Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιαν-2019 18:56

  Κ. Μητσοτάκης προς δικαστές: Μην υποκύπτετε σε καμία πολιτική πίεση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση κάλεσε τους δικαστικούς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, απηύθυνε προσωπικό κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του, που στοχοποιούν, όπως σημείωσε, ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Παράλληλα, επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας.

  "Συμμερίζομαι και συμμεριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία απόλυτα τις ανησυχίες τις οποίες για ακόμη μια φορά διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης.  Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων. H εντύπωση η οποία μπορεί να δημιουργείται ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της Δημοκρατίας μας", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

  "Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτα από όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση. Καλούμε, επίσης, για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση, και προσωπικά καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του -τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει- οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως καίριο ζήτημα να τεθεί τέρμα στον ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. "Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να σταματήσει με συλλογική αντίδραση όλων των εμπλεκομένων: των λειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ώστε να πουν επιτέλους ένα μεγάλο "όχι” σε αυτές τις πρακτικές", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Για τον κ. Μητσοτάκη το μείζον στην παρούσα συγκυρία (και αυτό επεσήμανε στο προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) είναι η υποχρέωση να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. "Δε γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου", είπε.

  Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: "Οι αδυναμίες της Δικαιοσύνης δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα"

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης απαντώντας στην εισαγωγική τοποθέτησή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας , Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε:

  "Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατυπώσαμε το προηγούμενο διάστημα νομίζω βρήκαν ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα. Οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι δικές σας, κινούνται στην ίδια λογική της αποφυγής οποιασδήποτε παρέμβασης στο έργο και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Τα όποια κενά ή αδυναμίες στη λειτουργία του θεσμού δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα αλλά με κατανόηση των δυσχερειών κάτω από τις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους δικαστές και εισαγγελείς και με ενίσχυση των διαθέσιμων κρατικών πόρων για τη στήριξη της δικαιοσύνης που αποτελεί βασικό πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων