Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2018 10:11

  Προσκλητήριο Τσίπρα για αραβικές επενδύσεις σε τουρισμό ενέργεια real estate (upd)

  Προσκλητήριο Τσίπρα για αραβικές επενδύσεις σε τουρισμό ενέργεια real estate (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:09

  Στον κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην προώθηση και ενίσχυση των ευρωαραβικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος και την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρθηκε σήμερα ο Α. Τσίπρας χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ευρωαραβικής διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Αθήνα. 

  "Θα ήθελα να καλωσορίσω τις πολυμελείς αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο που αναγνωρίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες της χώρας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα με συνεκτικό τρόπο αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας, του αγροτοδιατροφικού τομέα, των logistics και της βιομηχανίας. 

  "Η Ελλάδα αναβαθμίζει γεωπολιτικό της ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης προωθώντας σε συνεργασία με την Κύπρο, τριμερείς συνεργασίες με χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων", πρόσθεσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικά έργα που έχουν προχωρήσει και μετατρέπουν την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κόμβο και για τον τομέα της ενέργειας όπως οι αγωγοί TAP, IGB, East Med 

  Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του ότι "το όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη".

  "Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό - ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα - ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο - μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια" ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: "Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο".

  Αφήνουμε πίσω μας τα υφεσιακά προγράμματα, αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

  Πριν τρία χρόνια τέτοιο καιρό, η Ελλάδα μόλις άρχιζε να θέτει τις βάσεις για την οικονομική της επανάκαμψη και την ανάκτηση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, έχουμε πλέον την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα.

  "Αφήνουμε πίσω μας τα υφεσιακά προγράμματα, αποκτάμε ολοένα και πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός" τόνισε ο κ. Τσίπρας.

  Αναφερόμενος στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, είπε ότι "ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2018 στο 2,1% και στο 2,5% για το 2019 -κι αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί δεκαετίας και πριν από την κρίση". Προσέθεσε ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της, καθώς αναμένεται αύξηση άνω του 7% και 13% αντίστοιχα για το 2018, ενώ σημείωσε ότι ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνθηση με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018.

  Πέραν "εξαιρετικά θετικών αποδόσεων στην οικονομία, καταφέραμε να έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις και σε κοινωνικούς δείκτες" υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες, με το ποσοστό να κινείται σήμερα στο 19% έναντι 27%.

  Τόνισε ότι οι εξωστρεφείς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας μας, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές είναι από τις βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης, η οποία κατά 70% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

  Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

  "Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Προωθώντας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε: τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας διμερείς, αλλά και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες των Βαλκανίων. Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ ή της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία. Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέου από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία.

  "Σήμερα, η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Σημείωσε ότι "η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου".

  Στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για επίλυση του Κυπριακού ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο , αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζοντας τις εργασίες της διάσκεψης . Η Κύπρος επιδιώκει την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η λύση για το Κυπριακό να μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα υπόδειγμα συνεργασίας και συνύπαρξης χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, αυτό που προσδοκούμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

  Στις δυνατότητες της ευρωαραβικής συνεργασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ, υπογραμμίζοντας ότι εάν θέλουμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία περισσότερων χωρών. Στο δρόμο που έχει ξεκινήσει Ελλάδα και Βουλγαρία είναι οι πιο καλοί σύμμαχοι θέλουμε να μας ακολουθήσουν και άλλη. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να αναπτύξουμε ευημερία εκεί που σήμερα μαίνεται πόλεμος. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και με άλλους τρόπους όχι μόνο με τιμωρίες και αποκλεισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. 

  Στην ανάγκη εμβάθυνσης των δεσμών της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο που ήδη αποτελεί σημαντικό και ενεργειακό εταίρο της Ευρώπης, αναφέρθηκε χαιρετίζοντας τις εργασίες της ευρωαραβικής  διάσκεψης ο Ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος. Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της της προκλήσεις και τις απειλές της νέας εποχής. Ζούμε την εποχή της κινητικότητας, σήμερα υπάρχουν 70 εκ. πρόσφυγες και 250 εκ. μετανάστες δηλαδή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, απαιτείται παγκόσμια συνεννόηση και συνεργασία, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων