Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Σεπ-2018 09:04

  Ξανά στο "μάτι του κυκλώνα" η Ελλάδα για το Προσφυγικό- "Μπαλάκι" οι ευθύνες

  Ξανά στο "μάτι του κυκλώνα" η Ελλάδα για το Προσφυγικό- "Μπαλάκι" οι ευθύνες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Πλούσια σε ματαιώσεις , φτωχή σε αποφάσεις είναι η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σάλτσμπουργκ για το μεταναστευτικό από τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. 

  Είναι ενδεικτική η προτροπή του Ντόναλντ Τουσκ να σταματήσει η Ε.Ε. το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών στο μεταναστευτικό και να επικεντρωθεί στη στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες ενισχύοντας παράλληλα τη φύλαξη των συνόρων της με στόχο τη μείωση των αφίξεων.

  Αποθαρρυντικά είναι και όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν,  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό πρακτορείο, όπου τόνισε ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

  Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

  Τσίπρας: Θα χρειαστεί παρέμβαση

  Μέσα στο πλαίσιο αυτό και με την Ελλάδα να κινδυνεύει ξανά να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα καθώς παρατηρείται νέα αύξηση των προσφυγικών ροών,  ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης.

  Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας, στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέμεινε σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, ανέφερε: 
   

  1.Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

  2.Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

  3.Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

  4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων