Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Σεπ-2018 23:21

  Ευ. Βενιζέλος: Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό

  Ευ. Βενιζέλος: Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εκτίμηση ότι "το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό” διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα "Στον απόηχο της ΔΕΘ - Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές". Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "ζητήματα δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής μηχανικής μπορούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις". 

  Όπως εξήγησε "όταν αναφέρομαι στις πολιτικές προϋποθέσεις δεν εννοώ ζητήματα τα οποία συνήθως χαρακτηρίζουμε πολιτικά και αφορούν τον τρέχοντα κομματικό ανταγωνισμό, τη συγκυρία. Το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά πολύ βαθύτερο. Αφορά την νοοτροπία του δημοσίου βίου, αφορά στην πραγματικότητα την στάση της κοινωνίας, την σχέση της με το πολιτικό σύστημα, γιατί η υπόθεση που κάνει το πολιτικό σύστημα σε σχέση με την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών, καθοδηγεί το πολιτικό σύστημα και το καθοδηγεί αρνητικά γιατί το εγκλωβίζει σε μία παρωχημένη και επικίνδυνη επανάληψη στερεοτύπων".

  Όπως σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, "το μεγάλο δίλημμα που έχουμε ως χώρα είναι αν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και άρα έχουμε την άνεση να βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μία ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και ιδίως των κομμάτων εξουσίας που παρουσιάζουν τις διαφορετικές προγραμματικές τους προτάσεις για την επόμενη τετραετία, ή αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε θεμελιώδη και ανεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την ειδική κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα η οποία τελεί υπό αυστηρή διεθνή εποπτεία, όχι μόνο θεσμική, των εταίρων, αλλά και υπό την εποπτεία των αγορών που είναι πολύ πιο αυστηρή και πολύ πιο επίμονη και διεισδυτική πολλές φορές από τη θεσμική εποπτεία”. 

  Ανάγκη επανδιαπραγμάτευσης του συμφωνημένου πλαισίου

  Αφού περιέγραψε το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για τις επόμενες δεκαετίες τα συμφωνημένα με τους εταίρους, τόνισε ότι "είμαστε εγκλωβισμένοι και σε δικές μας επιλογές” (σ.σ. εννοώντας της σημερινής κυβέρνησης) και συμπλήρωσε ότι "το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα είναι η ανάγκη επανδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους υπό το αυστηρό βλέμμα των αγορών όλου αυτοί του πλαισίου, και το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτή η επαναδιαπραγμάτευση. Προφανώς θα γίνει μετά τις εκλογές από μία άλλη κυβέρνηση” και διερωτήθηκε "αντιλαμβανόμαστε σε ποια δυσκολία θα είναι η επόμενη, άλλη κυβέρνηση, άλλης νοοτροπίας κυβέρνηση η οποία θα διαδεχθεί τη σημερινή κυβέρνηση παίρνοντας ένα ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν ψηφισμένο προϋπολογισμό και ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους εταίρους; Άρα και αυτή πρέπει να δαπανήσει έναν κρίσιμο πολιτικό χρόνο προκειμένου να πετύχει μία διαπραγμάτευση”. 

  Επίσης χαρακτήρισε "δήλωση αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές" το ενδεχόμενο η χώρα να αρχίσει να "τρώει από το (δημοσιονομικό) μαξιλάρι", το οποίο και περιέγραψε ως την εγγύηση της Ελλάδας για μια νέα σχέση με τις αγορές. Ακόμη επισήμανε ότι τα υπερπλεονάσματα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν αντιαναπτυξιακά. "Αντίστοιχα και η επιλογή της αναδιανομής του υπερπλεονάσματος που είναι στην πραγματικότητα προϊόν μιας υπερφορολόγησης", σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εγκλωβίζει και καθηλώνει την οικονομία της χώρας.

  Στην εκδήλωση εκτός από τον κ. Βενιζέλο ομιλητές ήταν οι κ.κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλο επιχειρήσεων, Γιώργος Στρατόπουλος, Αναλυτής, Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το "παρών” στην εκδήλωση μεταξύ άλλων προσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.


  Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην απαισιοδοξία που επικρατεί στην Ελλάδα, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών, στο δημογραφικό πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα, αλλά και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης σε βασικά ζητήματα. Επίσης, κοινή αντίληψη των ομιλητών ήταν ότι η χώρα θα πρέπει να αποφύγει να κάνει χρήση του δημοσιονομικού "μαξιλαριού” διότι αυτό θα στείλει το λάθος μήνυμα στις αγορές. 

  Παίρνοντας τον λόγο ο Γκίκας Χαρδούβελης, ξεκαθάρισε με βάση την "αλγεβρική εξίσωση που πρέπει να έχουμε κατά νου" την οποία υπαγορεύει το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί, "για να πιάσει η κυβέρνηση τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% πρέπει να κόψει και από τις συντάξεις”. 

  Για το δημοσιονομικό μαξιλάρι είπε ότι "είναι πεπερασμένο” και όσο δεν βγαίνουμε στις αγορές θα το αντιλαμβάνονται ως αδυναμία. Σύμφωνα με τον ίδιο το 2014 η οικονομία είχε ισορροπήσει. Συγκρίνοντας το τότε με το σήμερα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι τα νούμερα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, όμως πλέον "τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα γιατί έχει εμπεδωθεί η απαισιοδοξία” και οι προσδοκίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την οικονομία. "Όσοι είμαστε απαισιόδοξοι πολύ δύσκολα παίρνει μπρος η οικονομία”. 

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, για να ξαναφτάσουμε εκεί που ήμασταν πρέπει να περάσουν 6-7 χρόνια με την οικονομία να τρέχει με πραγματική ανάπτυξη του 4% και μέσο πληθωρισμό στο 2%. "Όμως και πάλι θα απέχουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη” γιατί όσο αυτοί προχωρούσαν, εμείς πέφταμε. Έτσι "για να ξαναβρούμε τη χαμένη ευτυχία” όπως είπε χαρακτηριστικά, θα χρειαστούμε 15 χρόνια. 

  Αναφορά έκανε και στην υπερφορολόγηση λέγοντας ότι "καμία οικονομία με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές δεν μπορεί να πάει μπροστά”. Όσο για τις ξένες επενδύσεις προέτρεψε ¨να μην περιμένουμε επενδύσεις μόνο από το εξωτερικό. Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε υψηλές άμεσες ξένες επενδύσεις (...) Ο Έλληνας πρέπει πρώτα να εμπιστευτεί τον εαυτό του για να τον εμπιστευτούν και οι άλλοι”. 

  Στην σημασία που έχουν για την πορεία της οικονομίας οι προσδοκίες καταναλωτών, επιχειρήσεων και επενδυτών, αναφέρθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας. Όπως υποστήριξε δεν είναι εφικτός ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4%-5% για μακρό χρονικό διάστημα. "Αν έχουμε ανάπτυξη 2% και 1% μέσο πληθωρισμό για τα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να έχουμε μία διαφορετική οικονομία για τα παιδιά μας” είπε και σημείωσε ότι στα χρόνια των μνημονίων "η πραγματική αλλαγή της χώρας δεν πέτυχε”. 

  Ειδική αναφορά έκανε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, λέγοντας ότι ¨αν οι μισθοί αυξηθούν πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα αυτό σημαίνει ότι θα πάμε πάλι πίσω” σε όρους ανταγωνιστικότητας. "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά ότι πρέπει να αυξηθεί πρώτα η παραγωγικότητα”. 

  Ακόμη τόνισε ότι το "μαξιλάρι είναι εκεί για να μην το ακουμπήσουμε” και χαρακτήρισε "τερατώδες λάθος” να το αντιμετωπίσουμε "ως χρήματα στην άκρη για ξόδεμα”. Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα παραδέχθηκε ότι "πράγματι είναι υψηλά” και υποστήριξε ότι αποτελούν αντανάκλαση ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των εταίρων για το τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν υπήρχε περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. 

  Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τόνισε ότι το σύστημα των συντάξεων δεν μπορεί να εξετάζεται ερήμην της πραγματικής οικονομίας και επισήμανε ότι "έχουμε τη μεγαλύτερη κατάρρευση του ασφαλιστικού στον ανεπτυγμένο κόσμο στην μεταπολιτευτική περίοδο”. Όπως είπε οι περικοπές ή μη των συντάξεων θα εξελιχθεί σε σίριαλ μέχρι τις εκλογές. "Αφού το υπογράψαμε, τώρα το ξανασκεφτόμαστε γιατί πλησιάζουν εκλογές” είπα και συμπλήρωσε ότι για να μην περικοπούν οι συντάξεις θα πρέπει να συνταχθεί ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μετά από διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο "η οικονομία δεν αντέχει ένα ασφαλιστικό σαν το δικό μας (...) η αναλογιστική μελέτη του 2018 έδειξε ότι η ασφαλιστική δαπάνη θα πέσει στο 14% από το 16-17%. Αν δεν κάνουμε τις περικοπές αυτές, η δαπάνη θα ξαναπάει στο 17%. Τι σήμα θα δώσει αυτό στις αγορές;” διερωτήθηκε.

  Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε ότι ο μοναδικός τρόπος να μην κοπούν οι συντάξεις είναι η δραστική μείωση των εισφορών σε συνδυασμό με ανάπτυξη της τάξης του 4% και υποστήριξε ότι θα πρέπει να έχουμε συναίνεση του πολιτικού συστήματος σε βασικά στοιχεία.  

  Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Προκοπάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων, ο οποίος εξέφρασε την δυσπιστία του για τις πολιτικές συναινέσεις.

  Ως προς το δημοσιονομικό μαξιλάρι, τόνισε ότι υπάρχει σε περίπτωση που προκύψει κάποια αναταραχή στις αγορές και σχολίασε ότι αυτά που λένε οι κ.κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας θυμίζουν δηλώσεις του πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου μετά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο που συνοψίζονται στο "δεν με νοιάζει τι λένε οι αγορές, έχω την καβάτζα μου”. Όπως είπε ο κ. Προκοπάκης, "το μαξιλάρι είναι μία πολιτική ατελέσφορη αν δεν έχεις ήδη την πρόσβαση στις αγορές, αν βάλουμε χέρι στο μαξιλάρι, πιάσαμε πάτο”. 

  Στην σημασία της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε και ο αναλυτής Γιώργος Στρατόπουλος, λέγοντας ότι για να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών "που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τάρταρα”. 

  Όπως είπε "το 2014 οι επενδυτές που μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες πίστευαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας” παρότι από τότε γνώριζαν την ύπαρξη κόκκινων δανείων. Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες "το 2014 είχαν περισσότερα κόκκινα δάνεια και χειρότερη κεφαλαιακή επάρκεια”. Επίσης όπως είπε, και τότε είχαμε υψηλό χρέος, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ένα δυσλειτουργικό δημόσιο. Παρόλα αυτά "το α' 8μηνο του 2014 όλοι οι επενδυτικοί δείκτες ήταν υψηλότεροι απ΄ότι το α' 8μηνο του 2018”. Σύμφωνα με τον ίδιο "αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια συνεχώς εκπέμπουμε τα λάθος σήματα στις αγορές” και αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παλινωδίες και χειρισμούς στην επένδυση του Ελληνικού, την Attica Bank, τη ΔΕΗ κά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων