Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 14:03

  Για διδασκαλία "μακεδονικής" γλώσσας στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Ζάεφ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Για διδασκαλία "μακεδονικής" γλώσσας στην Ελλάδα κάνει λόγο ο Ζάεφ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:10

  Θόρυβο έχει προκαλέσει δημοσίευμα στον σκοπιανό ηλεκτρονικό Τύπο που θέλει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να έχει δηλώσει πως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει το ενδεχόμενο η "μακεδονική γλώσσα" να διδάσκεται και στην Ελλάδα.

  Σύμφωνα με το skai.gr, η δήλωση, την οποία μεταδίδει ο ιστότοπος Vecer, φέρεται να έγινε το Σάββατο, όταν άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής για έγκριση των τεσσάρων τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

  Έως τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση του περιεχομένου της ομιλίας Ζάεφ από την ελληνική πλευρά, ούτε έχει γίνει κάποιο σχόλιο.

  Η συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει "μακεδονική γλώσσα" όμως διευκρινίζει πως ανήκει στην σλαβική οικογένεια και δεν σχετίζεται με την αρχαία Ελλάδα ή τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

  Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει πως η "μακεδονική γλώσσα" είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα το 1977, στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

  Η έκθεση από την διάσκεψη και τα συνοδευτικά τεχνικά έγγραφα περιέχουν αναφορές σε "μακεδονική" γλώσσα και κάνουν λόγο "μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο", αναφέρει το skai.gr.

  "Προκαλούν όλους τους Έλληνες οι δηλώσεις Ζάεφ" 

  Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: "Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   
  Όπως σημειώνει, οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες.
   
  "Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των Εξωτερικών κ. Τσίπρα" καταλήγει η ανακοίνωση. 

  Γ. Κατρούγκαλος: Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών

  Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έστειλε μήνυμα στην πΓΔΜ ότι η Ελλάδα αναμένει τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών.

  "Παρακαλουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας", σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

  Σχετικά με τη φερόμενη δήλωση Ζάεφ πως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει το ενδεχόμενο η "μακεδονική γλώσσα" να διδάσκεται και στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως "απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως" και διαμήνυσε: "Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά".

  Ερωτηθείς για το αν οι δύο τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή της πΓΔΜ συνάδουν με τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε ότι θα γίνει πλήρης σεβασμός του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Επισήμανε μάλιστα πως αυτό αποτελεί υποχρέωση της πλευράς της πΓΔΜ, που απορρέει από τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος.

  Εστιάζοντας περαιτέρω στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, ξεκαθαρίζοντας πως ξέρουν τις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν μηνύματα. Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η Ελλάδα σέβεται απολύτως το ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια ύψιστη μορφή εκδήλωσης λαϊκής κυριαρχίας.

  Απαντώντας σε ερώτηση για τη γλώσσα που αναγνωρίζει η συμφωνία των Πρεσπών στο γειτονικό κράτος, ξεκαθάρισε πως για την Ελλάδα είναι σαφής η συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος διάβασε το άρθρο 4 παράγραφο 3 της συμφωνίας, σημειώνοντας πως καλύπτει και την παρούσα και μελλοντικές αναθεωρήσεις. Επισήμανε ακόμα πως στο άρθρο 7 υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων