Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 22:00

  Κ. Μητσοτάκης: Με μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις, η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κ. Μητσοτάκης: Με μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις, η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τολμηρό φορολογικό νομοσχέδιο. Οριζόντια παρέμβαση στην αδειοδοτική διαδικασία ειδικά προς τις νέες επενδύσεις. Επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα, αλλά είναι εγκλωβισμένες, όπως το Ελληνικό. Επιτάχυνση σημαντικών αποκρατικοποιήσεων. Παρεμβάσεις σε σημαντικά πεδία. Όπως η Παιδεία.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αποτύπωσε σημείο προς σημείο τις πρώτες του κινήσεις, από τη στιγμή που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο τη μετάβαση στην ανάπτυξη. Όρισε, δε, την προσέλκυση των επενδύσεων ως έναν από τους κυρίαρχους στόχους του, μαζί με τη μείωση της φορολογίας, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, τη μετατροπή του υπουργείου Ανάπτυξης σε υπουργείο Επενδύσεων, ώστε το στοίχημα να κερδηθεί.

  "Δεν υπάρχει επενδυτής που έρχεται να με συναντήσει και δεν του λέω να επενδύσει στην Ελλάδα τώρα. Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός. Με μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις μπορεί να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα. Δεν υπάρχει περιθώριο να μην είμαστε επιτυχημένοι σε αυτήν την προσπάθεια. Οι καθυστερήσεις σε επενδυτικές διαδικασίες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Αυτό που λέμε τώρα υπουργείο Ανάπτυξης στην ουσία μετατρέπεται σε υπουργείο Επενδύσεων. Είναι στοίχημα που δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε. Ο πήχης πρέπει να μπει ψηλά", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Έχουμε συνολικό σχέδιο. Ο Τσίπρας απέτυχε.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε. "Μιλάμε για 4ο άτυπο μνημόνιο για δύο λόγους. Η χώρα βρίσκεται σε πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από ό,τι οι άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα. Επίσης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Έχοντας δεσμεύσει την περιουσία της για 99 χρόνια. Η χώρα μας έχασε μία εξαιρετικά καλή τριετία. Όλοι οι παγκόσμιοι δείκτες πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλοί. Χάθηκε ολόκληρη τριετία, επιβλήθηκαν πολύ βαριά μέτρα. Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας οπισθοχώρησε. Αυτά τα τρία χρόνια έκαναν ζημιά στην οικονομία", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Εστιάζοντας στα της "γαλάζιας" πρότασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει για ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. "Η χώρα χρειάζεται μείωση φορολογικών συντελεστών. Πιστεύω ότι η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει και τη φορολογική συμμόρφωση, πέρα από την προσέλκυση επενδύσεων. Έχουμε συνολικό σχέδιο για μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Με διαφορετική αντίληψη για το πώς βλέπουμε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Με τη σημερινή πολιτική ελάχιστοι θα έρθουν να επενδύσουν. Όλοι οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, για να δουν πότε θα επενδύσουν στη χώρα. Αλλά σήμερα δεν υπάρχει καμία επενδυτική ανάπτυξη, που να δικαιολογεί το…success story του κ. Τσίπρα", είπε και επεσήμανε πως η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι αδιέξοδη.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε και πάλι σε πρώτο πλάνο τη λέξη-κλειδί της "αξιοπιστίας", προκειμένου η χώρα να περάσει στο επόμενο επίπεδο. "Όταν μιλάμε για φορολογικές μειώσεις έχουμε πάντα υπόψιν μας για το πώς μπορούμε να ισοσκελίσουμε αυτές τις μειώσεις με παρεμβάσεις στις δαπάνες. Η κυβέρνηση μεγαλώνει το κράτος και το μεγαλώνει με τρόπο αναξιόπιστο. Πρέπει να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  Η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι εάν δεν αυξήσουμε τη σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους λύση στο ασφαλιστικό δεν υπάρχει, τοποθετώντας στην αιχμή της στρατηγικής του τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

  "Δε μασάμε τα λόγια μας. Η χώρα χρειάζεται μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σήμερα, το γεγονός ότι ένα νέος επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος είναι η πλήρης αντιστροφή από αυτό που ζητούσαμε. Εργασία με ασφάλιση. Ο νέος πιστεύει ότι δε θα πάρει σύνταξη. Στην επικουρική ασφάλιση πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να αισθάνονται ότι αυτός ο κουμπαράς τους ανήκει. Ο νόμος Κατρούγκαλου τιμωρεί την εργασία. Οι αλλαγές που έρχονται μας υποχρεώνουν να δούμε πάλι το ασφαλιστικό", ανέφερε, ενώ εγκάλεσε τη συγκυβέρνηση ότι επιλέγει να υποεκτελεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να μοιράσει επιδόματα στο τέλος του χρόνου.

  "Πρέπει να δούμε το πλαίσιο των δημόσιων επενδύσεων και μέσα από τη λογική των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση βλέπει τον ιδιωτικό τομέα με μεγάλη καχυποψία", σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

  Βραδυφλεγής βόμβα

  Ερχόμενος στο μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ιδιωτικό χρέος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. "Είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε μία συνολική ρύθμιση 120 δόσεων, στην οποία ο πολίτης μπορεί να ανταποκριθεί. Χωρίς τολμηρές λύσεις θα τρέχουμε ως χώρα με τα πόδια δεμένα με μία βαριά μπάλα", σημείωσε.

  Εξηγήσαμε από την αρχή τη θέση μας

  Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η θέση της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών δε θα είναι εμπόδιο στις σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. "Εξηγήσαμε από την αρχή τη θέση μας. Τονίσαμε ιδιαίτερα ως άκρως προβληματικές πτυχές της συμφωνίας το ζήτημα της "μακεδονικής" γλώσσας και εθνότητας. Με όσα είπε ο κ. Ζάεφ δρομολογείται η διεκδίκηση μίας "μακεδονικής" μειονότητας εντός της Ελλάδας. Η συμφωνία έχει πολλά προβλήματα. Δε θα την κυρώσουμε ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές στη Βουλή. Έχουμε εξηγήσει στους Αμερικανούς φίλους μας τη θέση μας. Και είμαστε ειλικρινείς σε όσα λέμε και όσα κάνουμε. Δε μας διακρίνει η υποκρισία και η διγλωσσία. Ο κ. Τσίπρας κάνει οβιδιακές μεταμορφώσεις. Εμείς δεν έχουμε αποκλίνει από τη θέση μας. Άλλοι είδαν το…φως το αληθινό, έστω και με καθυστέρηση", είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και σημείωσε πως η προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων αμερικάνικης προέλευσης έχει μεγάλη σημασία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων