Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Δεκ-2018 08:07

  Στρατηγική νέου αέρα και ανοιγμάτων από τον Κ. Μητσοτάκη

  Στρατηγική νέου αέρα και ανοιγμάτων από τον Κ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μηνύματα πανστρατιάς. Κάλεσμα συμπόρευσης. Μηνύματα περαιτέρω ενίσχυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, στο δρόμο προς τις τετραπλές κάλπες του 2019. Μίας χρονιάς εκλογικής, στο τέλος της οποίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει να έχει κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Αυτό της δημιουργίας μίας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.

  Που θα περνάει πέρα και επάνω από την πεπερασμένη λογική του "Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά", θα δώσει ψήφο θετική στον προγραμματικό λόγο της "γαλάζιας" παράταξης και, συνάμα, ψήφο εμπιστοσύνης σε μία νέα κυβέρνηση, προκειμένου να… τρέξει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, με στόχο τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή και την ανάπτυξη.

  Το 12ο Συνέδριο ήρθε, για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήρθε, για να επαναβεβαιώσει την ισχυρή ενότητα του κόμματος. Κάτι που φάνηκε τόσο στις παρεμβάσεις των συνέδρων, όσο και στις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών της.

  "Ο Κώστας Καραμανλής με τη δήλωσή του στην έναρξη του Συνεδρίου, ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του το Σάββατο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τις παρεμβάσεις του, έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μια γροθιά ενόψει της επερχόμενης μάχης, αποφασισμένη όχι μόνο να τις κερδίσει αλλά να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της σημερινής παρακμής", σημειώνουν "γαλάζιες" πηγές. Σε αυτό καθαυτό το "γαλάζιο" εσωτερικό σκηνικό, η ανανέωση, αλλά και η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη αποτυπώθηκε και στην ανθρωπογεωγραφία της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

  Στα αποτελέσματα φαίνεται ξεκάθαρα το νέο…αίμα που εισέρχεται στο όργανο του κόμματος, η ισχυρή εκπροσώπηση του "προεδρικού περιβάλλοντος", η σημαντική εκπροσώπηση των γυναικών, αλλά και τα ανοίγματα της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσωπα της πραγματικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης.  

  Πρώτος σε σταυρούς στη νέα Πολιτική Επιτροπή αναδείχθηκε ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, που προέρχεται από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Μπάμπης Σιάτρας (επίσης από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ) ενώ ακολούθησαν οι Γιώργος Κατσαούνος και ο Γιώργος Στεργίου (από το περιβάλλον του κ. Χατζηδάκη). Στην πέμπτη θέση εξελέγη ο Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος και ακολουθούν οι Πίστη Κρυσταλλίδου, Διομήδης Νταούλας (στενός συνεργάτης του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή) Ευαγγελία Βελέντζα, Νίκος Κεφαλογιάννης (αδερφός του βουλευτή, Γιάννη Κεφαλογιάννη) και Κατερίνα Ονουφριάδου (προερχόμενη από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη).

  Αξιόλογη είναι η παρουσία προσώπων που βρίσκονται κοντά στη βουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ένας αξιόλογος αριθμός μελών έχει αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δύο παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στις εργασίες του 12ου Συνεδρίου, έσπασε με έμφαση το φράγμα του "εμείς" και απευθύνθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία. Απευθύνθηκε στον κάθε ψηφοφόρο ξεχωριστά. Ανεξάρτητα πώς τοποθετήθηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Και διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος. Διεμήνυσε πως η πρωταρχική δέσμευσή του, όταν ανέλαβε την ηγεσία της παράταξης, να την ανανεώσει σε ιδέες και πρόσωπα, γίνεται και θα εξακολουθεί να γίνεται πράξη.

  Άλλωστε, ζητούμενο δεν είναι μόνο να πειστούν οι πολίτες γιατί δεν πρέπει να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Από τις δημοσκοπήσεις και μόνο φαίνεται ότι ο…τροχός έχει γυρίσει για τα καλά στο σκηνικό της ήττας για την Κουμουνδούρου.  Μείζον ζητούμενο είναι οι πολίτες να αποτιμήσουν θετικά προτάσεις και θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας τη στήριξή τους σε μία στρατηγική που, όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει περιέχει έντεκα λέξεις.

  "Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αποκλιμάκωση των πλεονασμάτων και γενναία μείωση φόρων. Ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις και για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις. Επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση. Έτσι βλέπουμε εμείς το αύριο. Με εξωστρέφεια και καλλιέργεια όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Το πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι βαθιά κοινωνικό. Οι δεσμεύσεις για επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήρθαν, για να αναδείξουν και πάλι το πρόσημο αυτό. Ήρθαν, για να συνδυαστούν με ένα πλέγμα προτάσεων που έχουν παρουσιαστεί από τον κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  "Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει την πρότασή μας για την κοινωνική πολιτική και τις προτεραιότητές μας, για γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων. Πρωτίστως της μεσαίας τάξης και των οικονομικά πιο αδύναμων πολιτών καθώς αυτοί, μαζί με τους συνταξιούχους, είναι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολυετή κρίση. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εστιασμένες κυρίως στη μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτή θέλουμε να ξαναδώσουμε ελπίδα", σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι δε θα ακολουθήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον ολισθηρό δρόμο. Στην πόλωση και στο διχασμό, απαντάει με θέσεις και προτάσεις για το "αύριο". Γνωρίζει καλά (το ανέφερε στην ομιλία του) ότι στο δρόμο προς τις κάλπες θα υπάρχουν "ύπουλες επιθέσεις, την ώρα που η κυβέρνηση θα προσπαθεί να αποκρύψει τα δικά της σκάνδαλα, τις αστοχίες της, τις αποτυχίες της".

  Ο ίδιος σχολιάζει ότι η συγκυβέρνηση δε θα πετύχει το στόχο της. "Η προπαγάνδα και η συκοφαντία θα είναι σε ημερήσια διάταξη, θα δούμε καινούργιες απόπειρες να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη και να υπηρετήσει παιχνίδια εντυπώσεων. Το απαράδεκτο σύνθημα "ή εμείς ή αυτοί" θα επιστρατευτεί και πάλι για να διχάσει. Και είναι βέβαιο ότι ένα νέο δίχτυ από ψεύτικες υποσχέσεις θα τυλίξει και πάλι τους πολίτες, καθώς κομματικά ρουσφέτια θα ανοίξουν νέες πληγές στο πολύπαθο Δημόσιο. Πιθανώς, μάλιστα, να συνδυάσουν και όλες τις εκλογές μαζί, ποντάροντας στη σύγχυση που τέσσερις κάλπες μπορεί να προκαλέσουν, ή ελπίζοντας με κάποιο τρόπο να μοιράσουν την κατακραυγή. Μάταιος κόπος. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι εδώ, να αποκαλύπτει το αληθινό κυβερνητικό πρόσωπο, πίσω από τους ρόλους και τα προσωπεία που θα αλλάξει", είπε.

  Από κοντά, έρχονται και τα μηνύματα της ανανέωσης. Το κάλεσμα της συμπόρευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους παλιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα τα τελευταία χρόνια, καλώντας τους να επιστρέψουν και να δώσουν το παρών στις κάλπες όποτε κι αν στηθούν.

  Απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους των άλλων δημοκρατικών κομμάτων να εμπιστευθούν τη "γαλάζια" παράταξη για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Και έδειξε το μονοπάτι του νέου. Που θα κινηθεί παράλληλα με τα έμπειρα στελέχη του κόμματος, προκειμένου να εδραιωθεί η πολιτική κυριαρχία της οδού Πειραιώς και να έρθει πιο κοντά η αυτοδυναμία. "Θα ξεκινήσουμε από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται και τρία χρόνια από την εκλογή μου ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε δεκάδες καινούργια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική. Και ξέρετε, δεν είναι εύκολο σήμερα να πείσει κανείς νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά.

  Για αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα της ελπίδας και της συμμετοχής σε νέους ανθρώπους που θέλουν να πολιτευτούν μαζί μας. Γιατί ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά συμβολίζουν ατομικά αλλά και συλλογικά, όχι μόνο την ανανέωση αλλά και το πραγματικό άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία", επεσήμανε.

  Το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι κομβικό. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να χαράσσει έντονες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και τη λογική της Κουμουνδούρου. "Θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι: Από την μία πλευρά, η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο. Και από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός.

  Θα συγκρουστούν οι αρχές της Ευρώπης, της Δημοκρατίας και του νέου Πατριωτισμού με τα πειράματα της δήθεν αριστερής ιδεοληψίας, του αυταρχισμού και άκρατου λαϊκισμού. Και θα αναμετρηθούν τα ρεαλιστικά σχέδια για προκοπή και ανάπτυξη με τα συνθήματα της καθήλωσης και της μιζέριας. Θα αναμετρηθούν όμως και πρόσωπα.

  Ηγετικές ομάδες αλλά και αρχηγοί. Αν πιστεύετε όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα αλλά μπορούμε πολύ καλύτερα από την σημερινή παρακμή, δώστε μου τη δύναμη να ηγηθώ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας να αλλάξουμε τη χώρα μας", ήταν το μήνυμά του στο παρά πέντε της εκλογικής χρονιάς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων