Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 09:10

  Ο "κλεφτοπόλεμος" με τις συντάξεις και το σχέδιο του προϋπολογισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο "κλεφτοπόλεμος" με τις συντάξεις και το σχέδιο του προϋπολογισμού

  Της Νίκης Ζορμπά

  Ούτε τις συντάξεις θέλουν να κόψουν την 1/01/19 , ούτε το αφορολόγητο να μειώσουν (2020) στην Κυβέρνηση, πρόθεση που είναι γνωστή από καιρό αλλά διατυπώθηκε χθες εν συνόλω και επισήμως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη Βουλή. 

  Παράλληλα ωστόσο , αναζητούν να στείλουν "ισχυρό" σήμα σε Αγορές, Επενδυτές και Ε.Ε ότι δεν σκοπεύουν να υπαναχωρήσουν από τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις οποίες συναίνεσαν στο πλαίσιο του γ' μνημονίου, καθώς τα βλέμματα (και) των οίκων αξιολόγησης είναι "καρφωμένα" στις κυβερνητικές μεταμνημονιακές κινήσεις. 

  Τσακαλώτος: Έχουμε τον χώρο

  Ο υπουργός Οικονομικών χθες, ήταν σαφέστατος ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: 

  "Τώρα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, για να μην μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά και για να εφαρμόσουμε μεγάλο μέρος των αντίμετρων", είπε, παίρνοντας πρακτικά τη σκυτάλη από ανάλογη εξαγγελία που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, αποκαλύπτοντας την βούληση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επαναδιαπραγματευτούν και τη μη μείωση του αφορολόγητου ( αφορά βέβαια στο 2020, όπερ σημαίνει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά όχι την παρούσα αλλά την επόμενη Κυβέρνηση). 

  Παραλλήλως όμως, είναι σε εξέλιξη "κλεφτοπόλεμος" μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών για το θέμα της μη περικοπής συντάξεων. 

  Το αίτημα της ελληνικής πλευράς περί μη εφαρμογής του μέτρου είναι πλέον γνωστό ότι θα εξεταστεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Μεσολαβεί ωστόσο η κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού, στο οποίο αναζητάται ακόμη εάν θα περιλαμβάνεται η μη περικοπή των συντάξεων ή θα ακολουθηθεί η τυπική διαδρομή έως να αποφανθούν οι Θεσμοί: Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει κανονικά την μείωση των συντάξεων και θα "διορθωθεί" όταν και εάν λάβει η Κυβέρνηση το "πράσινο" φως για την αναστολή του μέτρου.

  Προς το παρόν , αποφεύγει η Κυβέρνηση να δώσει ρητή απάντηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού, "ροκανίζοντας" τον χρόνο και αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο να μην συμπεριληφθεί το εν λόγω μέτρο, παρότι μάλλον πρόκειται για επικοινωνιακής φύσεως τέχνασμα, καθώς προεξοφλείται η συμπερίληψή του, για να μην δοθεί "σήμα" ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται μονομερώς. 

  Όφελος εξάλλου - πλην του επικοινωνιακού- για απαλοιφή του μέτρου σε αυτή την φάση ουδένα υπάρχει για την Κυβέρνηση, καθώς μεταξύ άλλων, θα έφερνε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και το Βερολίνο που έχει μπροστά του εκλογές στην Βαυαρία και μια καγκελάριο, αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη προσωπική της ήττα. 

  Τσίπρας: θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις

  Στο "θολό" αυτό μείγμα έρχονται να προστεθούν οι χθεσινές δηλώσεις Τσίπρα προς επενδυτικά funds στην Ν.Υόρκη, στις συζητήσεις με τα οποία όμνυε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της συγκρότησης φιλεπενδυτικού περιβάλλοντος για προσέλκυση των επενδύσεων τις οποίες κυνηγά εδώ και καιρό η Κυβέρνηση. 

  Ο κ. Τσίπρας στις συναντήσεις του με τα funds και τους επενδυτές στο περιθώριο των εργασιών της 73ης συνόδου του ΟΗΕ, επιχείρησε να παράσχει ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα ...δεν γυρίζει πίσω και θα παραμείνει πιστή στον δρόμο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, κυρίως αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, αμφότερες "πληγές" που αποτελούν αντικίνητρα για επενδύσεις. 

  Πάντως το θολό τοπίο στο οποίο κινείται ακόμη η ελληνική κυβέρνηση "φωτογράφισε" και ο οίκος Moody's, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων