Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Σεπ-2018 09:30

  Οι τομές Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ και τις επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι τομές Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ και τις επενδύσεις

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στον... μετά ΔΕΘ πολιτικό και επικοινωνιακό διάδρομο βαδίζει πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην οδό Πειραιώς, η ικανοποίηση από την αρχηγική εμφάνιση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι διάχυτη, καθώς τόσο σε επίπεδο προγραμματικού λόγου και προτάσεων, όσο και σε επίπεδο οράματος για το "αύριο" της χώρας, κοινή είναι η πεποίθηση ότι αποτυπώθηκαν ακόμα πιο εμφατικά οι διαχωριστικές γραμμές, που χωρίζουν τη "γαλάζια" παράταξη από την Κουμουνδούρου.

  Η μείωση των φόρων και των εισφορών, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και οι εξαγγελίες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στέκονται συνεχώς στην κορωνίδα της στρατηγικής. Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία επενδύουν σε ακόμα δύο αιχμές, όπως αυτές ήρθαν στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια του διημέρου της συμπρωτεύουσας.

  Και αυτές δεν είναι άλλες από τη μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη δημιουργία μίας αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού, η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα.

  Υπενθυμίζοντας, συνεχώς, τη δέσμευση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πηγές της παράταξης επισημαίνουν πως η μεταφορά του φόρου στους δήμους και η κατάργηση των πόρων που δίνει το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ, είναι μια καταλυτική μεταρρύθμιση, που αλλάζει εντελώς τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης, καθώς επιτυγχάνεται:

  -Η πραγματική διοικητική και οικονομική αυτονομία των δήμων.

  -Η ουσιαστική λογοδοσία των δημάρχων στους δημότες τους και συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές αποφάσεις που τους αφορούν.

  -Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.

  -Η αναβάθμιση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών αφού αυτές θα καθορίζονται από τη δημοτική αρχή και θα ελέγχονται άμεσα από τους δημότες. 

  Στη ΝΔ τονίζουν ότι οι δήμοι δεν θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τον φόρο, παρά μόνο εάν χρειάζονται παραπάνω πόρους για δημοτικά έργα, την αναγκαιότητα των οποίων θα πρέπει να εξηγούν στους πολίτες.

  "Όπου έχει εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ή ανάλογη μεταρρύθμιση πέτυχε επειδή ακριβώς αυξάνει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και κυρίως τη λογοδοσία των δημάρχων. Όσον αφορά τους φτωχότερους δήμους, θα υπάρξει ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός όπου αυτοί με αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ θα δίνουν στους φτωχότερους δήμους. Πάντως, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που κατευθύνονται προς τους δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό προσεγγίζουν στις περισσότερες των περιπτώσεων τα έσοδα που λαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός από τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στη συνολική ακίνητη περιουσία του κάθε δήμου", σχολιάζουν στην οδό Πειραιώς.

  Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη αλλαγή μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να εφαρμοστεί χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος αφού η επιβολή του φόρου θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών μετά από πρόταση του κάθε δημοτικού συμβουλίου.

  "Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Με βάση το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας. Και βέβαια οι δήμοι δε θα παρεμβαίνουν στην είσπραξη και δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν κανέναν εισπρακτικό μηχανισμό. Η είσπραξη θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό έρχεται, για να υπηρετήσει και τη στρατηγική ενοποίησης όλων των εισπρακτικών μηχανισμών υπό την ΑΑΔΕ. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι η πίστωση του ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα πηγαίνει αυτόματα στους δήμους", σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Στο μέτωπο της προσέλκυσης επενδύσεων, στην οδό Πειραιώς επισημαίνουν πως, προκειμένου να αρθεί η μέγγενη των γραφειοκρατικών εμποδίων, δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι η δημιουργία μίας αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. "Θα ισχύσει η αρχή της μιας στάσης. Ένα γραφείο, μια ομάδα ανθρώπων, θα έχει την κεντρική ευθύνη για την επίλυση όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Όπως επισπεύσθηκε ο χρόνος  στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι θα γίνει και τώρα. Γιατί όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και τώρα υπάρχει εθνικός λόγος", σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων