Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 21:14

  Διπλωματικές Πηγές: Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

  Διπλωματικές Πηγές: Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή και μετά από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ. 

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη σύσκεψη:

  " Συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Ενώ ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία  να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
   
  -Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος ενώ "έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης,  αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις".

  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης  ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού,  Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος. 
   
  Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων:
  -Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ,ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών.  
  -Ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.

  Βάσει των ίδιων πηγών, στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής  του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν. 
   
  - Ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. 
   
  - Συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του.
   
  - Συζήτησε για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

  Κοτζιάς: Δεν χρειαζόταν ενημέρωση Βουλής

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση CRETA αναφέρει για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης, ότι εκείνος απλώς ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υλοποίησε την επέκταση. Για το "βιαστικό" της ανακοίνωσης απαντά ότι δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν "όταν έρθει η ώρα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων