Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουλ-2018 10:42

  Βενιζέλος: "Ρητορεία της κυβέρνησης που κατέρρευσε" το αφήγημα περί καθαρής εξόδου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βενιζέλος: "Ρητορεία της κυβέρνησης που κατέρρευσε" το αφήγημα περί καθαρής εξόδου

  Ως "ρητορεία της κυβέρνηση που κατέρρευσε" χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αφήγημα περί καθαρής εξόδου καθώς όπως τόνισε "ανεξαρτήτως του τι λέει ο Μοσκοβισί, υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που έχει όλα τα κακά από την προληπτική  πιστωτική γραμμή χωρίς τα καλά αυτής για έξοδο στις αγορές".

  "Μένει ένα "Μνημόνιο" αόριστης διάρκειας με πολύ σκληρά μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο και μέσα πίεσης τις εκταμιεύσεις για τις δόσεις και τα μέτρα για το χρέος. Στην πραγματικότητα μας έχουν επιβάλει ένα μνημόνιο για το χρέος" πρόσθεσε.

  Επίσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ως το delivery boy "της ΕΕ και του ΔΝΤ για την οικονομία και γενικότερα για τα εθνικά". 

  "Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης που να έχει συσχετίσει θέματα οικονομικής πολιτικής με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με εμάς αυτό δεν έγινε ποτέ. Βλέπουμε ότι το έκαναν και στο μεταναστευτικό αλλά και εκεί δεν τους βγαίνει. Είναι προφανές ότι συσχετίζεται η μια διαπραγμάτευση με την άλλη" συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  "Είναι δυνατόν να συμφωνείς πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 και να μη πετυχαίνεις μέτρα για το χρέος; Πρώτα συμφώνησαν για τα πλεονάσματα και μετά άκουσαν τη μικρή παρέμβαση του χρέους" είπε για τη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

  Ερωτηθείς ειδικά για τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι "το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα μέχρι το 2060 για την ανάπτυξη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα αυτά τα μεγάλα συνδυάζονται με πρόβλεψη για μικρό μέσο όρο πραγματικής ανάπτυξης του ΑΕΠ καθώς προβλέπεται πραγματική αύξηση 1,1-1,2% του ΑΕΠ. Αυτή η αναιμική ανάπτυξη οδηγεί σε στασιμοχρεοκοπία".

  Όσον αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι "το μέτρο για τις συντάξεις επιβλήθηκε από την Τρόικα ίσως με επιβολή του ΔΝΤ και νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση". "Τώρα τι ζητάει, μια μικρή αναστολή εφαρμογής ώστε το βάρος να πέσει στην επόμενη κυβέρνηση και να μην το πληρώσει η ίδια το κόστος; Ή θέλει να διαπραγματευτεί ένα πλαίσιο ορθολογικό για το ασφαλιστικό που δεν μπορεί να βασίζεται στην περικοπή των συντάξεων;" αναρωτήθηκε. Επανέλαβε, δε, ότι "το μέτρο περικοπής των συντάξεων επιβλήθηκε με το μέτρο παγώματος κάθε πιθανής αύξησης μέχρι το 2022. Από το πάγωμα προκύπτει ένα δημοσιονομικό όφελος 2,8% του ΑΕΠ. Από την ονομαστική μείωση το όφελος είναι 1,5% του ΑΕΠ. Μπορούμε διατηρώντας το πάγωμα να επαναδιαπραγματευτούμε τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος".

  Σε ερώτηση τέλος για τη συζήτηση περί τριπλών εκλογών τον Μάιο μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για το χρόνο διεξαγωγής ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι "ο νόμος προέβλεπε ότι συμπίπτουν οι ευρωεκλογές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η κυβέρνηση έκανε καμπάνια για να αλλάξει το νόμο, μετά, όμως, έρχεται με τροπολογία δήθεν πρωτοβουλίας βουλευτών της για να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θέλει κάτι να κάνει το Μάιο και ξεκινά το σενάριο των τριπλών εκλογών που πιθανότατα υπάρχει αλλά δεν είναι ολοκληρωμένο. Γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέχρι τότε. Επιπλέον δεν έχει οργανωθεί το σκηνικό έντασης όπως το θέλουν Τσίπρας-Καμμένος. Αυτό περνάει μέσα από τον ευτελισμό των θεσμών. Το παράδειγμα είναι η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης. Τώρα θα ευτελίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα οργανώσουν ένα μη προβλεπόμενο από το Σύνταγμα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση".

  "Προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλου είδους συγκρούσεις. Εδώ προσπαθούν να το κάνουν στους κόλπους των βιομηχάνων. Ο κοινωνικός αυτοματισμός γίνεται παντού. Υπάρχει μια ένταση με σκοπό να παραμείνει η παραμονή στην εξουσία με τεράστια βλάβη ακόμα και του εθνικού συμφέροντος" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων