Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 07:59

  Τη μπάλα στο τερέν του Α. Τσίπρα πετάει η ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

  Τη μπάλα στο τερέν του Α. Τσίπρα πετάει η ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Εμφατικό είναι το "όχι" που αναφωνεί η Νέα Δημοκρατία στην εργαλειοποίηση της αναθεώρησης του Συντάγματος από την πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού.

  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφουν το…μπαλάκι στο γήπεδο του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας την ανάγκη μίας γενναίας Συνταγματικής αλλαγής, η οποία θα δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής. Διόλου τυχαία, λοιπόν, η οδός Πειραιώς καλεί τον πρωθυπουργό να αποδείξει "έστω και για μία φορά", πως ωρίμασε πολιτικά στο πέρασμα του χρόνου, με τη "γαλάζια" πρόταση να είναι πάγια και δημόσια εκπεφρασμένη εδώ και καιρό.

  Οι αιχμές, με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία σχολίασε την κίνηση Τσίπρα δείχνουν ότι το στρατόπεδο της οδού Πειραιώς, πίσω από την πρωθυπουργική κίνηση, διαβάζει την αγχώδη μαξιμινή προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας-μέγγενη. "Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις", σχολίασαν, άκρως δηκτικά, στην αξιωματική αντιπολίτευση.

  Η υπενθύμιση, που ακολουθεί τις "γαλάζιες" βολές τοποθετεί τα πράγματα σε ευθεία διάσταση. "Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές", τονίζουν οι "γαλάζιοι", τη στιγμή που προς επίρρωση των λεγομένων το βλέμμα στρέφεται σχεδόν τρία χρόνια πίσω. Όταν, δηλαδή, το Φεβρουάριο του 2016 (ένα μήνα μετά την εκλογή του στην προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε θέσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ως μία ευκαιρία για τη δημιουργία μίας ευρύτερης συναίνεσης και αντιμετώπισης ουσιαστικών ζητημάτων του καταστατικού  χάρτη της χώρας.     

  "Ο πρωθυπουργός μας έστειλε μία επιστολή, περιγράφοντας μία κουτσή Συνταγματική αναθεώρηση. Εξαιρώντας άρθρα, όπως για παράδειγμα το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λόγω της ιδεοληψίας του. Θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια άρθρα θέλει να αναθεωρηθούν, μόνο εάν δεχθεί και η κυβέρνηση τις αντίστοιχες προτάσεις μας. Και όταν γίνει αυτό με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ας αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους σε ποια κατεύθυνση θέλουν να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης με τη νέα κυβέρνηση που θα εκλέξουν. Εναπόκειται λοιπόν στον κ. Τσίπρα να αποδείξει εάν πραγματικά θέλει και κυρίως εάν τολμά μία πραγματικά γενναία συνταγματική αναθεώρηση. Ιδού η Ρόδος ιδού και οι εκλογές για τον κ. Τσίπρα", σημειώνουν πηγές της οδού Πειραιώς. Πέρα, λοιπόν, από το άρθρο 16, για το οποίο η "γαλάζια" παράταξη επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει καθώς "είναι αδιανόητο να απαγορεύεται στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν αυτό επιτρέπεται, όχι μόνο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία, αλλά ακόμη και στη Βόρειο Κορέα", η Νέα Δημοκρατία φέρνει στο προσκήνιο και έτερες κομβικές αλλαγές.

  "Θέλουμε την αλλαγή του άρθρου 106, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί με στόχο να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Άλλο παράδειγμα είναι το άρθρο 103 για τη ενίσχυση της διοικητικής αλλά και της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Αυτό άλλωστε υπηρετεί και η πρόταση για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους για την οποία βέβαια δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Είναι επίσης το 101, το οποίο θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να διασφαλιστεί Συνταγματικά όχι μόνον η αξιολόγηση αλλά και η αξιοκρατία στο Δημόσιο, ενώ αναγκαία είναι και η αλλαγή του άρθρου 110, ώστε να απλοποιηθεί η ίδια η διαδικασία των μελλοντικών συνταγματικών αναθεωρήσεων", είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το…γάντι πετάγεται στο μαξιμινό οικοσύστημα.

  "Η μπάλα βρίσκεται στο τερέν του κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει πραγματικά να αλλάξει το Σύνταγμα και δε χρησιμοποιεί μία κορυφαία θεσμική διαδικασία ως ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι δεν είναι τυχαίο ότι τη συζήτηση αυτή την ξεκινά την ώρα που η κυβέρνηση του παραπαίει και κορυφαίοι υπουργοί του αλληλοκατηγορούνται ότι χρηματίζονται.  Θέλει εναγωνίως να αλλάξει την ατζέντα ο κ. Τσίπρας, αλλά τα γεγονότα πλέον τον έχουν ξεπεράσει", τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων