Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2018 08:57

  Η ΝΔ… πετάει το γάντι στο Μαξίμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ΝΔ… πετάει το γάντι στο Μαξίμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Δε μου είπατε πάλι τίποτα, κ. Τσίπρα, για την ψήφο των ομογενών. Πάμε να σπάσουμε τη Β΄ Αθηνών και να συμφωνήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίζουν από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα; Γιατί μας είπατε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές; Δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β΄ Αθηνών. Να μην λέει και ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια. Να συμφωνήσουμε και σε κάτι. Δεν είναι κακό. Αποτελεί ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές".

  Η αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση της Βουλής την προηγούμενη Πέμπτη, αν μη τι άλλο ήρθε, προκειμένου να καταδείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για το ζήτημα-αιχμή της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων επιλέγει την τακτική του... κλωτσάω το τενεκεδάκι παρακάτω, η οδός Πειραιώς εμφανίζεται έτοιμη όχι μόνο να κρατήσει στο προσκήνιο, αλλά και να σφίξει τον κλοιό για ένα θέμα, που αποτελεί κομβικό σημείο του προγραμματικού της λόγου. Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ενέργειες της "γαλάζιας" παράταξης θα τεθούν επί τάπητος στον σημερινό πρωινό καφέ της ηγετικής ομάδας, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η κίνηση-ματ της κατάθεσης τροπολογίας. Μία τροπολογία, η οποία θα αποτελεί φυσική συνέχεια της πρότασης νόμου που είχε φέρει στο προσκήνιο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016, με στόχο να γίνει πραγματικότητα η χορήγηση του αυτονόητου δικαιώματος της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

  "Δίνουμε μάχη, για να έρθει τώρα στη Βουλή η ψήφος των αποδήμων. Αυτό είναι το μείζον", επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. "Είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να στερεί στους Έλληνες, που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, το δικαίωμά τους να ψηφίσουν;", συμπλήρωσε, τη στιγμή που η εκπρόσωπος της "γαλάζιας" παράταξης, Μαρία Σπυράκη, τόνισε ότι η οδός Πειραιώς επιμένει ότι η ψήφος των αποδήμων επείγει. "Εκεί είναι που δίνουμε έμφαση. Προτείνουμε ψήφο για τους Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου ώστε να το ασκήσουν στη χώρα που διαμένουν. Ούτε το εκλογικό σώμα αλλάζει ούτε δυσκολία στην εφαρμογή υπάρχει. Η κυβέρνηση απλώς αναζητά προσχήματα για να μην ψηφίσουν οι απόδημοι σε αυτές τις εκλογές για προφανείς λογούς. Στην ουσία, όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Άλλωστε, μόλις την Τέταρτη ψηφίσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο να έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές οι πολίτες που διαμένουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος", σημείωσε (Βραδυνή) η Μαρία Σπυράκη.

  Όσον αφορά στους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του σχεδίου Νόμου, που είχε καταθέσει το 2016 η Νέα Δημοκρατία, αυτοί συνοψίζονται ως εξής:

  - Καθολικότητα: Με την αξιοποίηση των δομών των Πρεσβειών και των Έμμισθων Προξενείων, όσοι έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και διαμένουν στο εξωτερικό αποκτούν άμεσα το δικαίωμα του εκλέγειν στη χώρα όπου διαμένουν.

  - Άμεση συμμετοχή του ελληνισμού στις κρίσιμες αποφάσεις: Οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιλέγουν να συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των κομμάτων και των συνδυασμών κομμάτων που καταρτίζουν ψηφοδέλτια Επικρατείας και αποκτούν έτσι άμεσο λόγο στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας. Οι εν λόγω συνδυασμοί μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και επομένως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων του Εξωτερικού παραμένει αναλλοίωτο.

  - Ευελιξία: Δεν δημιουργείται χωριστός εκλογικός νόμος, αλλά ένα ευέλικτο πλαίσιο, έτσι ώστε ο εκάστοτε ισχύων να συμπληρώνεται, για να καθίσταται εφαρμόσιμος.

  "Έχουμε καλέσει επανειλημμένως τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσει στην ελάχιστη δυνατή αλλαγή, η οποία μπορεί να γίνει σήμερα όσον αφορά τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών. Ποια είναι αυτή; Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά να δοθεί η δυνατότητα από τις επόμενες εθνικές εκλογές σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά διαμένουν εκτός Ελλάδας, να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι μία ηθική υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά και δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το κόστος που απαιτεί η μετακίνησή τους στην πατρίδα", σημειώνουν πηγές της οδού Πειραιώς.

  Στη διάρκεια του σημερινού πρωινού καφέ, πάντως, αναμένεται πως θα αποκρυσταλλωθεί και η στάση της "γαλάζιας" παράταξης σχετικά με το "σπάσιμο" της Β΄ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής. "Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε υπέρ της κατάτμησης της Β´ Αθήνας, όταν ήταν εκλεγμένος βουλευτής το 2004. Τότε που νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε συζητούσαν καν μια τέτοια επιλογή", ανέφερε η κ. Σπυράκη, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ΝΔ θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπερψήφισης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολιτική αβελτηρία του Μεγάρου Μαξίμου στην ατζέντα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

  "Η θέση μας γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη: Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης. Η απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Τα κίνητρα για την πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητηθούν σε δύο αίτια. Το πρώτο είναι ότι δεν έχει ερείσματα στην αυτοδιοίκηση. Δεν τα απέκτησε το 2014, που όπως αποδείχθηκε ήταν καλός πολιτικός χρόνος για εκείνους, και συνεπώς δεν πρόκειται να τα αποκτήσει ούτε τώρα που θα ηττηθεί εκλογικά όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.  Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νιώθουν άνετα με την ελευθερία επιλογών και την ύπαρξη ανεξάρτητων θεσμών. Επιδιώκουν την απλή αναλογική για να δημιουργηθούν συνθήκες ακυβερνησίας σε δήμους και περιφέρειες, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από κάποιον κρατικό αξιωματούχο", σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων