Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 11:53

  Στις Βρυξέλλες φέρνει ο Μητσοτάκης την πρόταση τοποθέτησης Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού

  Στις Βρυξέλλες φέρνει ο Μητσοτάκης την πρόταση τοποθέτησης Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στις Βρυξέλλες πηγαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την κυβερνητική πρόταση τοποθέτησης της Βασιλική Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε επιστολή προς την επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, την οποία κοινοποίησε και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του με την εν λόγω πρόταση του κ. Τσίπρα.

  Στο κείμενο της επιστολής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι η κ. Θάνου, μετά τη λήξη της θητείας της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε απευθείας από τον πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού του Γραφείου και σημειώνει ότι η θέση αυτή έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς η κ. Θάνου συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα παρέχοντάς του νομικές συμβουλές και στηρίζοντας έτσι την κυβέρνησή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επιστολή του προς την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Θάνου για τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή μίας ανεξάρτητης αρχής, όπως αυτή ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία, αλλά και βάσει του τρόπου που εκ των πραγμάτων πρέπει να λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα, τονίζει πως η αναγκαία αμεροληψία και ανεξαρτησία της εν λόγω επιτροπής έχει ήδη πληγεί και από την επιλογή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά να τοποθετήσει το 2017 την πρώην σύμβουλο του, Άννα Νάκου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  "Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη πλήξει καταλυτικά την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και τη δυνατότητά της να επιτελεί αποτελεσματικά την αποστολή της με παρεμβάσεις της που αυξάνουν τον πολιτικό έλεγχο όλων των ανεξάρτητων αρχών. Γεγονός που προσκρούει στο σκοπό και τις διατάξεις της οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αναθεώρηση των πολιτικών για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και τις διεθνείς πρακτικές που αφορούν το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης. "Είναι σαφές ότι όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνηση, απειλούν ευθέως τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συνιστούν απόπειρα μετατροπής της σε de facto όργανό της", επισημαίνει, ενώ εξαίροντας τις προσπάθειες και το ρόλο της επιτρόπου, εκφράζει την πεποίθησή του ότι και η ίδια θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων