Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 09:33

  Μητσοτάκης: Επιβεβαίωση όσων συμφωνήθηκαν το '12 η ρύθμιση για το χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μητσοτάκης: Επιβεβαίωση όσων συμφωνήθηκαν το '12 η ρύθμιση για το χρέος

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

   
  Βήμα προς βήμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης…κονταίνει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα για τη ρύθμιση του χρέους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η ρύθμιση συνιστά επί της ουσίας μία τελική επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2012, δείχνοντας, ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων όσον αφορά στην καθυστέρηση της υλοποίησης.

  "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αντιμετωπίζεται θετικά. Κι εγώ προσωπικά έχω δώσει αγώνα εντός αλλά και κυρίως εκτός Ελλάδος, η ρύθμιση για το χρέος να είναι όσο το δυνατό πιο ευνοϊκή για την πατρίδα μας. Αλλά αυτά που θα αποφασιστούν απόψε είναι λίγα σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι λίγα και δυστυχώς όπως σας είπα συνοδεύονται από αυστηρές δεσμεύσεις, όρους και προϋποθέσεις. Ενώ η αξιοποίηση μέρους των αδιάθετων υπολοίπων του δανείου, που φαίνεται ευτυχώς να δρομολογείται, επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασής που πρώτοι είχαμε καταθέσει κι επιμείναμε να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα από το Τρίτο Πρόγραμμα τα οποία έχουν πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού και τα οποία αν δεν τα αξιοποιήσουμε τώρα θα πάνε χαμένα στις 20 Αυγούστου, θα εξαφανιστούν…Είναι μια πρόταση που, αν την είχε αξιοποιήσει έγκαιρα η κυβέρνηση και αφορούσε το σύνολο των κονδυλίων του Τρίτου Προγράμματος, όλα τα 86 δις, δεν θα είχε στερήσει τη ρευστότητα, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία. Αλλά, το κύριο πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το μόνο το δημόσιο χρέος. Το πραγματικό ζήτημα είναι η χώρα να πετύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Η ρύθμιση του χρέους εδώ που έχουμε φτάσει είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο…", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΒΕ.

  "Η χώρα βαδίζει, ήδη, σε ένα δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα Τέταρτο, επί της ουσίας, Μνημόνιο  κι από μία πολύ κακή συμφωνία για το Σκοπιανό. Το πρώτο, υπονομεύει σε βάθος χρόνου την Οικονομία, ενώ η δεύτερη ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο μίας χρονικής σύμπτωσης η οποία προκαλεί εύλογα ερωτήματα".

  Η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε για να αποτυπώσει το…Γολγοθά που ανοίγεται στον ορίζοντα μετά το ορόσημο της 20ης Αυγούστου. Βάζοντας…πάγο στους πανηγυρισμούς του οικοσυστήματος ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε βήμα προς βήμα το σκηνικό πίσω από την…ωραιοποίηση της κατάστασης, κάνοντας λόγο για "εικονική πραγματικότητα" και μία κοινωνία σε οικονομική μέγγενη. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η τριετία Τσίπρα-Καμμένου στη διακυβέρνηση της χώρας έχει προκαλέσει ασφυξία, με τα παραδείγματα, όπως αυτά ετέθησαν επί τάπητος στο Συνέδριο του ΣΕΒΕ να προκαλούν, όπως συχνά επισημαίνουν οι "γαλάζιοι", ίλιγγο. "Επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Ιδιωτικό χρέος το οποίο συνέχεια αυξάνεται. Ένα εκατομμύριο κατασχέσεις. Δύο εκατομμύρια Έλληνες χρωστούν στην Εφορία -πολλοί κάτω από 500 ευρώ-, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. -Πεντακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως νέοι επιστήμονες, έφυγαν από τη χώρα μας αναζητώντας καλύτερη τύχη. Αυτοί δεν προσμετρώνται στα νούμερα της ανεργίας. Έχουν φύγει από το εργατικό δυναμικό. Αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης, παρά τα οκτώ χρόνια κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της τριετίας Τσίπρα-Καμμένου, μίας κυβέρνησης που είναι πάρα πολύ καλή στο να βάζει φόρους και εισφορές. Και, που οδήγησαν  και οδηγούν νομοτελειακά σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Με το βλέμμα στραμμένο στο μετά την 20η Αυγούστου περιβάλλον, εντός του οποίου θα κληθεί να βαδίσει μία κοινωνία ήδη φορολογικά εξουθενωμένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει συνεχώς στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας του το στοιχείο πως ουσιαστικά το 4ο Μνημόνιο κρούει ήδη την πόρτα της χώρας. "Δεν το αποκαλούμε 4ο Μνημόνιο, αλλά αυτό είναι στην ουσία. Με ψηφισμένα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ που ξεκινούν να εφαρμόζονται σε περίπου 6 μήνες από τώρα. Καμία άλλη χώρα που βγήκε από Μνημόνια δεν είχε προνομοθετήσει μέτρα για την περίοδο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022. Με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, με τριμηνιαίες εκθέσεις παρακολούθησης. Και όλα αυτά για να γυρίσει η χώρα πίσω στο 2014, μόνο που είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο χρεωμένη", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Συσχετίζοντας τα βήματα προς την κανονικότητα και την ανάπτυξη με την πολιτική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει (έτσι έπραξε και χθες) ότι μόνο αυτή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών. Στην προμετωπίδα κρατάει πάντα τις βασικές πτυχές του "γαλάζιου" προγράμματος, που περιλαμβάνει:

  -Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20% από 29% που είναι  σήμερα.

  -Φόρο μερισμάτων στο 5% από 15% που είναι σήμερα.

  -Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 24 μήνες.

  -Μείωση του ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Σε όλο τον τουριστικό τομέα (κατάλυμα και εστίαση) στόχος είναι να πάει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα τη μείωση στην εστίαση στο 13% από 24%.

  -Κίνητρα για επενδύσεις.

  Στη στρατηγική της οδού Πειραιώς οι παρεμβάσεις στη φορολογία συνδυάζονται με:

  -Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες.

  -Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές.

  -Αξιοποίηση των αδιάθετων 27,4 δις. του τελευταίου δανείου για να μειωθεί ο ακριβός εσωτερικός δανεισμός και να αποπληρωθούν οφειλές του Δημοσίου, που θα φέρουν ρευστότητα στην αγορά.

  -Ριζοσπαστική λύση στα "κόκκινα" δάνεια με διαγραφή των "οφειλών-φαντασμάτων" και 120 δόσεις για τις εισπράξιμες.

  -Νέο Ασφαλιστικό τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για Υγεία και για συμπληρωματική σύνταξη.

  -Αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων. Για να μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

  "Κλειδί για την οικονομία είναι μόνο μία νέα κυβέρνηση που θα εμπνεύσει ρεαλιστική αισιοδοξία εντός των συνόρων και ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας. Τότε, είμαι βέβαιος ότι το κοστολογημένο πρόγραμμά μας, το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα και αποτελεσματικά, θα οδηγήσει, τελικά, σε ρυθμούς του 4%, οι οποίοι θα επιτρέψουν την πραγματική και συνολική ανάταξη της πατρίδας μας", ήταν το κυρίαρχο μήνυμα Μητσοτάκη, στο Συνέδριο του ΣΕΒΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων