Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Ιαν-2019 10:29

  Κ. Σημίτης: Ζητούμενο ένας νέος τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Κ. Σημίτης: Ζητούμενο ένας νέος τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τα είκοσι χρόνια του ευρώ αλλά και για το εάν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει μέλλον τοποθετείται σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

  Ο κ. Σημίτης, μετά από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ευρώ αλλά και στην υιοθέτησή του από την Ελλάδα, τονίζει πως "η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ είχε θεαματική επίπτωση στο ύψος των επιτοκίων που πλήρωνε για να δανειστεί. Το επιτόκιο μειώθηκε δραστικά. Με τη μείωση αυτή, μεταξύ άλλων, εξοικονομήσαμε σημαντικά ποσά. Κατά τη δεκαετία του 1990 πληρώναμε για τόκους του δημοσίου χρέους περίπου το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων. Στα τέλη του 2003 χρειαζόμασταν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εσόδων για τις πληρωμές. Η Ελλάδα απέκτησε περισσότερες δυνατότητες να χρηματοδοτήσει την Παιδεία, την Υγεία και το κοινωνικό κράτος".

  Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στην κρίση του 2008, περιγράφοντας την ευρωσκεπτικιστική στάση που ανέπτυξαν τα λαϊκιστικά κόμματα, σημειώνοντας: "Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρούσε στις αρχές του 2015 το ευρώ αιτία της ελληνικής κρίσης και υποστήριζε την αποχώρηση της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Είναι γνωστό ότι έκανε στροφή 180 μοιρών και εφάρμοσε τους κανόνες της Ευρωζώνης".

  Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, "ευρωπαϊκή ενοποίηση χωρίς ενιαίο νόμισμα δεν είναι δυνατή την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το ενιαίο νόμισμα αποδείχθηκε το ισχυρότερο μέσο ενοποίησης μέχρι σήμερα. Ζητούμενο όμως είναι ένας νέος τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση δεν είναι εύκολη".

  Καταλήγοντας, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει πως δύο είναι τα θέματα που απαιτούν λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Το πρώτο αφορά τη διακυβέρνηση της ΟΝΕ. Το δεύτερο, την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην ΕΕ, ώστε εκείνη να λειτουργεί και προς όφελος των πιο αδύναμων χωρών.

  "Η ΕΕ είναι ένα κοινό εγχείρημα ελευθερίας, ανάπτυξης και προσαρμογής στις νέες διεθνείς συνθήκες", υπογραμμίζει ο κ. Κ. Σημίτης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων