Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Αυγ-2018 16:51

  Μιχ. Καλογήρου: Δικαιοσύνη και πολιτική απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος

  Μιχ. Καλογήρου: Δικαιοσύνη και πολιτική απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Με ένα απόφθεγμα από αρχαία ελληνική γραμματεία επέλεξε να συστηθεί ως νέος υπουργός Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Καλογήρου: "Το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό".

  Ο 43χρονος δικηγόρος, και μέχρι χθες γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, διαδέχτηκε τον Στ. Κοντονή και στην τελετή παραλαβής έδωσε με τρία σημεία το αρχικό περίγραμμα των προθέσεων του:

  "Η δικαιοσύνη και η πολιτική εξουσία πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος. 

  -Αποτελεσματική απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. 

  -Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, εντός του υφισταμένου πλαισίου, οφείλουμε να βελτιώσουμε τη δουλειά των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ. Αναφέρομαι σε αυτούς που πασχίζουν καθημερινά στο χώρο των δικαστηρίων. Στους επόμενους μήνες θα κληθούμε να υποστηρίξουμε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση δικαστηρίων κλπ.

  -Θα κλείσω με ένα απόφθεγμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας: "Το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό". 

  Παρούσα στην τελετή παραλαβής ήταν και προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.  

  Κοντονής: Να μην επανέλθει το παλιό σύστημα

  Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης (στον οποίο αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Υπουργείο) δήλωσε περήφανος για το έργο του στο υπουργείο και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό  που του έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσει "δύσκολα και κρίσιμα καθήκοντα" και αναφερόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς τόνισε "ότι η συντριπτική πλειοψηφία, όχι όλοι, εκτελούν τα καθήκοντά τους με εργατικότητα και εντιμότητα". 

  Επιτέθηκε παράλληλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση δίνει όλα αυτά τα χρόνια μια μεγάλη μάχη απέναντι σε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέδραμε για να πέσει η χώρα στα βράχια. Στόχος μας είναι να μην επανέλθει αυτό το σύστημα, το σύστημα με τον κ. Μητσοτάκη με τη Νέα Δεξιά που δομείται από τον ίδιο και ακροδεξιά στοιχεία, για να μη γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Αυτήν την προσπάθεια θα την εκτιμήσει ο ελληνικός λαός".  Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο υπουργός, "μπορούμε να συμμετάσχουμε είτε ως απλοί στρατιώτες είτε ως εντεταλμένοι". 

  Παπαγγελόπουλος: "Μακριά από συστημικές παγίδες"

  Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ.Παπαγγελόπουλος δήλωσε ότι θα παραμείνει "ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες: "Αποχαιρετώ τον Στ. Κοντονή και τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Καλωσορίζω τον Μιχάλη Καλογήρου και του εύχομαι καλή επιτυχία. Έκτος από την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας, έχει την πολύτιμη αρωγή της ευφυίας, μετριοπάθειάς του και της βαθιάς γνώσης των ευαίσθητων θεμάτων της δικαιοσύνης. Όσοι για μένα, θα παραμείνω ρομαντικός, σφοδρός πολέμιος κάθε λογικής που οδηγεί σε συστημικές παγίδες". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων