Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 10:45

  Ερώτηση Μπαργιώτα για υπερκοστολογήσεις χημικοθεραπευτικών σκευασμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ερώτηση Μπαργιώτα για υπερκοστολογήσεις χημικοθεραπευτικών σκευασμάτων

  Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα τις υπερκοστολογήσεις των χημικοθεραπευτικών προϊόντων κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. 

  Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίου Τύπου της Ομοσπονδίας, οι ελαστομερείς αντλίες έγχυσης, ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος χορήγησης φαρμάκων που μειώνει την ανάγκη νοσηλείας και το εν γένει κόστος της χημειοθεραπείας, έχει κοστολογηθεί στην τιμή των 600 ευρώ ανά τεμάχιο τη στιγμή που τα νοσοκομεία την προμηθεύονται στην τιμή των 120 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση. Μάλιστα, με σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ανάλογες συσκευές άλλων εταιρειών κοστίζουν μέχρι και 25 ευρώ.

  Δεδομένης της έως τώρα σιγής του υπουργείου Υγείας, ο κ. Μπαργιώτας, ρωτά τον υπουργό τα εξής:

  1) Ποιος διασταυρώνει τις τιμές που καταθέτουν οι εταιρείες ως τις τρεις χαμηλότερες στην Ευρώπη και με ποιον τρόπο; Ακόμα και αν δεχθούμε πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αποζημιώνουν τη συγκεκριμένη αντλία 25 φορές πάνω από τον ανταγωνισμό, γιατί ο ΕΟΠΠΥ την περιλαμβάνει στον ΕΚΠΥ τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν ισοδύναμες με 25 ή 113 ευρώ; Περισσεύουν χρήματα για δώρα σε εταιρείες; 2) Πόσες αντλίες αυτού του τύπου αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ το χρόνο; Τι "μερίδιο αγοράς" έχει η συγκεκριμένη εταιρεία και το προϊόν των 600 ευρώ; Αυξήθηκε ή μειώθηκε στο μεταξύ; 3) Όταν μιλάτε για συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό εννοείτε; Σκοπεύετε να ανακαλέσετε τα ως άνω αναφερόμενα ΦΕΚ;

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
  ΘΕΜΑ: "Υπερκοστολογήσεις με τα χημικοθεραπευτικά σκευάσματα".

  "Οι ελαστομερείς αντλίες έγχυσης χρησιμοποιούνται για τη σταδιακή έγχυση φαρμάκων είτε μέσω απλών καθετήρων είτε μέσω ειδικών εμφυτευόμενων συσκευών στην περίπτωση των χημειοθεραπευτικών (pic ports). Είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος χορήγησης φαρμάκων που μειώνει την ανάγκη νοσηλείας και το εν γένει κόστος της χημειοθεραπείας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπλοκές και την ταλαιπωρία των ασθενών. Κάθε ασθενής μπορεί να χρειαστεί μέχρι και είκοσι αντλίες αυτού του τύπου, για να ολοκληρώσει τον κύκλο των θεραπειών, ενώ το port εμφυτεύεται άπαξ.  

  Στο από 22/01/2019 (αρ.πρωτ. 1194) δελτίο τύπου η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η ελαστομερής αντλία έγχυσης smartez 270 ml 10 ml/h έχει κοστολογηθεί στην τιμή των 600 ευρώ ανά τεμάχιο τη στιγμή που τα νοσοκομεία την προμηθεύονται στην τιμή των 120 εύρω στη χειρότερη περίπτωση. Καταγγέλλει, δηλαδή, πως η τιμή του σετ είναι κοστολογημένη 5 φορές πάνω σε σχέση με τη νοσοκομειακή τιμή. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιγραφή αντιστοιχεί στο προϊόν μιας συγκεκριμένης εταιρείας και όχι σε κατηγορία υλικών. Όπως σωστά επισημαίνει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν, ανάλογες συσκευές άλλων εταιρειών κοστίζουν μέχρι και 25 ευρώ. 

  Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του ΕΟΠΠΥ: "Αναφορικά με το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ελαστομερής αντλία έγχυσης για χημειοθεραπεία (μίας χρήσεως), είχε κοστολογηθεί από την αρμόδια διεύθυνση στα 600 ευρώ (ΦΕΚ 532/Β/2018), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δήλωση από εισαγωγέα 3 χαμηλότερων τιμών πώλησης στην Ε.Ε.). Με τον δευτερογενή έλεγχο που διενέργησε το αρμόδιο τμήμα, διαπιστώθηκε από τα φύλλα οδηγιών, ότι αρκετές αντλίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από μια κατηγορίες. Για τον λόγο αυτό, εντάχθηκαν και σε άλλες συναφείς κατηγορίες με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών από 600 ευρώ σε 113 ευρώ ή 25,5 ευρώ (ΦΕΚ 4888/Β/2018)". Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΠΥ παραδέχεται πως αποζημιώνει την παραπάνω συσκευή στην τιμή των 600 ευρώ. Θεωρεί μάλιστα λογική και νόμιμη την απόκλιση από τη νοσοκομειακή τιμή. Θεωρεί επίσης φυσιολογικό να πουλά η ίδια εταιρεία την ίδια στιγμή το προϊόν της στο δημόσιο με τέτοια απόκλιση. Ακόμα χειρότερα ο ΕΟΠΠΥ ψεύδεται προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός πως εξακολουθεί να αποζημιώνει με 600 ευρώ τη συγκεκριμένη αντλία, ενώ υπάρχουν στην αγορά πολύ φθηνότερες.  

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

  1) Ποιος διασταυρώνει τις τιμές που καταθέτουν οι εταιρείες ως τις τρεις χαμηλότερες στην Ευρώπη και με ποιον τρόπο; Ακόμα και αν δεχθούμε πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αποζημιώνουν τη συγκεκριμένη αντλία 25 φορές πάνω από τον ανταγωνισμό, γιατί ο ΕΟΠΠΥ την περιλαμβάνει στον ΕΚΠΥ τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν ισοδύναμες με 25 ή 113 ευρώ; Περισσεύουν χρήματα για δώρα σε εταιρείες; 

  2) Πόσες αντλίες αυτού του τύπου αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ το χρόνο; Τι "μερίδιο αγοράς" έχει η συγκεκριμένη εταιρεία και το προϊόν των 600 ευρώ; Αυξήθηκε ή μειώθηκε στο μεταξύ; 

  3) Όταν μιλάτε για συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτό εννοείτε; Σκοπεύετε να ανακαλέσετε τα ως άνω αναφερόμενα ΦΕΚ;"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων