Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Δεκ-2018 12:49

  Θεοδωράκης: Να αντικαταστήσουμε τη λέξη "μεταρρυθμίσεις" με τον όρο "τώρα-ρυθμίσεις"

  Θεοδωράκης: Να αντικαταστήσουμε τη λέξη "μεταρρυθμίσεις" με τον όρο "τώρα-ρυθμίσεις"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Mε τόλμη προχωράμε απέναντι στο μέλλον και όχι με συνεχείς υποχωρήσεις", τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη "Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως", χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

  Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα νέο όρο που θα αντικαταστήσει τη λέξη μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως τόνισε "η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλά από ''τωραρυθμίσεις''. ''Τώρα-ρυθμίσεις''! Και αυτή είναι η δική μου προσπάθεια πια. Η προσπάθεια του Ποταμιού, να αποσυρθεί ο όρος μετά-ρυθμίσεις και να την αντικαταστήσουμε από τη λέξη και από τον όρο "τώρα-ρυθμίσεις". Όταν λέμε μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πάντα εννοούμε ότι αφορούν κάποια άλλη προσπάθεια μετά. Το αόριστο "μετά". Το ασφαλιστικό ήταν για το μετά. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια αφορούσαν και αυτά το μετά. Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά το μετά. Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που αναβάλαμε τα τελευταία χρόνια. Όχι τα πράγματα που δεν γίνονται μόνο σήμερα. Αλλά και τα πράγματα που αναβάλαμε, στα χρόνια της ΝΔ, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Μία συνεχής αναβολή γιατί κάποιες συντεχνίες, κάποιοι οπαδοί, κάποια συμφέροντα, δεν ήθελαν τις αλλαγές που ήταν απαραίτητες να γίνουν" σημείωσε. "Και κάπως έτσι, με όλα αυτά που αναβάλαμε, που τα μετατοπίσαμε στον χρόνο, που δεν τολμήσαμε να κάνουμε, όλα αυτά μας έφεραν σε αυτή την χρεοκοπία. Και είναι αυτά που μας χρεοκοπούν ακόμη και σήμερα" πρόσθεσε.

  Οι δύο τομείς στους οποίους επιβάλλεται άμεσα να γίνουν μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, είναι η παιδεία και η δημόσια διοίκηση. "Η χώρα σε αυτούς τους δύο τομείς, που θα κρίνουν το μέλλον της, ή θα την περιθωριοποιήσουν ή θα τη βάλουν μπροστά, δεν προχωράει. Και δεν προχωράει αυτή τη φορά με συγκεκριμένη ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" τόνισε. Αναφερόμενος στο άρθρο 16, επεσήμανε ότι "είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που απαγορεύουμε ρητά την ύπαρξη μη κρατικών πανεπιστημίων. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να απαγορεύσουμε να πηγαίνει κάποιος τα παιδιά σου σε ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα ή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό". Κάλεσε παράλληλα τους βουλευτές -και από το κυβερνητικό στρατόπεδο- να συναινέσουν ώστε να προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 16.

  Μιλώντας για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι "δεν θα αλλάξουμε τη χώρα, δε θα αλλάξουμε τη ζωή μας, δεν θα αλλάξουμε την οικονομία αν δεν αλλάξουμε το κράτος με μια μεγάλη μεταρρύθμιση".

  Ερωτηθείς από τον Παύλο Τσίμα, που συντόνιζε τη συζήτηση, για τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως το ένα στοιχείο είναι ο ηγέτης. "Κάποιος πρέπει να μπει μπροστά. Κάποιος πρέπει να τολμήσει. Κάποιος πρέπει να σκεφτεί την πατρίδα και όχι τις συντεχνίες ή το κόμμα του" είπε και πρόσθεσε πως το δεύτερο απαραίτητο στοιχείο είναι "αυτό που το Ποτάμι αποκαλεί "η συνωμοσία του καλού". Και διευκρίνισε πως "δεν αρκεί ένα κόμμα, με την έννοια ότι πρέπει στις μεταρρυθμίσεις να βρεθούν συμπαραστάτες από όλους τους τομείς. Εάν μια μεταρρύθμιση δεν γίνει υπόθεση τμημάτων της κοινωνίας και μείνει ως κομματική υπόθεση, αυτό σημαίνει ότι ναυαγεί ή έστω, πολεμιέται πολύ εύκολα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ‘’συνωμοσία του καλού’’ που μπορεί να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις πράξεις και όχι απλά νομοθετήματα" κατέληξε σχετικά.

  Στην παρέμβασή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως "το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του, αλλά δεν στερούμαστε το δικαίωμα να κρίνουμε δηλώσεις που προσβάλλουν τον ελληνικό λαό ή τους Μακεδόνες μας". Πρόσθεσε δε, πως "η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Θέλουμε λύση, και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους Βόρειους γείτονές της. Πιστεύουμε ότι το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των παιδιών είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Είπα και στη Βουλή ότι αυτή η συμφωνία που ήρθε δεν ήταν η καλύτερη. Υπάρχουν σημεία με τα οποία διαφωνεί το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να υπάρχει λύση. Γιατί εάν παρατείνεται το πρόβλημα δεν βλέπουμε τι θα κερδίσουμε". Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που επιτέθηκε στο Ποτάμι για τη στάση του υπογράμμισε πως "επειδή δεν μπορούσαν να απευθυνθούν με αυστηρότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στον άλλον εταίρο, προσπαθούν να κάνουν κουμάντο στα κόμματα των άλλων, στο Ποτάμι. Εμείς είμαστε Ποτάμι, τολμάμε και λέμε τα πράγματα με τον τρόπο που εμείς βλέπουμε την πραγματικότητα, τολμάμε και επιλέγουμε τις δύσκολες λύσεις, τολμάμε και λέμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα τολμάμε και λέμε ότι πολλά προβλήματα δεν πρέπει να παρατείνονται και να βρίσκουμε τη στιγμή που πρέπει, τη λύση που πρέπει".

  vivliochatzidakis2

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων