Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Σεπ-2018 13:52

  Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του Capital.gr

  Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση του Capital.gr
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:20

  Ο απεσταλμένος του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Δημήτρης Γκάτσιος, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ έθεσε το εξής ερώτημα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη: 

  Κύριε πρόεδρε, άκουσα τις χθεσινές σας ανακοινώσεις για το νέο ασφαλιστικό των τριών πυλώνων. Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο. Η κυβέρνηση Τσίπρα υποστηρίζει πως η πρότασή σας δεν απαντά στο ερώτημα πώς θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομμύριο επικουρικοί συνταξιούχοι εάν περάσουν οι εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Παράλληλα, σας εγκαλεί, λέγοντας ότι ουδείς εγγυάται στα 2,5 εκατομμύρια των σημερινών επικουρικών ασφαλισμένων ότι θα λάβουν συντάξεις, εφόσον δεν θα υπάρχει η υποχρεωτικότητα και πρόνοια του κράτους για τη χορήγηση συντάξεων σε αυτούς. Εσείς κ. πρόεδρε πώς εγγυάστε ότι αυτοί οι 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν τις συντάξεις τους; 

  Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη:

  Κύριε Γκάτσιο, το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασα ως προς το επικουρικό σκέλος αφορά νέους ασφαλισμένους. Ασφαλισμένους που τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Άρα ο επικουρικός αυτός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν τις επικουρικές τους συντάξεις στην αναδιανεμητική λογική. Και ξέρετε επειδή δεν ανακαλύπτουμε εδώ πέρα την πυρίτιδα, και άλλες χώρες έχουν κάνει αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε πάντα να προβλέψουμε μεταβατικές διατάξεις ώστε να χρηματοδοτείται ο συνταξιούχος ο σημερινός και αυτός που θα βγει σύντομα στη σύνταξη και να μην κινδυνεύει η δική του επικουρική σύνταξη. Δεν καλούμαστε εδώ πέρα -και πάλι το επαναλαμβάνω- να εφεύρουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα. Και επειδή πολλοί έσπευσαν με τη συνηθισμένη αλαζονεία που τους διακρίνει να δώσουν χαρακτηρισμούς σε αυτό το οποίο πρότεινα, θα τους συμβούλευα να πάνε να δουν τι γίνεται στην Ελβετία, τι γίνεται στην Ολλανδία, τι γίνεται στη Σουηδία, τι έγινε στην Ιταλία και πώς αναδιανεμητικά συστήματα απέκτησαν περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα.

  Το να το αρνείται αυτό σήμερα η κυβέρνηση είναι στην ουσία σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο και να μην βλέπει ότι σήμερα το ασφαλιστικό μας σύστημα εξακολουθεί και έχει προβλήματα και στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κυρίως ως προς την ασφαλιστική συνείδηση, κυρίως των νεότερων Ελλήνων οι οποίοι σήμερα δεν αισθάνονται ότι θα πάρουνε καμία σύνταξη.

  Αλλά θέλω να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα χτες. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. Αν δεν υπάρχουν πολλές, καλές θέσεις εργασίας το ασφαλιστικό σύστημα πάντα θα έχει πρόβλημα. Άρα μια πολιτική η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τις νέες δουλειές, δεν αναφέρεται μόνο στο πρόβλημα της επίλυσης της ανεργίας και της επιστροφής των νέων από το εξωτερικό. Οι νέες δουλειές είναι και ο αιμοδότης του συστήματος και αυτές που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη μετάβαση από αυτό που έχουμε σήμερα σε αυτό το οποίο περιγράφω, με έναν τρόπο ήπιο, χωρίς να θιχτεί κανείς από τους υφιστάμενους ασφαλισμένους.

  Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε… τι είναι ο νόμος Κατρούγκαλου; Η κυβέρνηση αυτή δεν ψήφισε περικοπές συντάξεων, δραματικές για τους νέους ασφαλισμένους; Εμείς το κάναμε ή η σημερινή κυβέρνηση; Και πόσες φορές έκοψε τις συντάξεις η σημερινή κυβέρνηση; Τι έκανε τελικά με το ΕΚΑΣ;  Δεν το έκοψε αυτή η κυβέρνηση; Τι θέλω να πω με αυτό. Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια και έχει ένα μητρώο πεπραγμένων το οποίο οι συμπολίτες μας και ειδικά οι ασφαλισμένοι δεν το ξεχνούν. Όπως φαντάζομαι ότι δεν ξεχνούν και την αναφορά του κυρίου Τσίπρα από αυτήν ακριβώς τη θέση πριν από μια εβδομάδα, ότι τελικά η λύση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι κάποια στιγμή να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ