Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουν-2018 07:46

  Ο Κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο, με ατζέντα ανάπτυξης για τη χώρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο Κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο, με ατζέντα ανάπτυξης για τη χώρα

  ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Δημήτρης Γκάτσιος

  "Η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική. Η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές".

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συγκεκριμένη αναφορά που ήρθε στο προσκήνιο πριν τρία εικοσιτετράωρα, έφερε, ουσιαστικά και πάλι στην πρώτη γραμμή το πλαίσιο της οπτικής του για την οικονομία και για τη μετάβαση της χώρας στη μετα-μνημόνιο εποχή. Ένα πλαίσιο, κλειδί του οποίου είναι, όπως ο ίδιος συνηθίζει να διαμηνύει, η ύπαρξη μίας νέας κυβέρνησης. Με πρόσημο έντονα μεταρρυθμιστικό, που θα διαμορφώσει και θα θέσει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα "ελληνικής ιδιοκτησίας", το οποίο θα απαντά στα καίρια στοιχήματα της επανόδου στην κανονικότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο μείζονες πτυχές. Όπως, η προσέλκυση επενδύσεων. Η μείωση της υψηλής φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Η μείωση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχει δεσμεύσει τον τόπο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όλα αυτά, υπό το πρίσμα αυτού που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίζουν ως κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και στην Κουμουνδούρου. Την έννοια της αξιοπιστίας.

  "Έχουμε μπροστά μας ένα 4ο μνημόνιο. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το 4ο μνημόνιο επί της ουσίας συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα για τους πολίτες, τα οποία είναι προνομοθετημένα και συνεπάγεται επίσης και έναν αυστηρό μηχανισμό εποπτείας, ο οποίος προσομοιάζει με το μηχανισμό εποπτείας τον οποίον είχαμε μέχρι σήμερα. Καμία χώρα η οποία βγήκε από τη μνημονιακή της περιπέτεια δεν είχε ένα αντίστοιχο πλαίσιο εποπτείας και δεν είχε αναγκαστεί να πάρει εκ των προτέρων πρόσθετα  δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ", σχολιάζει ο κ. Μητσοτάκης. Με τη "γαλάζια" οικονομική στρατηγική ανά χείρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινάει σήμερα το πρωί τον επόμενο κύκλο των διεθνών επαφών του. Αυτή τη φορά, στο Βερολίνο. Και σε μία συγκυρία, η οποία μπορεί στο τέλος του δρόμου της να κρύβει ακόμα και ραγδαίες εξελίξεις, καθώς το κυβερνητικό οικοσύστημα των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου ταλανίζεται σε ένα σκηνικό φυγόκεντρων τάσεων, που προκαλούν νέες και συνάμα βαθύτερες ρωγμές στο ήδη πολλάκις ραπισμένο προφίλ του Μεγάρου Μαξίμου.

  Τα τετ α τετ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε φόντο Βερολίνου θα είναι απανωτά με το πλέον κομβικό να αφορά αυτό με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz. Στο ραντεβού αυτό, επάνω στο οποίο στρέφει την προσοχή της η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλύσει βήμα προς βήμα το στρατηγικό πλάνο της οδού Πειραιώς, που έχει ως κωδικό την "επόμενη ημέρα" και ξεκινάει από τη μείωση της φορολογίας και την περιστολή των δαπανών, περνάει από την αξιοπιστία και καταλήγει στο μείζον, που δεν είναι άλλο από τη διεκδίκηση ζωτικού δημοσιονομικού χώρου, μέσω της μείωσης των πλεονασμάτων. "Το ζήτημα εδώ είναι πως θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν θα το κάνω αμέσως γιατί σήμερα η χώρα δεσμεύεται από τα μέτρα Τσίπρα-Καμμένου. Πιστεύω, όμως, ότι μία κυβέρνηση η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να συζητήσει ξανά τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει, ενδεχομένως για τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια αυτής της πενταετούς περιόδου, χαμηλότερα πλεονάσματα. Για να μπορέσει να  χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα, ώστε να μειώσει και άλλο τους φόρους. Για να κάνει δύο στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό", τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. "Κεντρική και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας είναι η μείωση της φορολογίας. Στόχος είναι να πάψουν οι πολίτες να δουλεύουν επί της ουσίας μόνο για ένα αδηφάγο και αναποτελεσματικό κράτος. Και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αμέσως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας", σημειώνουν πηγές του κόμματος.

  Πέραν του κ. Scholz, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών για θέματα προϋπολογισμού και οικονομικών, Ralph Brinkhaus, την αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Katja Leikert, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων, Christian Lindner και Alexander Lambsdorff και τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Horst Seehofer, σε μία συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας θα έρθει στο προσκήνιο η καυτή ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. "Στην Ευρώπη όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10.000 συνοριοφύλακες. Έχουμε ήδη προτείνει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες", αναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

  Στη "γαλάζια" παράταξη, πάντως, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή, Γιώργου Λαζαρίδη. Η ανάγνωση περί μίας κυβέρνησης σε αποδρομή είναι η επικρατούσα, όσο τα βέλη στρέφονται στις "αλλοπρόσαλλες", όπως χαρακτηρίζονται, διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. "Η θλίψη τους οδηγεί στην παράνοια, προφανώς γιατί βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν τις καρέκλες τους. Δεν υπάρχουν λόγια για τις χθεσινές αλλοπρόσαλλες διαρροές του Μαξίμου που βλέπει παντού συνωμότες και εχθρούς. Τέτοιες αντιδράσεις παρατηρούνται μόνο, όταν μία κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, βλέποντας το τέλος της να πλησιάζει. Κατά τα λοιπά αντί να εφευρίσκουν εχθρούς και συνωμότες θα ήταν καλύτερα οι ένοικοι του Μαξίμου να βγουν λίγο στο δρόμο και να συνομιλήσουν με τους πολίτες, μήπως και συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι οι αποφάσεις τους βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα", τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων