Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Αυγ-2018 10:36

  Βίτσας: Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η έξοδος από τα μνημόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βίτσας: Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης η έξοδος από τα μνημόνια

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:30

  "Είναι πολύ σημαντικές οι μέρες γιατί σ' αυτές τις μέρες σημειώνεται μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης", τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

  "Ολοκληρώνονται τα μνημόνια και συγχρόνως ανοίγει μια περίοδος ύψιστης ευθύνης, με την έννοια ότι τώρα -και με μεγάλους αριθμούς ελευθερίας στα κοινωνικά αλλά και οικονομικά ζητήματα- πρέπει όχι απλά να σχεδιάσουμε, γιατί αυτό το έχουμε κάνει και το κάνουμε συνεχώς, αλλά να εφαρμόζουμε κιόλας καινούργια μέτρα, τα οποία θα σημάνουν την πιο ταχεία ανάταξη και της οικονομίας και της κοινωνίας και του δημοσίου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

  "Αυτή η μέρα ολοκληρώνει μια περίοδο, αλλά εισάγει τη χώρα σε μια νέα περίοδο μέγιστης ευθύνης αλλά και πιθανά νέων επιτυχιών, που προσδοκά ο ελληνικός λαός. Και ο ελληνικός λαός το προσδοκά βέβαια στην καθημερινότητά του", σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

  Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στις "δεσμεύσεις στόχων" που, όπως είπε, υπάρχουν και εξήγησε: "Η ελευθερία για την οποία μίλησα αφορά στα μέσα, με τα οποία επιτυγχάνουμε τους στόχους. Δεν θα έλεγα ότι οι στόχοι είναι εύκολοι, αλλά νομίζω είναι σημαντικό το ότι εμείς θα αποφασίσουμε με ποια μέσα θα επιδιώκουμε και θα επιτυγχάνουμε τους στόχους και αυτό θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με το το γεγονός ότι αυτά τα μέσα θα επιταχύνουν και τις διαδικασίες ανάπτυξης· αλλά όταν λέμε ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά συγχρόνως και το γεγονός ότι αυτό που θα κερδίζουμε θα μοιράζεται με έναν δικαιότερο ακόμα τρόπο στην κοινωνία".

  "Αίφνης ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, που για εμάς είναι ένα ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, αίφνης μια σειρά σημαντικές επενδύσεις ολοκληρώνονται, όπως είναι η επένδυση του Ελληνικού, αίφνης δημιουργείται ένα περιβάλλον, στο οποίο χρειάζεται να συνενωθούν, να συγκεντρωθούν έστω και σε ένα επίπεδο κριτικής όλες οι δυνάμεις, οι οποίες φαντάζονται μια Ελλάδα της προκοπής έξω από μια Ελλάδα της αρπαχτής", υπογράμμισε ο υπουργός.

  Κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι η χώρα όχι απλώς δεν βγαίνει από τα μνημόνια αλλά μπαίνει σε ένα νέο μνημόνιο, ο κ. Βίτσας τόνισε: "Η Νέα Δημοκρατία πολύ εύκολα ξεπερνά την αδυναμία των επιχειρημάτων της με τις δυνατότητες των χαρακτηρισμών. Όμως εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να απαντήσει σε αυτή την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τι δικές της επιτυχίες, με τα δικά της προβλήματα και αστοχίες βγάζει τη χώρα από τη μνημονιακή περίοδο, κάτι που δεν κατάφεραν ακριβώς γιατί είχαν λαθεμένη πολιτική αλλά και λαθεμένη εφαρμογή αυτής της πολιτικής, οι κυβερνήσεις είτε προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ είτε ακόμα περισσότερο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την πραγματικότητα και στον βαθμό που θέλουν να συνεχίσουν στο να προσπαθούν να επιστρέψουμε στο παλιό, δηλαδή στην Ελλάδα που δημιούργησαν και δημιούργησε και την κατάσταση των μνημονίων, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε. Άρα υπάρχει και ένα πολιτικό διακύβευμα στην επόμενη περίοδο με ποιους θα πάμε, με ποιες πολιτικές δυνάμεις, με ποιες κοινωνικές δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια νέα πορεία της χώρας".

  Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες στηρίζει η συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία στέλνει "το μήνυμα απέναντι στις χώρες του Βίσεγκραντ και τις χώρες, οι οποίες ακολουθούν μια μονομερή αντιμεταναστευτική πολιτική, ότι η Ευρώπη είναι Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών, άρα και Ευρώπη της συνευθύνης", υπογράμμισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

  "Υπάρχουν τρία σημεία επιπλέον της συμφωνίας, που εγώ τα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά. Το ένα σημείο είναι αυτό που λέει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία, αλλά και από κοντά άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες ενέργειες. Αυτό κρύβει δύο πολύ σαφή μηνύματα. Το ένα μήνυμα απέναντι στις χώρες του Βίσεγκραντ και τις χώρες, οι οποίες ακολουθούν μια μονομερή αντιμεταναστευτική πολιτική, ότι η Ευρώπη είναι Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών άρα και Ευρώπη της συνευθύνης και το δεύτερο ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές ανθρώπων, ότι η Ευρώπη οικοδομεί λογικές μεταναστευτικής πολιτικής, που τους απαγορεύει και θα τους απαγορεύσει να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

  Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε δύο άλλα σημεία της συμφωνίας: "το ζήτημα το πρώτο ειναι το εξής, ότι όσοι φτάνουν στα γερμανοαυστριακά σύνορα και η Γερμανία δεν δέχεται να μπουν στο έδαφός της και αυτοί έχουν περάσει από την Ελλάδα και έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου μετά την 1η Ιουλίου 2017, η Γερμανία έχει το δικαίωμα να τους επιστρέφει. Παίρνοντς υπόψη το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 τα σύνορά μας είναι κλειστά, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί παρά να είναι -με βάση βέβαια τα στατιστικά δεδομένα και τους υπολογισμούς που έχουμε- λίγες δεκάδες ή ελάχιστες εκατοντάδες. Το δεύτερο σημείο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 επανενώσεις οικογενειών, 2.000 φυσικά δηλαδή πρόσωπα, τα οποία έχει δεχθεί η Γερμανία αλλά έχει 'παγώσει' η μεταφορά τους. Αυτό, με αυτή τη συμφωνία, από τη μια μεριά απελευθερώνεται και από την άλλη μεριά 2.000 άνθρωποι, μέχρι το τέλος του 2018, θα πρέπει να πάνε και να ενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Για τους υπόλοιπους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις επανενώσεων θα επαναξεταστούν εντός του επόμενου διμήνου".

  Ο κ. Βίτσας είπε ακόμα πως ήδη από την Παρασκευή επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό και τον επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και, σήμερα, σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, όπως είπε, θα στείλει το κείμενο της συμφωνίας.

  Ερωτηθείς για την κατάσταση στα νησιά, ο υπουργός είπε ότι "ενώ έχουμε πάρει αρκετό κόσμο από τα νησιά, δηλαδή αυτούς που ειναι ευάλωτοι ή αυτούς που έχουν επιτύχει να πάρουν διεθνή προστασία και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να αυξηθούν και οι επιστροφές, οι εισροές παρά το γεγονός ότι ειναι μειωμένες, δεν μπορούν να φτιάξουν πια ένα καλό αποτέλεσμα ώστε να μειωθούν οι άνθρωποι που διαμένουν στα νησιά", υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε πάρει μια σειρά μέτρα και συγχρόνως προωθούμε τη λογική -και βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο- να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας γι' αυτούς που έρχονται από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα".

  Ερωτηθείς εάν θα δημιουργηθούν και νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Βίτσας αρχικά διευκρίνισε ότι τα νησιά "δεν έχουν να κάνουν με τη διοικητική διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας", παρά το γεγονός ότι κάποιοι στο Γέρα της Λέσβου "παίζουν παιχνίδια δημιουργώντας μια αναστάτωση στην περιοχή", τους οποίους, όπως είπε, "θα βρούμε πολλαπλούς, νόμιμους τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε".

  Σημείωσε, δε, ότι "αυτό που εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε είναι να αυξάνουμε τις θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα και συγχρόνως προωθούμε συμφωνίες με περιοχές και με ανθρώπους (και χώρους), με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει και κάνουμε τις διοικητικές ενέργειες ώστε να φιλοξενήσουν και άλλους περισσότερους ανθρώπους. Μπορώ να σας αναφέρω ότι εχουμε κάνει συμφωνίες με χώρους τέτοιων ξενοδοχείων στα Γρεβενά και αντίστοιχα στη Βόλβη, μια παλιά δομή που είχε η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει εκκενωθεί, θα τη χρησιμοποιήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής".

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων