Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2018 16:30

  Η Συνταγματική Αναθεώρηση στο προσκήνιο

  Η Συνταγματική Αναθεώρηση στο προσκήνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:05

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

  Εν αναμονή της επίσημης τοποθέτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οδό Πειραιώς έχουν υπενθυμίσει τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή την κίνηση Τσίπρα, ότι ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου (τον Φεβρουάριο του 2016 και μόλις είχε εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας) του είχε θέσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ως μία ευκαιρία για τη δημιουργία μίας ευρύτερης συναίνεσης και αντιμετώπισης ουσιαστικών ζητημάτων του καταστατικού  χάρτη της χώρας. "Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία απάντηση, προφανώς διότι αντιλαμβάνεται και την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους επικοινωνίας και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι τη συζήτηση αυτή την ξεκινά την ώρα που η κυβέρνηση παραπαίει και πασχίζει να κρατηθεί για λίγο ακόμα στην εξουσία, ενώ θα μπορούσε να έχει αρχίσει πριν από δύο ή τρία χρόνια, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Δείχνει κι αυτό πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας ακόμη και την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία επιχειρεί να εργαλειοποιήσει κι ας ξέρει ότι η κυβέρνησή του παραπαίει", σχολίαζαν, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

  Βαθύ "πιστεύω" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. "Εάν κατανοεί την ανάγκη αυτή ο κ. Τσίπρας και σέβεται τη Δημοκρατία δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα, με ευρύτατη πλειοψηφία, αρκετά άρθρα ώστε η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, να διαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Τόσο τα άρθρα που προτείνει η ΝΔ όσο και εκείνα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιλέξουν οι πολίτες προς τα που θα κινηθεί η συνταγματική αναθεώρηση με τη ψήφο τους στις εθνικές εκλογές. Αυτό θα σήμαινε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα αφορούσαν και το ίδιο το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης", σημειώνουν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

  Η "γαλάζια" παράταξη έχει ήδη διαμορφώσει τον πυρήνα του σχεδίου της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει ως βάση εννέα κύριες κατευθύνσεις:

  -Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

  -Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

  -Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

  -Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

  -Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

  -Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

  -Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  -Απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

  -Κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

  Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

  Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η κ. Γεννηματά είχε αποστείλει τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής).

  Το Κίνημα Αλλαγής, μέσω των τότε θέσεων, προτείνει "λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξισορροπηθεί το πλήρως πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο" Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις του προβλέπουν:

  -Ο Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο όργανο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα.

  -Να μπορεί να  ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή.

  -Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από κατάλογο που έχει σταλεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων κι έχει αξιολογηθεί επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

  Επίσης προτείνει:

  -Τη μείωση στις 160 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντί για 180 που απαιτούνται σήμερα. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία θα μπορούσε να προβλεφθεί παράταση της θητείας του νυν προέδρου για ένα χρόνο, ώστε να έχουν διαμορφωθεί άλλες συνθήκες. Σε περίπτωση που ούτε τότε σχηματίζεται πλειοψηφία 180, να απαιτούνται 160 ψήφοι για την εκλογή ΠτΔ στην τρίτη ψηφοφορία.

  -Τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές από την κυβέρνηση επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης "εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας" μετά από απόφαση της Βουλής με πλειοψηφία 3/5.

  -Την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

  -Την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ.

  -Τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών να ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

  -Την υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

  -Τον "κόφτη" δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών.

  -Τη δημοσιοποίηση των ιδιωτικών εισφορών άνω των 200 ευρώ.

  Ποτάμι: Θα προσέλθουμε στη διαδικασία. Δε θα θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές.  

  "Θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων", τονίζει το Ποτάμι. Παράλληλα, κάνει λόγο για επτά αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Η Σεβαστουπόλεως, μεταξύ άλλων, προτείνει:

  -Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.

  -Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή.

  -Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.

  -Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης

  -Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία  και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

  -Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

  -Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

  "Αυτές είναι οι επτά σημαντικότερες προτάσεις του Κινήματος μας για το νέο Σύνταγμα. Η πλήρης πρόταση μας έχει από καιρό δημοσιοποιηθεί και απαντά σε όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί τα δέκα τελευταία χρόνια. Θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων. Είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς", τονίζει το Ποτάμι.

  Η προβλεπόμενη διαδικασία

  Η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιγράφεται στο άρθρο 110. Σύμφωνα με αυτό:

  - Ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

  -Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

  -Εάν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.

  -Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων