Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιαν-2019 16:46

  Φόρμες αιτήσεων, όχι διαβατήρια με το "Δημοκρατία της Μακεδονίας", έχει προμηθευτεί η ΠΓΔΜ

  Φόρμες αιτήσεων, όχι διαβατήρια με το "Δημοκρατία της Μακεδονίας", έχει προμηθευτεί η ΠΓΔΜ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έντυπα, κι όχι διαβατήρια, που φέρουν το όνομα "Δημοκρατία τις Μακεδονίας" έχει προμηθευτεί η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά.

  Χθες ο σκοπιανός τηλεοπτικός σταθμός Alfa μετέδωσε πως η γειτονική χώρα έχει αγοράσει 240.000 διαβατήρια όπου αναγράφεται το σημερινό όνομα της. Το δημοσίευμα ήγειρε ερωτήματα για τις προθέσεις των Σκοπίων, δεδομένου ότι έως τα μέσα Ιανουαρίου η ΠΓΔΜ αναμένεται να υιοθετήσει συνταγματικά το καινούργιο όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκοπιανές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί σώματα διαβατηρίων με το παλιό όνομα, αλλά φόρμες που συμπληρώνουν όσοι αιτούνται την έκδοση καινούργιου ταξιδιωτικού εγγράφου.

  Η συμφωνία των Πρεσπών ορίζει πως αφότου η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ τα Σκόπια οφείλουν να λάβουν "όλα τα απαραίτητα μέτρα" ώστε η καινούργια ονομασία να αναγράφεται σε "νέα επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό".

  Δεν είναι σαφές εάν τυχόν συνεχιζόμενη χρήση των αιτήσεων όπου θα αναγράφεται το παλιό όνομα μπορεί να ενοχλήσει την Αθήνα, εφόσον τα νεοεκδοθέντα διαβατήρια θα φέρουν το πρέπον όνομα.

  Οι όροι των Πρεσπών

  Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα επίσημα έγγραφα – όπως διαβατήρια που είναι ήδη σε ισχύ – οι Πρέσπες δίνουν στα Σκόπια "τεχνική μεταβατική περίοδο" διάρκειας πέντε ετών ώστε να τα αντικαταστήσουν. Η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει μετά την κύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες.

  Για έγγραφα που προορίζονται για αμιγώς για χρήση στο εσωτερικό τα Σκόπια θα έχουν "πολιτική" περίοδο χάριτος που θα διαρκεί πέντε χρόνια μετά το άνοιγμα του εκάστοτε συναφούς κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Με βάση τα σημερινά δεδομένα η σκοπιανή Βουλή αναμένεται να κυρώσει την συμφωνία έως τις 15 Ιανουαρίου και η ελληνική τον Μάρτιο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων