Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 14:40

  Η Ν.Δ. κλιμακώνει την πίεση της στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  Η Ν.Δ. κλιμακώνει την πίεση της στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:33

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ώρα με την ώρα, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τον τόνο της πίεσής της κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, με το όλο σκηνικό στην Ολομέλεια της Βουλής να…χτυπάει κόκκινο, μετά και την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι η Βουλή καλείται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, δίχως να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα.

  Την ίδια στιγμή, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει πάντα στο τραπέζι, με τις τελικές αποφάσεις να τις λαμβάνει, έτσι κι αλλιώς, ο πρόεδρος της "γαλάζιας" παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Είτε προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, είτε όχι, είναι εμφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε χθες να στείλει μήνυμα προς όλους τους βουλευτές. "Όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους -και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία- για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία. Διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα "μακεδονική” γλώσσα και "μακεδονική” ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας, με αυτόν τον τρόπο, μία πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει", τόνισε.

  "Όλα τα όπλα και αυτό της πρότασης δυσπιστίας, είναι στο τραπέζι, αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε από τώρα και όχι με δημόσιες τοποθετήσεις.  Όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με πρόταση δυσπιστίας, είτε και στην ίδια την ψηφοφορία της συνθήκης των Πρεσπών, καθώς και αυτή θα αξιώσουμε να είναι ονομαστική και επομένως όλοι οι βουλευτές να αναλάβουν επώνυμα τις ιστορικές ευθύνες τους", ανέφερε ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρης Αυγενάκης (Σκάι).

  "Θα το δούμε. Δεν είναι απλό και να σας πω το πιο απλό θεωρητικά επιχείρημα; Μέχρι τον Ιούνιο μετά θα καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, δεν θα έχουμε καμία άλλη δυνατότητα, έχουμε μια σφαίρα το εξάμηνο. Το θέμα των Πρεσπών είναι η απόλυτη κορυφή της ατζέντας αυτό όμως είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σταθμίσει στο τέλος με τα συν και τα πλην. Έχουν καταγραφεί και τα συν και τα πλην, πρέπει αυτός να πάρει την απόφαση", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας.

  ΝΔ προς κυβέρνηση: Καταθέστε τώρα το πλήρες κείμενο του νέου Συντάγματος της πΓΔΜ, μαζί με το προοίμιο

  Να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή το πλήρες, επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της πΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του ζητάει μετ’ επιτάσεως η Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, επιτακτικό το αίτημα για την κατάθεση και του προοιμίου, καθώς, όπως τονίζει, στο συγκεκριμένο κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές εάν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο.

  "Όσα συμβαίνουν στην Βουλή για τρίτη συνεχόμενη ημέρα για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό", τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Η οδός Πειραιώς σημειώνει ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο Κοινοβούλιο:

  -Το υφιστάμενο Σύνταγμα της πΓΔΜ που φέρει τον τίτλο "Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονόητα να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.

  -Μία ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις, στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε "μακεδονικό λαό".

  Στη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση.

  "Το γεγονός αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει, ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες. Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" σε "Βόρεια Μακεδονία", σε όσες ακολουθούν (33η 34η) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων", αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και κάνει λόγο για πρωτοφανή σκηνικά εντός του Κοινοβουλίου. "Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ, καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων", τονίζει. 

  Νέο μήνυμα

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε πριν λίγη ώρα νέο μήνυμα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των εθνικών γραμμών.

  "Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί. Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είπαν όχι;", έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

   

   

  Η Νέα Δημοκρατία εστιάζει από νωρίς το πρωί στα προβλήματα που έχει η συμφωνία, η οποία έχει φτάσει στην εθνική αντιπροσωπεία. Ο σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, επεσήμανε το γεγονός ότι οι 300 βουλευτές καλούνται να νομοθετήσουν στα τυφλά και χωρίς να γνωρίζουν σε ποιες αλλαγές  έχουν προχωρήσει τα Σκόπια στο Σύνταγμα τους.

  "Ήδη έχει καταγραφεί η πρώτη παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων. Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ότι τα Σκόπια πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης πριν κυρώσει η ελληνική Βουλή. Αυτό δεν έχει συμβεί, δεν έχουν ολοκληρώσει. Το ψήφισμα που μας έχουν στείλει έχει επικεφαλίδα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εάν είχαν ολοκληρωθεί οι αλλαγές θα έγραφε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Το δεύτερο το οποίο έχει συμβεί και το οποίο ανακαλύφθηκε σήμερα από την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου είναι ότι τα Σκόπια δε θα ενσωματώσουν το ψήφισμα αλλαγής του συντάγματος στο κείμενο και θα κωδικοποιήσουν το κείμενο του συντάγματός τους, ώστε να αλλάξουν οι αναφορές μέσα στο σύνταγμα. Θα παραμείνει το σύνταγμα τους ως έχει και το ψήφισμα θα είναι ένα συμπληρωματικό κείμενο τροποποίησης, το οποίο θα είναι αυτοτελές, διαφορετικό", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στα "Παραπολιτικά fm".

  Διαβάστε ακόμη:

  - Τι "ξεκλειδώνει" την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

  -Αρχίζει η μάχη για τις "Πρέσπες" στην Ολομέλεια: Η πρόταση μομφής και το παρασκήνιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων