Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιουν-2018 10:19

  Νέα Δημοκρατία: Πρόταση μομφής "ώρα μηδέν"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα Δημοκρατία: Πρόταση μομφής "ώρα μηδέν"

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μία κακή συμφωνία.  Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων… Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού".

  Η αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μέσω της οποίας ανακοίνωνε την επίτευξη συμφωνίας με την πΓΔΜ, αποτέλεσε το πρώτο από τα τρία βήματα κλιμάκωσης της "γαλάζιας" παράταξης με την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Έχοντας αποτυπώσει ξεκάθαρα τους όρους εκείνους που πρέπει να περιλαμβάνει μία συμφωνία με τη γείτονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε τον επόμενο κύκλο της πολιτικής και επικοινωνιακής μέγγενης για το οικοσύστημα ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η αναφορά Μητσοτάκη, που έθετε σαφώς ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα να δεσμεύσει τη χώρα σε μια διεθνή συμφωνία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος, έχει εκφράσει τη διαφωνία του, όρισε το στρατηγικό momentum του. Ακολούθησαν δύο ακόμα βήματα. Όλα με στόχο την αποδόμηση του κυβερνητικού στρατοπέδου, του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΑΝΕΛ. Το πρώτο αφορούσε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου, για να γίνει συζήτηση στη Βουλή", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προϊδεάζοντας για τα μελλούμενα. Το δεύτερο ήταν η χρήση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού όπλου, που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Την κατάθεση πρότασης μομφής.

  Από το βήμα της Ολομέλειας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα ακόμα μία δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, αναδεικνύοντας τις γκρίζες ζώνες μιας συμφωνίας, η οποία, όπως ο ίδιος έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους, βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. "Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει τώρα, πριν να είναι αργά. Το μέλλον της Πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευθεί από μια κακή συμφωνία, που δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα προκειμένου εσείς να μην παραδώσετε την εξουσία. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι προφανής. Για να συνεχίζει να παίζει αυτό το πολιτικά ανήθικο θέατρο με τον κ. Καμμένο. Ο οποίος στα λόγια δεν στηρίζει τη συμφωνία, αλλά δεν το κουνάει και από την καρέκλα του", τόνισε, πριν δύο εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού, αλλά και τον… πολιτικό διπολισμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από τη μία, δηλαδή, να…κατακεραυνώνουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και από την άλλη να στηρίζουν το οικοδόμημα Τσίπρα.

  "Η στάση όλων των βουλευτών του κοινοβουλίου απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στέλνει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: Κάθε "όχι” που θα ακουστεί σήμερα θα είναι ένα μεγαλοπρεπές "ναι” στη συμφωνία που θέλει να υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες. Εάν επομένως, ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του καταψηφίσουν σήμερα την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, θα έχουν υπογράψει απολύτως συνειδητά μια συμφωνία που συνιστά εθνική υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας και δεν θα μπορεί εκ των υστέρων εύκολα να ανατραπεί", σχολιάζουν "γαλάζιες" πηγές, λίγο πριν την τελευταία στροφή της συζήτησης στην Ολομέλεια επί της πρότασης μομφής.

  Στο στόχαστρο της οδού Πειραιώς βρίσκεται πάντα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας. Για τη Νέα Δημοκρατία, ο Πάνος Καμμένος "ψεύδεται ασύστολα" και επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες όταν υποστηρίζει ότι τάχα δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. "Με την επιλογή του να στηρίξει τον κ. Τσίπρα δημιουργεί τετελεσμένα για τη χώρα. Ακριβώς αυτό αποδεικνύει και την απύθμενη υποκρισία του κ. Καμμένου, που αποφάσισε να υπογράψει τη συμφωνία με το πρόσχημα ότι αυτή θα απορριφθεί από τους Σκοπιανούς. Διότι αποκρύβει τι θα γίνει αν δεν την απορρίψουν. Τόσο ανεύθυνη και υποκριτική συμπεριφορά δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε από πολιτικό αρχηγό στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Πόσο μάλλον σε σχέση με ένα ζωτικό θέμα εθνικού συμφέροντος. Για αυτό και υπογραμμίζουμε ότι η συμφωνία στις Πρέσπες, θα φέρει κατ’ ουσίαν τρεις υπογραφές: Ζάεφ, Τσίπρα και Καμμένου", επισημαίνουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Οι γκρίζες ζώνες

  Θέτοντας επί τάπητος μία προς μία τις γραμμές του… deal Τσίπρα-Ζάεφ, στη "γαλάζια" παράταξη σημειώνουν πως με τη συμφωνία αυτή "εμείς αναγνωρίζουμε "μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα και σχεδόν προεξοφλούμε τη συναίνεσή μας για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έναντι "μίας υποσχετικής” από την πλευρά της γείτονος. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει μερικά ωραία πρωτοσέλιδα στον Τύπο, υπονομεύει με εντελώς απαράδεκτο τρόπο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αφήνοντας επί της ουσίας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο". Παράλληλα, στην οδό Πειραιώς αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι:

  -Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αμετάφραστο τον όρο  "Severna Makedonija", όπως "ψευδώς υποστήριξε δημοσίως" ο κ. Τσίπρας. Ο όρος  "Severna Makedonija" δεν απαντάται πουθενά στη συμφωνία. Αντιθέτως το όνομα το οποίο συμφωνήθηκε είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" (Republic of North Macedonia) ή στη σύντομη εκδοχή του "Βόρεια Μακεδονία" (North Macedonia).

  -Είναι "απολύτως ψευδές ότι η κυβέρνηση πέτυχε να δεσμεύσει τα Σκόπια με το λεγόμενο erga omnes". Δηλαδή, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. "Είναι δε εντυπωσιακό ότι η κυβέρνηση προέβη στην ανήκουστη υποχώρηση να μην προσδιορίσει καν τον απώτατο χρόνο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πΓΔΜ", σχολιάζουν πηγές της ΝΔ.

  -Στις συντμήσεις του ονόματος, παραμένουν τα σημερινά ακρωνύμια της χώρας (ΜΚ και ΜΚD) ενώ η μόνη αλλαγή που "πέτυχε" η κυβέρνηση αφορά στις πινακίδες των αυτοκινήτων στις οποίες θα μπουν οι κωδικοί "NM" και "NMK".

  -Μετατίθεται για το μέλλον η διευθέτηση των εμπορικών ονομασιών και σημάτων και επωνυμιών, τις οποίες κρίνει διεθνής ομάδα ειδικών εντός τριετίας χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα τις αποφάσεις της.

  -Η μεγάλη και εντελώς αδικαιολόγητη υποχώρηση της κυβέρνησης αφορά στην παραχώρηση της χρήσης του επιθέτου "Μακεδονικής" για την εθνότητα και τη γλώσσα. Όπως επισημαίνει η ΝΔ, είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα δήθεν "μακεδονική" εθνότητα και δήθεν "μακεδονική" γλώσσα, με την εξέλιξη αυτή "να είναι απαράδεκτη, διότι η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας αποτελεί τη ρίζα του Σκοπιανού αλυτρωτισμού".

  -Άκρως προβληματικό είναι και το άρθρο 7 το οποίο αναφέρει ότι κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας κατά βούληση.

  "Το εντελώς ανήκουστο στη συμφωνία είναι το εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 8, θα συσταθεί διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. Mε άλλα λόγια  η εν λόγω επιτροπή δε θα εξετάσει μόνον τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, με το άρθρο αυτό, αποδέχεται ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ελεγχθεί για πιθανή αλυτρωτική προπαγάνδα στην ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία", διαμηνύουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων