Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 13:41

  Τζανακόπουλος: Δεν είναι αναγκαία μέτρα η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τζανακόπουλος: Δεν είναι αναγκαία μέτρα η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

   ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.37

  Δεν είναι αναγκαίο μέτρο η μείωση των συντάξεων αλλά και ούτε η μείωση του αφορολόγητου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

  Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι "είμαστε κοντά στην μη εφαρμογή του μέτρου". 

  Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση και με τις νέες δηλώσεις του Π. Καμμένου, είπε πως η Συμφωνία και θα έρθει στην παρούσα Βουλή και θα κυρωθεί από αυτήν, αποκρούοντας ξανά σενάρια για εκλογές με αφορμή την εν λόγω Συμφωνία. 

  Για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν στο περιθώριο του ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το άφησε ανοιχτό, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα ενημερώσει για τις επαφές του Πρωθυπουργού, μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμά του.

  Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη Ν.Δ λέγοντας ότι η κεντρική επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι η "συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ" και το πρόγραμμά του "προσομοιάζει" στην πολιτική της Θάτσερ, ενώ αναφέρθηκε στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στην ΔΕΘ:

   
  -Ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 10% μέσα στην επόμενη πενταετία είναι φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός, αν σκεφτεί κανείς ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η ανεργία βρισκόταν στο 27% και σήμερα βρίσκεται στο 19% με τη δημιουργία 330.000 περισσότερων θέσεων εργασίας.
  -Ειδικά ως προς την δημοσιονομική και οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο για το 2018 και το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό:

  Ανήγγειλε στο ίδιο πλαίσιο ότι:

  1.το Υπουργείο Εργασίας εντός των επόμενων ημερών καταθέτει τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της
   διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα σημάνει την ίδια στιγμή και την κατάργηση του υποκατώτατου.


  2. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ,  και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ, πραγματοποιήθηκε ήδη σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας υπό τον πρωθυπουργό και αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση της 
  αδικίας του 2ου Μνημονίου.
   
  Παράλληλα, ανέφερε ότι: 

  Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη και πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως:
  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες 
   και το 2020 μείωση 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες 
   περιουσίες.
   
  2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 στο 13,3% από 20% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα τα μεσαία εισοδήματα να δουν μειώσεις μέχρι και 35%. Την ίδια στιγμή για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς μειώνουμε τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64.5 ευρώ το μήνα.
   
  3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 με στόχο να φτάσει στο 25% εντός τετραετίας.
   
  4. Νομοθετείται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ανενεργές επιχειρήσεις.
   
  5. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη τη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά. 
   
  6. 'Αμεσα εκκινούν επίσης οι διαδικασίες για την πρόσληψη συνολικά 7.500 μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά
   και των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.
   

  Επίθεση σε Ν.Δ: 

  Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο , ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε μια "πρόταση Φρανκενστάιν" για τον ΕΝΦΙΑ που πέραν του γεγονότος ότι είναι απολύτως και αναμφισβήτητα αντισυνταγματική, αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα οδηγούσε βραχυπρόθεσμα σε αύξηση τελικά του ΕΝΦΙΑ καθώς θα περιόριζε άμεσα τους πόρους στην μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας και θα δημιουργούσε Δήμους δύο και τριών ταχυτήτων. Και ακριβώς επειδή είναι οριζόντια, ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τελικά τις κοινωνικές ανισότητες.
  -Μας διαμήνυσε ότι συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται. Γιατί στο δικό του σύμπαν η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη.

  Κατά τον ίδιο: Η λογική που διαπερνά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, μια λογική ακραία νεοφιλελεύθερη που δεν έχει όμοιο της σε καμία χώρα της Ευρώπης. Πολλοί λένε ότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη προσομοιάζει σε   αυτήν που εφάρμοσε η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές του '80. Κι αυτή, όμως, η εκτίμηση είναι μάλλον επιεικής για τον κ. Μητσοτάκη. Αν κάποιος έψαχνε, αντίστοιχες εξαγγελίες θα έβρισκε κανείς μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party, αλλά και στο πρόγραμμα του κ. Μάγκρι στην Αργεντινή. Το πρόγραμμα του οποίου αντέγραψε ο κ. Μητσοτάκης. Σας θυμίζω: Η υπόσχεση του κ. Μάγκρι ήταν να τονώσει την ανάπτυξη με ένα σοκ μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Αυτό που κατάφερε ήταν να καταλήξει οικειοθελώς πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό, δηλαδή, που από την αρχή επιθυμούσε. Αυτή, ακριβώς, είναι και η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, όπως αποδείχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο: Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ", κατέληξε στην εισαγωγή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων