Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 07:39

  Τσίπρας σε Βρυξέλλες για Οικονομία, Μεταναστευτικό, Brexit και ...Μητσοτάκη ( ; )

  Τσίπρας σε Βρυξέλλες για Οικονομία, Μεταναστευτικό, Brexit και ...Μητσοτάκη ( ; )
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη από χθες ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στις διήμερες εργασίες του ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αιχμή το Brexit, το μεταναστευτικό και την οικονομία της Ε.Ε. 

  Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει κατ ιδίαν συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου με Ευρωπαίους ομολόγους του ή εάν απλώς θα περιοριστεί σε "pull aside" επαφές ( τετ α τετ που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου). 

  Ομοίως άγνωστο είναι αν το "κλίμα" θα επιτρέψει να θέσει ο κ. Τσίπρας σε ομολόγους του ( και συγκεκριμένα από το ΕΛΚ) το ζήτημα των καταγγελιών του Κ. Μητσοτάκη για τα περί ανταλλαγής των συντάξεων με το σκοπιανό. 

  Θέμα για το οποίο έχει ήδη "χαλάσει" τον κόσμο ( σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει ήδη να κινείται σε διπλωματικό πεδίο) και να "απειλεί" ότι θα το φέρει στο ανώτατο ευρωπαϊκά επίπεδο. 

  Οι παρεμβάσεις στη Σύνοδο

  Σε ό,τι αφορά τα της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να πει σχετικά με:

  Δημοσιονομικό πλαίσιο

  Θα τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαΐκού οικοδομήματος.

  Προς τούτο, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε. Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία επί του νέου δημοσιονομικού πλαισίου εντός της θητείας της παρούσας Ευρ. Επιτροπής.

  Brexit

  Ως προς το ζήτημα του Brexit, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Η.Β  αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία και ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με το Η.Β.
  Η χώρα μας υποστηρίζει την ολοκλήρωση της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και υποστηρίζει τις προτάσεις για ισχυρό πρΰπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία. 

  Μεταναστευτικό

  Επ αυτού, βάσει των ίδιων πληροφοριών, θα τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης απέναντι στην ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης.

  Παράλληλα θα υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και αποτελούν δέσμη μέτρων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών. 

  *Διαβάστε ακόμη

  -Μαξίμου: Δυσαρεστημένος ο Μοσκοβισί από Μητσοτάκη

  -Μαξίμου: Aπαξιωμένος ο Μητσοτάκης σε εταίρους

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων