Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Φεβ-2019 17:04

  Ηχηρό εσωκομματικό μήνυμα Μητσοτάκη για τη "μάχη" του σταυρού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:25

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ηχηρό εσωτερικό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στραμμένο στη μάχη του σταυρού των βουλευτικών εκλογών. Ουσιαστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε προς άπαντες τους υποψηφίους ότι για τον ίδιο η σειρά της εκλογής δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγηση που θα κάνει, όταν προχωρήσει στη συγκρότηση της κυβέρνησής του. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε η προσοχή των "γαλάζιων" να στραφεί, λοιπόν, στην προσέλκυση των πολιτών εκείνων που επέλεξαν στις προηγούμενες κάλπες να μη στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία, ζητώντας από όλα τα στελέχη να κρατήσουν ψηλά τη λογική του μέτρου.

  "Κατανοώ τη μάχη του σταυρού καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο, θέλω να θυμίσω ότι, την επομένη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για εμένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Για αυτό και ζητώ από όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή", τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν έκλεισαν οι πόρτες της συνεδρίασης των τομεαρχών.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η μητέρα των μαχών και θα έχουν για την οδό Πειραιώς την ίδια σημασία, εάν η 26η Μαΐου δε φέρει μαζί της διπλές κάλπες. "Ο προεκλογικός αγώνας που θα κάνουμε, θα είναι ακριβώς ο ίδιος. Και αυτό ισχύει και για εμένα προσωπικά", ανέφερε, σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης, που παρέμεινε σταθερός στην εκτίμηση ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το Μάιο. "Σε κάθε περίπτωση, το ρολόι ήδη μετράει αντίστροφα για όλους μας για τις εκλογές της 26ης Μαΐου", φέρεται να σημείωσε.

  Στη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών υπήρξε αναλυτική συζήτηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση για την δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη.

  "Είναι αδιανόητο και μόνο ως σκέψη να δοθεί τάχα ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τρεις μόνο από τους βουλευτές, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι πρωτοφανής εμπαιγμός των Ελλήνων που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πετάξουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα να μην συνυπολογίζεται η ψήφο τους στο συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών και να περιοριστεί η βούλησή τους στην εκλογή τριών βουλευτών. Δε θα δεχθούμε να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Έλληνες που ψηφίζουν εντός και εκτός Επικράτειας", είπε, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης φέρεται να ανέφερε πως εάν συμπέσουν εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, η ψήφος των Ελλήνων που θα ψηφίσουν από το εξωτερικό θα μετράει στις ευρωεκλογές για το σύνολο των ευρωβουλευτών, ενώ στις εθνικές θα μετρά μόνο για τους τρεις από τους 300 βουλευτές.

  Ο κ. Βαρβιτσιώτης εστίασε στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των εκλογών. "Όσο και αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια εταιρεία, θα πρέπει να έχουμε 45.000 εφορευτικές επιτροπές", είπε, σύμφωνα με πληροφορίες. "Υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ετεροδημότες που έχουν κατοχυρώσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Επομένως, αν οι εθνικές εκλογές συμπέσουν με τις δημοτικές εκλογές, όλοι αυτοί οι πολίτες θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη, δεδομένου ότι θα πρέπει να μετακινηθούν την ίδια μέρα", σημείωσε ο κ. Τασούλας.

  Στο στόχαστρο ο Βούτσης.

  Ο πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε στο στόχαστρο των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας. Κοινή εκτίμηση των "γαλάζιων" είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να έχει επιστρέψει την επιστολή του πρωθυπουργού ως ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική, όσο και τις επιστολές των έξι, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία. "Είναι αδιανόητο βουλευτές να εκχωρούν εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα από αυτό που ανήκουν. Η πράξη τους και μόνο καταλύει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών και θα όφειλε αμέσως ο πρόεδρος της Βουλής να τις επιστρέψει ως απαράδεκτες", είναι το σχόλιο της οδού Πειραιώς.

  "Αυταρχικοί αρχηγοί έχουν περάσει πολλοί στα πολλά χρόνια που είμαι βουλευτής, δεν έχει υπάρξει όμως ποτέ κάποιος που αποτόλμησε να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησής τους εν λευκώ για νομοσχέδια που θα φέρει", τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ΝΔ δε διαφωνεί αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων να διατηρήσουν ακόμα και μετά την απώλεια της Κ.Ο. τους το προνόμιο του λόγου, καθώς κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στα κοινοβουλευτικά ήθη. "Δε θα δεχθούμε, ωστόσο, να διατηρήσουν τις δομές και τις παροχές που απολαμβάνουν ως επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων", φέρεται να σημείωσε.

  Η συνταγματική αναθεώρηση.

  Στο τετ α τετ των τομεαρχών, ετέθη επί τάπητος και η ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης. Κατά την ενημέρωση που υπήρξε από τους κυρίους Τασούλα και Γεραπετρίτη έγινε γνωστό ότι μεταξύ της 11ης και της 13ης Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια η πρώτη ψηφοφορία. "Ενώ φαίνεται επαρκής ο χρόνος, υπήρξαν μέρες που αναγκαζόμασταν να συζητήσουμε 15 άρθρα του Συντάγματος, λες και μιλούσαμε για ένα απλό εξώδικο", σχολίασε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τασούλας.

  Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία η στόχευση πίσω από τις προτάσεις της κυβέρνησης είναι διπλή:

  -Η πρώτη είναι η αμιγώς προεκλογική, γιατί εμφανίζεται η πρόταση ενός Συντάγματος "ευτυχίας", υπό την έννοια ότι προσθέτει ωραίες λέξεις σε άρθρα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποκρύψει την παταγώδη αποτυχία της και να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ότι μέσω του Συντάγματος μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να επιλύσει επί μία τετραετία.

  -Η δεύτερη είναι ο τορπιλισμός της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μέσα από μία καινοφανή θεωρία που υποστηρίζει πως η προτείνουσα Βουλή θα δεσμεύσει την αναθεωρητική και ως προς το ακριβές περιεχόμενο των άρθρων.

  Όπως τονίζουν στην οδό Πειραιώς, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, καθώς ποτέ δεν υπήρξε στη μεταπολίτευση προτείνουσα Βουλή να δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των άρθρων, παρά μόνον για το ποια άρθρα είναι υπό αναθεώρηση. "Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει την καινοφανή αυτή θεωρία προφανώς γιατί γνωρίζει ότι η πλειοψηφία της Αναθεωρητικής βουλής θα ανήκει στη ΝΔ. Αλλά ακριβώς γι αυτό παρεμβάλλονται εκλογές ανάμεσα στην αναθεωρητική διαδικασία. Για να καθορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων η πλειοψηφία της Βουλής που θα έχει τη νωπή λαϊκή εντολή των πολιτών", σχολιάζουν "γαλάζιες" πηγές.

  Όσον αφορά στη στάση του κόμματος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης ψήφισε πέντε από τα 27 άρθρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ: Το 32, για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εθνικών εκλογών, το 54 για την ψήφο των αποδήμων, το 62 για τη βουλευτική ασυλία, το 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών και το 101 Α για τη διευκόλυνση της επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών. "Στην ολομέλεια θα ξαναβάλουμε μετ’ επιτάσεως όλα τα άρθρα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να συζητήσει. Όπως, το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 24 για το περιβάλλον. Μπροστά σε αυτό το "Σύνταγμα της λεκτικής ευτυχίας" που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιτάξουμε ένα νέο Σύνταγμα, όπως απαιτεί η σύγχρονη εποχή, με αναπτυξιακό πρόσημο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άτολμη και ιδεοληπτική είναι ότι στα δικά του άρθρα προς αναθεώρηση δεν υπάρχει καμία λέξη για τους τομείς της Παιδείας, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και του Περιβάλλοντος", αναφέρουν πηγές της οδού Πειραιώς.

  Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και στους χαμηλόμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στη συνεδρίαση των τομεαρχών έγινε σαφές ότι η ΝΔ θα υιοθετήσει μία πρόταση που έχει φέρει με νόμο το 2013 και θα έπρεπε ήδη να έχει ισχύσει, πλην όμως το επόμενο διάστημα θα αναδείξει το βασικότερο πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα που είναι οι πραγματικές εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως επισημαίνουν πηγές, η οδός Πειραιώς στηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτή είναι ατελέσφορη, όταν δεν συνοδεύεται από τη μείωση φόρων και εισφορών, χωρίς τη μείωση του πραγματικού μισθολογικού κόστους. "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50.000 υπάλληλοι σεκιούριτι με εταιρείες που έχουν συμβάσεις με το δημόσιο. Η απάτη της κυβέρνησης είναι ότι δεν δεσμεύεται να αυξήσει αυτές τις συμβάσεις και, επί της ουσίας, λέει στις εταιρείες να βρουν αυτές τον τρόπο να αυξήσουν τους μισθούς", είπε ο κ. Σκρέκας.

  Διαβάστε ακόμη:
  Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση παίζει την τελευταία της παράσταση
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων