Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 14:47

  Μήνυμα Σβίγκου σε Φίλη για ΕΡΤ: Να είναι εποικοδομητική η κριτική

  Μήνυμα Σβίγκου σε Φίλη για ΕΡΤ: Να είναι εποικοδομητική η κριτική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μήνυμα στον Νίκο Φίλη για τις μομφές που διατύπωσε δημόσια εναντίον της λειτουργίας της ΕΡΤ, έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου,  δια των ερτζιανών. 

  Η κ. Σβίγκου, στη ραδιοφωνική της συνέντευξη ( news247) αναφερόμενη στην ΕΡΤ, απευθυνόμενη εμμέσως στον πρώην υπουργό Παιδείας, είπε επακριβώς: "Είναι διαφορετικό πράγμα να εντοπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΡΤ και να προτείνουμε λύσεις ώστε αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο της και είναι άλλο να  ασκούμε μια ισοπεδωτική κριτική η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα". 

  Διαχώρισε ωστόσο την κριτική του κ. Φίλη από τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ , η κ. Σβίγκου δήλωσε: 

  *Κατ’  αρχήν η αξιωματική αντιπολίτευση όταν μιλάει για την ΕΡΤ έχει το μυαλό της το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και μάλιστα, διαβάζοντας και τον Τύπο αυτές τις ημέρες, βλέπουμε πολλούς συναδέλφους σας από μια συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου να γράφει συνεχώς επιχειρήματα για τον λόγο για τον οποίον πρέπει να κλείσει η ΕΡΤ. Το ίδιο βέβαια έχουμε δει και με δηλώσεις κεντρικών στελεχών της Ν.Δ., το είδαμε και στην ανακοίνωση της Ν.Δ., με την οποία προανήγγειλε το εμπάργκο που τελικά έκανε στην ΕΡΤ. Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά  τηλεοπτικά κανάλια και στην οποία γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να διορθωθούν οι χρόνιες παθογένειές της..

  *Έγινε προσπάθεια να γίνει σύγκριση αυτών που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση με αυτά που λέει ο Νίκος Φίλης. Ο Νίκος Φίλης έχει μια συγκεκριμένη άποψη για την ΕΡΤ, την οποία καταθέτει στο δημόσιο διάλογο. Εγώ σε ό, τι με αφορά θα σας πω ότι δεν θεωρώ ότι βοηθά η δημόσια αντιπαράθεση για το τι πρέπει να γίνει για την ΕΡΤ. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις. Βούληση όλων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η δημόσια ραδιοτηλεόραση και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν από τον ελληνικό λαό. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό, επαναλαμβάνω,  από την πολεμική την οποία ασκεί συστηματικά πλέον η Ν.Δ. και  η οποία ξεκινάει…

  *Το ζήτημα της διοίκησης και της παραδιοίκησης είναι κάτι το οποίο το έχει απαντήσει η ΕΡΤ, το έχει απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, που είναι ο κ. Παππάς. Σας είπα ότι στο δημόσιο διάλογο κατατίθενται διαφορετικές απόψεις για την ΕΡΤ. Είναι διαφορετικό πράγμα να εντοπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΡΤ και να προτείνουμε λύσεις ώστε αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο ρόλο της και είναι άλλο να  ασκούμε μια ισοπεδωτική κριτική η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. 
  Θα σας πω όμως ότι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μάθει να κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο ακόμα και για ζητήματα δύσκολα. Αλλά αυτό που έχει τελικά σημασία είναι μέσα από το διάλογο να μπορούμε να προχωρούμε μαζί και από κοινού να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα.

  Παράλληλα, είπε για:

  *Συντάξεις

  Είδαμε και σήμερα την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.. Βλέπουμε ότι όσο περνάει ο καιρός δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για την περικοπή των συντάξεων. Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όλος ο διεθνής Τύπος συμφωνεί με τα επιχειρήματα της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την περικοπή των συντάξεων. 

  *Πρόκειται για ένα εντελώς αχρείαστο μέτρο. Ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν είναι καν διαρθρωτικό. Όλα τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν τη δική μας θέση. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για να περικοπούν οι συντάξεις.

  *Τράπεζες

  Αυτό που έχουν δηλώσει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, γιατί όπως καταλαβαίνετε εγώ δεν είμαι αρμόδια για τις τράπεζες, ούτε έχω κάποιον πολιτικό ρόλο που έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα, αυτό που διαβεβαιώνουν οι καθ’  ύλην αρμόδιοι κι αυτό το οποίο ανέδειξε και η χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο Fitch είναι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η κεφαλαιακή τους επάρκεια δεν συνάδουν με την εικόνα του Χρηματιστηρίου. Άρα μιλάμε για κάτι παροδικό, το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και οι αυξομειώσεις στο χρηματιστήριο δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια. Οπότε θεωρώ ότι σύντομα αυτό το ζήτημα δεν θα μας απασχολεί.

  Αντίθετα αυτό το οποίο θα κυριαρχήσει και ήδη κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο είναι οι βελτιωμένοι δείκτες της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα μεγέθη της, είτε μιλούμε για την αύξηση  των εξαγωγών, είτε μιλούμε για τη μείωση της ανεργίας, είτε μιλούμε συνολικά για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Θεωρώ ότι την επόμενη περίοδο, μετά την έξοδο δηλαδή της χώρας από τα μνημόνια,  θα πολλαπλασιαστούν οι θετικές ειδήσεις και θα μηδενιστούν οι αρνητικές

  *Γ. Στουρνάρα

  Εδώ και καιρό έχουμε εντοπίσει ότι ο κ. Στουρνάρας μας συνηθίζει σε παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο, ενώ τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και μια προφανή αντίφαση. Ότι δηλαδή είναι αρκετά ομιλητικός και παρεμβατικός σε πράγματα που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο –τελευταίο παράδειγμα αυτό που αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών για τις συντάξεις- ενώ βλέπουμε να σιωπά όταν πρέπει να μιλήσει επειδή το επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος –και μιλώ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες.. Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά του προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στα οποία ο ίδιος πρέπει να απαντήσει..

  *Ο θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη έχει να κάνει με την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος. Δεν είναι υπουργός Οικονομικών, δεν είναι αυτός ο οποίος χαράσσει τη γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι αυτός ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση σχετικά με το αν θα ακολουθηθεί η πιστοληπτική γραμμή, όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα με δηλώσεις του, ή η καθαρή έξοδος, όπως τελικά έγινε. Οπότε βλέπω ότι αυτές οι δηλώσεις περισσότερο κινούνται σε μια πολιτική κατεύθυνση και λιγότερο έχουν να κάνουν με τον θεσμικό του ρόλο. Αλλά θα επαναλάβω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων