Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Αυγ-2018 14:34

  Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

  Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:22

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, στο αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας ότι "δεν πρέπει να ζητάμε κάλπες επάνω στα αποκαΐδια”.

  Τη στιγμή που η τραγωδία στο Μάτι μετράει ακόμα πολλά δραματικά επεισόδια και ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κάνει λόγο για διόρθωση "πιθανών κενών ή παραλείψεων”. Ο ίδιος δεν δείχνει πρόθυμος, παρά τη συνεχιζόμενη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να ανοίξει τη συζήτηση για την απόδοση ευθυνών, ενθυμούμενος τώρα να ζητήσει στήριξη στις πρωτοβουλίες που καθυστερημένα αναλαμβάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

  "Το σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του. Απαιτείται η αναβάθμισή του, για να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις. Αποφασίζουμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης δομής. Να αποτελεί ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών. Να υιοθετεί τα πιο σύγχρονα και παραγωγικά στοιχεία από μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Ο ενιαίος φορέας θα ενοποιήσει όλους τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους. Θα έχει την απόλυτη ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων”, είπε, στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας και ανακοινώνοντας την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων αναγκών, ανέφερε πως επικεφαλής θα τοποθετηθεί διοικητής. Παράλληλα, αποτύπωσε τη νέα εικόνα, σημειώνοντας ότι:

  - Στη δομή της υπηρεσίας, στο πλευρό του διοικητή, θα υπάρχει μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο.

  - Στη δομή της υπηρεσίας, στο πλευρό του διοικητή, θα συγκροτηθεί μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, από πυροσβεστική υπηρεσία, ελληνική αστυνομία, ΕΚΑΒ, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις.

  - Θα υπάρχει ενσωμάτωση του παράγοντα του εθελοντισμού.

  "Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η κατάρτιση εθνικού συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών. Και η ενδυνάμωση του θεσμού του διοικητή συμβάντος, για να συντονίζει τις επιχειρήσεις εκτάκτων αναγκών. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης το υπουργείο Οικονομίας έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών με ευρωπαϊκή επιτροπή και ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Έχουμε εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη. Οι πόροι θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε.

  Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

  - Είμαστε υποχρεωμένοι να σκύψουμε σε όσα έγιναν. Για να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις.

  - Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω; Και δεν το κάναμε; αυτό είναι το ερώτημα. Μία ανθρώπινη τραγωδία δεν προσφέρεται για επιπόλαιη προσέγγιση.

  - Οφείλουμε να εξετάσουμε σε βάθος τα πώς και τα γιατί. Με αδιάβλητες διαδικασίες. Όχι στην απόπειρα ενοχοποίησης όσων έδωσαν τη μάχη.

  - Ούτε οι πυροσβέστες ούτε οι αστυνομικοί θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο. Δεν πρέπει να βρούμε εξιλαστήρια θύματα.

  - Ζήτησα από καθηγητές ένα μνημόνιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα δημιουργηθεί επιτροπή για διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Αντικειμενικά, χωρίς σκοπιμότητα. Θα εκπονηθεί έκθεση για μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε, για να μην έχουμε άλλες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Οι ανακοινώσεις για τη συγκρότηση της επιτροπής θα γίνουν σε σύντομο διάστημα.

  - Η βούληση μου είναι σαφής. Τίποτα να μην ξεχαστεί. Όλα να διερευνηθούν σε βάθος. Με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με διαστρεβλώσεις, λόγια στον αέρα και λόγια του αέρα.

  - Δεσμεύομαι ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη σε όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, για να διορθώσουμε στρεβλώσεις και να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό Κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

  - Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Αλλά θα κριθούμε όχι από τις κορώνες, αλλά από τις προτάσεις, τις δράσεις και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε πράγματα.

   Η ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού

  "Είναι ενθαρρυντικό που ο πρωθυπουργός, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και προσθέτει:

  "Αν αυτή, ωστόσο, είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, ας εξηγήσει γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν τους την κομματική τους προσήλωση στο ΣΥΡΙΖΑ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ