Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Αυγ-2018 16:53

  Γ. Σταθάκης: Φαντασιακή κατάσταση ότι καταρρέουν τα δίκτυα

  Γ. Σταθάκης: Φαντασιακή κατάσταση ότι καταρρέουν τα δίκτυα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Φαντασιακή χαρακτήρισε την εικόνα ότι "καταρρέουν τα δίκτυα" ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή επικρίσεις της αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα για το μπλακ άουτ της Ύδρας. Γενικότερα, ο υπουργός είπε ότι η οριστική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία θα γίνει με προκήρυξη είτε με ανάθεση, θα καθυστερήσει 1-2 χρόνια.

  "Αυτές τις μέρες υπάρχει μια διάθεση στα ΜΜΕ ότι καταρρέει το δίκτυο της χώρας, ότι υπάρχει μεσαίωνας και ότι η Ελλάδα ζει προπολεμικές καταστάσεις" τόνισε ο κ. Σταθάκης κατά την διάρκεια της Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., κ. Νικόλαο Χατζηαργυρίου,  σχετικά με την ανάθεση των εργολαβιών της Διακήρυξης ΔΔ-209, που αφορά στην ανάδειξη Αναδόχων Εργολαβιών κατασκευής Έργων δικτύων Διανομής.

  "Να υπενθυμίσω σε θιασώτες αυτών των ιδεών να μας φέρουν στατιστική να λέει αν οι βλάβες ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ, έχουν επιταχυνθεί, ότι είχαμε παλαιότερα ένα σύστημα χωρίς ζημιές ή ότι αντιμετωπιζόταν σε μία ώρα, και ξαφνικά τα φαινόμενα πήραν δραστικές διαστάσεις. Περιμένω την στοιχειώδη στατιστική, είναι φαντασιακή κατάσταση ότι καταρρέουν τα δίκτυα" υπογράμμισε.

  Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο ΑΔΜΗΕ ήταν υπό ιδιωτικοποίηση "και εμείς το αλλάξαμε με το 51% δημόσιο" , ενώ ανέφερε πως είναι μια εταιρεία σε τρομακτική επενδυτική εξέλιξη. Ο ΑΔΜΗΕ το 2020 θα είναι διπλάσιος από 2015 είπε χαρακτηριστικά. "Μιλάμε για μια διπλάσια εταιρεία σε επενδύσεις, η οποία μεταφέρει την υψηλή τάση στη χώρα και φυσικά στα νησιά. Μια εταιρεία σε εξέλιξη, και η οποία καλείται να επιλύσει μεγάλες προκλήσεις πλήρως διασυνδεδεμένου δικτύου της νησιωτικής Ελλάδας με το χερσαίο σύστημα".

  Στο σημείο αυτό ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην Κρήτη λέγοντας πως προκηρύχθηκε μια διασύνδεση με Πελοπόννησο -έργο πάρα πολύ σημαντικό απέναντι στο υπαρκτό πρόβλημα να αποσύρουμε τις παραγωγές με πετρέλαιο μέχρι το 2020.

  Ο ίδιος τόνισε πως η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης "θα καθυστερήσει δύο χρόνια ενώ η ΡΑΕ θα οριστικοποιήσει την ανάθεση μέχρι τέλους χρόνου. Σε κάθε συζήτηση υπάρχουν θέματα να επιλυθούν θα έχουμε σύντομα προκήρυξη ή ανάθεση του έργου" πρόσθεσε.

  Παράλληλα είπε πως η μελέτη για την Κρήτη είναι καθησυχαστική καθώς μπορεί μεν η οριστική διασύνδεση να καθυστερήσει και δύο χρόνια, όμως θα διατηρηθούν οι νεότερες από τις υπάρχουσες μονάδες οι οποίες μαζί με την επέκταση της εγχώριας παραγωγής από ΑΠΕ θα είναι δικλείδες ασφαλείας για το νησί.

  ΔΕΔΔΗΕ: Συγγνώμη για την Ύδρα

  Για το μπλακ άουτ της Ύδρας η ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία από τους πολίτες, ενώ επισημάνθηκε πως ο εντοπισμός του προβλήματος μεταξύ υποθαλάσσιου και χερσαίου καλωδίου ήταν τεχνικά πολύπλοκος.

  "Τα δίκτυα θα έχουν πάντα βλάβες, το ζητούμενο είναι οι χρόνοι απόκρισης των διαχειριστών δικτύου, το πόσο γρήγορα θα εντοπίσουμε και θα επισκευάσουμε" είπε ο κ. Θανάσης Μισδανίτης, αναπλ. διευθύνων συμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

  "Δυστυχώς στην Ύδρα, παρότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, δεν ήταν επαρκές να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος επί 34 ώρες, τόσο διήρκεσε μέχρι επαναφορά δικτύου".

  O ίδιος είπε πως σήμερα το απόγευμα θα έχει πλήρως αποκατασταθεί η βλάβη και στο υποθαλάσσιο καλώδιο της Ύδρας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ