Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 19:55

  Κ. Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ ενεργοποιεί όλους τους πολίτες

  Κ. Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ ενεργοποιεί όλους τους πολίτες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αποτυπώνοντας σημείο προς σημείο τις πολιτικές αρετές του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τις προέβαλε στην παρούσα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία. Το "θάρρος" ως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του πρώην πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετατρέπεται σήμερα σε μία άσκηση διπλή. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτήν εστίασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάλεξη που διοργανώνει αυτήν την ώρα το Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης" και η ομώνυμη Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη μνήμη του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Για τον κ. Μητσοτάκη η μία πλευρά της όχθης όσον αφορά στην άσκηση του πολιτικού θάρρους σχετίζεται με την ειλικρινή αποτίμηση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Η άλλη πλευρά, με την τολμηρή, όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, επιλογή μίας νέας πορείας, που ανοίγεται στον ορίζοντα της χώρας. Αυτό το…ραντεβού είναι πρόκληση, άλλωστε, για το κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πρωτίστως, όμως, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε, αυτό το…ραντεβού για τη νέα πορεία απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Τους πολιτικούς, που οφείλουν να βγάλουν το θυμικό από τις πολιτικές συμπεριφορές και στη θέση του να προτάξουν τη λογική. Τους πολιτικούς που, από το σύνθημα, οφείλουν να επιστρέψουν στο επιχείρημα. Τους πολιτικούς που, από την υπόσχεση, οφείλουν να περάσουν στην πράξη. Και ο πολιτικός βίος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αυτό δίδαξε.

  "Η Ελλάδα πρέπει με θάρρος να κοιτάξει πίσω της και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης: την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών της. Με το ίδιο θάρρος, ωστόσο, είναι ανάγκη να αντιληφθεί  η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την αναγκαία ανασυγκρότηση του Κράτους. Και να αναλογιστούμε με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης. Όχι για να "τιμωρήσουμε" και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον", τόνισε, στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε σε θέση κομβική για το πολιτικό σύστημα το δρόμο του θαρραλέου επαναπροσδιορισμού του. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πολιτικό σύστημα:

  -Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση.

  -Οφείλει να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας.

  -Οφείλει να αναρωτηθεί πώς ένας λαός  δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες, όπως επεσήμανε.

  "Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής. Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να κερδίσει τη μάχη απέναντι σε μια ποιοτική "πρόκληση θάρρους". Μακριά από συμπλέγματα, έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος. Δεν έκρυψε ούτε τα λάθη και τις παραλείψεις της ούτε και τις κακές της στιγμές. Όλα αυτά, όμως, τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις, που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά, το πρόγραμμά της. Ένα πρόγραμμα που δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις. Που δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και την σκέψη. Και που δεν ενεργοποιεί, απλώς, την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών. Σε έναν μήνα ακριβώς, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον έχω πολύ συχνά στο μυαλό μου. Διότι σχεδόν καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Δηλαδή το θάρρος", σημείωσε. Ποια έκταση δίνει στο θάρρος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Αυτή έθεσε επί τάπητος στην ομιλία του, καθώς όπως τόνισε:

  -Χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες.

  -Χρειάζεται θάρρος να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία.

  -Χρειάζεται θάρρος να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα.  

  -Χρειάζεται θάρρος να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πεπεισμένος. Το θάρρος, ανέφερε, σύντομα θα φέρει το φωτεινό αποτέλεσμα. "Μία νέα ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

  -Οι υπερβάσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

  Εστιάζοντας στην πολιτική παρακαταθήκη του πρώην πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

  "Απαιτούσε θάρρος να υποστηρίζεις στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου την ενωμένη Αντίσταση εναντίον του κατακτητή και τη συναδέλφωση των Ελλήνων. Ήθελε θάρρος, κατά τα ταραγμένα προδικτατορικά χρόνια, να μένεις σταθερός στον κοινοβουλευτισμό και τις απόψεις σου, ενώ αυτές βάλλονταν από παντού.  Όπως και να σηκώνεσαι σε μια Βουλή που έβραζε τον Αύγουστο το 1965 και να εξηγείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις επιλογές σου. Ήθελε θάρρος να φεύγεις με ένα σκάφος έξι μέτρων, να διασχίσεις το Αιγαίο Δεκαπενταύγουστο, για να ξεκινήσεις έτσι τον αγώνα σου απέναντι στην Χούντα. Ήθελε επίσης θάρρος να λες πάντα την άποψη σου παραμερίζοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος.  Να είσαι η φωνή της λογικής στα εθνικά θέματα. Να προειδοποιείς για τα επερχόμενα δεινά στην οικονομία και να το κάνεις τα χρόνια της μεγάλης ψευδαίσθησης, τα χρόνια της παράλογης ευφορίας και της μέθης.  Και ήθελε μεγάλη ψυχική γενναιότητα, τη στιγμή ενός ανείπωτου πόνου και μιας μεγάλης οικογενειακής τραγωδίας, να σηκωθείς και να μιλήσεις στη Βουλή για την ανάγκη να σταθούν όλοι όρθιοι και ενωμένοι για να διαφυλάξουν τους θεσμούς και το πολίτευμα. Να ζητάς περισσότερη δημοκρατία την ώρα που θρηνούσες τον Παύλο Μπακογιάννη, χτυπημένο από τις σφαίρες της τρομοκρατίας", σημείωσε.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε το βλέμμα του και στην κομματική υπέρβαση του Ιουνίου του 1989. "Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης κάλεσε στο ίδιο μετερίζι της Ελλάδας, τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο, στηρίζοντας από κοινού μία κυβέρνηση συνεργασίας. Πέτυχε, έτσι, στο μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, που ήταν ένα ζητούμενο 45 ετών. Ναι. Στην Ελλάδα, οι διαχωριστικές γραμμές του μίσους γκρεμίστηκαν νωρίτερα από το τείχος που χώριζε τα δύο αντίπαλα συστήματα του πλανήτη. Και αυτό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα, που απαιτεί όσο ποτέ, θάρρος και αλήθεια", είπε.

  *Διαβάστε ακόμη:

  Πώς θα επιτευχθεί το "αναπτυξιακό σοκ" που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων