Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 21:34

  Τσίπρας μετά την Τετραμερή: Όχι στα Βαλκάνια του εθνικισμού

  Τσίπρας μετά την Τετραμερή: Όχι στα Βαλκάνια του εθνικισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος", με τη σημερινή 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

  "Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά πολλές φορές γίνονται κόντρα στο ρεύμα", είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: "Με αυτά τα βήματα όμως μόνο, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για Βαλκάνια ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, που δεν βασίζονται στον εθνικισμό, στη φοβικότητα και στην εσωστρέφεια ή στην αδράνεια, αλλά στη συνανάπτυξη και τη συνεργασία".

  Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο Διεθνές Δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός τους.

  Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν:

  -Τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων και, ειδικότερα, της Σερβίας, για την οποία σημειώνουν ότι έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι μια χώρα με ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων.

  -Τη στήριξη τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

  Οι τέσσερις ηγέτες συνομίλησαν για:

  -Την Σύνοδο "16+1", της Κίνας με ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια.

  -Τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή - για πρώτη φορά - της Ελλάδας, στην οποία θα πάρει μέρος ο κ. Τσίπρας.

  -Την Αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τη Ρουμανική το πρώτο εξάμηνο του 2019 και τις προτεραιότητές τους, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

  Κυρίως οι τέσσερις ηγέτες συνομίλησαν για τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών και των υποδομών.

  Με τη στήριξη των αρμόδιων υπουργών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, συζήτησαν για τη δημιουργία ενός "δακτυλίου" συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών και για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο, όπως:

  1. Οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου.

  2. Τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και ο Κάθετος Διάδρομος.

   

  3. Τον ρόλο που θα αποκτήσουν όχι μόνο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για την περιοχή, καθώς και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

  4. Τις σημαντικές δυνατότητες που ανοίγονται για εταιρείες των τεσσάρων χωρών που θα αναλάβουν την εκτέλεση έργων.

   

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο, για να δείξει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "κανείς δεν περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας και ότι αυτή η πρωτοβουλία θα διευρυνόταν - με την συμμετοχή της πρωθυπουργού της Ρουμανίας - και θα συνεισέφερε σημαντικά στις εξελίξεις, προωθώντας και αναδεικνύοντας μια νέα εποχή περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια".

  Υπενθύμισε την κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια και ανέφερε:

  -Το 2014, όταν - δυστυχώς - η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων δεν κατάφερνε να επανεκκινήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωνε ότι για 5 χρόνια δεν θα υπήρχε διεύρυνση της Ε.Ε και η Καγκελάριος Μέρκελ προωθούσε μια Διαδικασία του Βερολίνου που εξαιρούσε ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής από τον διάλογο.

  -Το 2015-2016 με όλες τις δυσκολίες που περάσαμε με την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

  -Το 2017 με τις πολύ σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

  Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι στον τελευταίο χρόνο είχαμε την πλήρη αναστροφή αυτής της πορείας και πιο συγκεκριμένα:

  -Την υπογραφή της συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ.

  -Την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία και την εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - μια ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή μας.

  -Την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πριν από ένα χρόνο ήταν κάτι το αδιανόητο, που θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος και δίνει νέα προοπτική για όλη την περιοχή.

  -Τις σημαντικές αποφάσεις για τις ενταξιακές πορείες Σερβίας-Μαυροβουνίου (η προοπτική ένταξης τους είναι το 2025), αλλά και ΠΓΔΜ (εφόσον υπάρχει θετική κατάληξη και κοινά αποδεκτό όνομα)-Αλβανίας.

  Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τετραμερής Σύνοδος θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Σε αυτή θα συμμετέχουν, εκτός από τους τέσσερις ηγέτες, και οι υπουργοί Μεταφορών και Ψηφιακής Πολιτικής, όπως, επίσης, και οι αρμόδιοι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ