Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 11:27

  Καμμένος: Δεν ψηφίζει τη συμφωνία - Εκτιμά ότι δεν "περνά" από πΓΔΜ

  Καμμένος: Δεν ψηφίζει τη συμφωνία - Εκτιμά ότι δεν "περνά" από πΓΔΜ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.50

  Τη σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία των ΑΝΕΛ, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση του ονοματολογικού. 

  Ο κ. Καμμένος, αφού επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ εμμένουν στη θέση τους για τη μη συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στη νέα ονομασία της πΓΔΜ, δήλωσε ότι θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του όταν και αν έρθει για κύρωση η συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, στη Βουλή. 

  Όπως είπε, αν κάποιος βουλευτής των ΑΝΕΛ ψηφίσει διαφορετικά, διαγράφεται και πρόσθεσε: "Όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα".

  Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο από όσα ανέφερε, είναι η εκτίμηση που εξέφρασε ότι η συμφωνία που συνομολογείται με την πΓΔΜ "με τις λεπτομέρειες που πληροφορήθηκε", δεν πρόκειται να περάσει ούτε από τη Βουλή των γειτόνων, ούτε από το Δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί. 

  Ακόμη εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αργήσει και ότι εξαιτίας ορισμένων όρων που υπάρχουν σε αυτήν δεν θα γίνει δεκτή από την πλευρά της πΓΔΜ και ως εκ τούτου θα αργήσει να έλθει προς κύρωση στην Βουλή και πάντως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί το φθινόπωρο, ενδεχομένως η όλη διαδικασία να φθάσει και ως το 2020.

  Είπε ακόμα ότι η πρόταση "είναι ακριβώς η πρόταση με τους όρους της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή" σημειώνοντας, επίσης, ότι υπάρχουν άρθρα στην πρόταση που διευκρινίζουν πάρα πολλά πράγματα.

  Επίσης έκανε λόγο για την ύπαρξη αρκετά ισχυρών όρων στη συμφωνία που αποσαφηνίζουν ζητήματα για τη σλαβική καταγωγή, γλώσσα και ιστορία της γείτονος χώρας, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχε το όνομα "Μακεδονία", οι ΑΝΕΛ δεν θα δεσμεύονταν (σσ. να την ψηφίσουν). Ανέφερε ότι και ως υπουργός της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, είχε διαφωνήσει με τη χρήση του όρου "Μακεδονία". Όπως τόνισε, ο ίδιος δεν προκειται ποτέ να ψηφίσει την είσοδο της πΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό με όνομα που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" πρόσθεσε, βεβαίως, ότι για να προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στα προαπαιτούμενα της διαδικασίας περιλαμβάνεται και η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.

  Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό διαπραγματευτή, ασχέτως του γεγονότος, ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου "Μακεδονία". Υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός -"κέρδος για την Ελλάδα"- ότι στη διεθνή κοινότητα έγινε σαφές ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που εμποδίζει την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας.

  Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε: 

  "Η συμφωνία δεν θα έχει καμία ισχύ μέχρις ότου, πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων, γίνει δημοψήφισμα, εγκρίνει ο λαός της FYROM τη συμφωνία, επανέλθει στη Βουλή των Σκοπίων με τα δύο τρίτα, και αν όλα αυτά ολοκληρωθούν τότε θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση, ή θα ακολουθηθεί η διαδικασία η οποία θα αποφασιστεί τότε. Η δική μας θέση είναι ότι πριν από οποιοδήποτε τέτοιο θέμα και να προκύψει, αν δηλαδή γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του 1992, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τους όρους για τους οποίους ενημερώθηκα χθες από τον κ. Κοτζιά, εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή να γίνει δεκτή είτε από δημοψήφισμα, είτε από την πλειοψηφία της Βουλής των Σκοπίων.

  Η Ελλάδα όμως έχει από αυτή τη διαπραγμάτευση κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό. Έχει κερδίσει καταρχήν στη διεθνή κοινή γνώμη, ότι δεν είναι αυτή η οποία αποκόπτει την ευρωπαϊκή ή την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων. Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι εκείνη η οποία πήγε σε διαπραγματεύσεις με θέσεις που μπορεί εμείς να διαφωνούμε, αλλά θέσεις οι οποίες ήταν προς την κατεύθυνση της λύσης και εκείνος που αρνείται μέχρι σήμερα είναι το κράτος των Σκοπίων και ο λαός της FYROM. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση θα δεχθούν αυτή τη συμφωνία η οποία περιέχει λεπτομέρειες που θα σας γίνουν γνωστές μετά από τη σημερινή συζήτηση του πρωθυπουργού". 

  Επίσης ο Πάνος Καμμένος, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τη Νέα Δημοκρατία, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να πουν από τώρα αν θα ψηφίσουν ή όχι τη συμφωνία. "Διότι από τη μία μεριά έχουμε τη θέση της κας. Μπακογιάννη και από την άλλη έχουμε τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς δεν την ψηφίζουμε, ό,τι κι αν περιέχει, από τη στιγμή που θα υπάρχει μέσα το όνομα και ο όρος Μακεδονία".  

  Τι είπε για ΑΟΖ, Τουρκία και δύο Έλληνες στρατιωτικούς

  Ερωτηθείς για την δήλωσή του σχετικά με την ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων, επισήμανε ότι η Ελλάδα χωρικά ύδατα δεν έχει μόνο με την Τουρκία και πρόσθεσε: "Θα έχουμε εξελίξεις στα θέματα της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων".

  Τόνισε ότι ισχύουν όσα είπε για την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, και ανέφερε ότι είναι θέματα που πρέπει να επιλυθούν, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου.

  Κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμία εμπλοκή στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και στηλίτευσε "πρωτοσέλιδα" που θέτουν σε κίνδυνο, όπως είπε, τις Ένοπλες Δυνάμεις.

  Είπε ακόμη ότι ενώπιον του γγ του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του αν επικυρώνει αποστροφή του αντιπροέδρου της Τουρκίας περί "πακεταρίσματος και επιστροφής των οκτώ στην Τουρκία", με εκείνον "να μη δίνει καμία απάντηση", διότι -εξήγησε ο κ. Καμμένος- είτε θα έπρεπε να διαψεύσει τον Τούρκο αντιπρόεδρο, είτε να πει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε πολεμική ενέργεια στο έδαφος συμμάχου χώρας.

  "Η Τουρκία έχει ξανακάνει κάτι ανάλογο στο Κόσοβο, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Κόσοβο" τόνισε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι έγινε ξεκάθαρο στους συμμάχους ότι η Τουρκία παραβιάζει κάθε κανόνα Δικαίου.

  Είπε, επίσης, ότι όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα πάρει πολύ ισχυρή απάντηση.

  Επανέλαβε τη θέση του για την οποία -όπως είπε- λοιδωρήθηκε, περί ομηρείας των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

  "Η Ελλάδα επιθυμεί ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αλλά τσαμπουκάδες και προκλήσεις δεν περνάνε" είπε ο κ. Καμμένος.

  Ερωτηθείς για μειώσεις συντάξεων και άλλα μέτρα, χαρακτήρισε τα πρωτοσέλιδα που γράφουν για μέτρα "χαμένο μελάνι" και πρόσθεσε ότι "η τρομοκράτηση των συνταξιούχων δεν θα έχει θέση", όταν ανακοινωθεί η συμφωνία στις 21 Ιουνίου.

  Είπε ακόμα ότι μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα περνάει στην εποχή μετά το μνημόνιο, η οποία "θα είναι πολύ καλύτερη".

  Επανέλαβε την κριτική των ΑΝΕΛ στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι παρά τα αποτελέσματα που έδιναν, οι ΑΝΕΛ επέζησαν πέντε εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ ερωτηθείς τι θα πράξει αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, με αφορμή τη διαφορετική θέση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πΓΔΜ απάντησε: "Θα περιμένω πρώτα να δω τι θα γίνει με τη μομφή που θα καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Ντόρα Μπακογιάννη".

  Διαβάστε ακόμη:

  *Μ. Βορίδης: Οι υπογραφές παράγουν έννομα αποτελέσματα-Φτάνει η κοροϊδία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων