Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 16:24

  Γ. Κατρούγκαλος: Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Κατρούγκαλος: Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών

  Σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

  "Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας", σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

  Σχετικά με τη φερόμενη δήλωση Ζάεφ πως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει το ενδεχόμενο η "μακεδονική γλώσσα" να διδάσκεται και στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως "απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως" και διαμήνυσε: "Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά".

  Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

  Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

  Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

  Στο σημείο αυτό έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Νίκο Κοτζιά, σχολιάζοντας θετικά τις προσπάθειες του τέως υπουργού Εξωτερικών

  Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαδικασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως "περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία θα έχει αντικείμενο ολοκλήρωσης, όπως πληροφορούμαστε, τέλος Ιανουαρίου, και από εκεί και μετά θα προχωρήσουμε στις δικές μας υποχρεώσεις".

  Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση.

  Ο κ. Κατρούγκαλος παράλληλα χαρτογράφησε το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε τις επόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες, με έμφαση την επίσκεψή του στη Μόσχα (για τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας) και τις ΗΠΑ, αλλά και τις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις που είναι προγραμματισμένες έως το τέλος του έτους, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει πολυμέρεια στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας και αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, με στόχο οι διαφορές να επιλύονται μέσα από διάλογο και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα σχήματα, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, δείχνουν παράλληλα την πολυμέρεια της διπλωματίας και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και το αυξημένο κύρος που προσέρχεται και στα διάφορα τραπέζια και προσπαθεί να επιλύσει πάντοτε με όπλο τον διάλογο και την εμμονή στο διεθνές δίκαιο τις όποιες διαφορές, σημειώνοντας πως το σύνολο των πρωτοβουλιών αυτών έχουν δρομολογηθεί από καιρό με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

  Στο ΝΑΤΟ αύριο ο Γ. Κατρούγκαλος. Επαφές με ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αλβανίας,ΠΓΔΜ και γ.γ. του ΝΑΤΟ

  Παραθέτοντας χρονολογικά των υψηλών επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ.

  Σε ό,τι αφορά την αυριανή σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αναπληρωτής υπουργός τη χαρακτήρισε κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη θάλασσα του Αζόφ και κατέστησε σαφές πως η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη μεριά, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε κλιμάκωση προς την κατεύθυνση ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

  "Είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας με τη Ρωσία"

  Δεύτερος σταθμός είναι η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία, η οποία προηγείται της επίσκεψης του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Πούτιν. "Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως και της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μας, με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιρού" σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως "τα μηνύματα που έπρεπε να δοθούν, δόθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεων μας και να συζητήσουμε για όλα τα ανοικτά θέματα.

  Εστιάζοντας στην ατζέντα της Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, ανακοίνωσε πως θα υπάρχει υπογραφή συμφωνιών για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, ενώ θα βρεθούν ακόμα στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμού και των σχέσεων των δύο λαών. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως φέτος έχουμε τη θετική συγκυρία να γιορτάζουμε 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

  Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με Μ. Πομπέο την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ

  Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, οποίος πρόκειται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δομείται σε πέντε άξονες, που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, την εφαρμογή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέματα ενέργειας, θέματα εμπορίου και επενδύσεων και ο διάλογος που αφορούν την προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών. Επισήμανε ότι ο στρατηγικός διάλογος αντανακλά την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και διαμήνυσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει και στον τομέα της οικονομίας το πολύ θετικό μομέντουμ που διαμορφώθηκε στην πετυχημένη έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα.

  Επίσης, έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

  Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

  Τριμερείς και διμερείς συναντήσεις

  Επόμενος σταθμός των διπλωματικών πρωτοβουλιών θα είναι οι τριμερείς και διμερείς επαφές στις 17 Δεκεμβρίου. Ξεκινούν με την τριμερή συνάντηση με την Παλαιστίνη και με την Κύπρο και θα ακολουθήσει η διμερής συνάντηση με την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στη Λευκωσία με την Κύπρο και την Ιορδανία, με αποκορύφωμα τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σημειώνεται πως στις 19 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων