Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουν-2018 08:19

  Πιέζει ο χρόνος για συμφωνία αλλά εμπλοκή λόγω Σκοπίων "δείχνει" η Κυβέρνηση

  Πιέζει ο χρόνος για συμφωνία αλλά εμπλοκή λόγω Σκοπίων "δείχνει" η Κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας- Σκοπίων μέχρι και χθες "χτένιζαν" έως και τις  ανθυπολεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά μια ξαφνική υπαναχώρηση της στάσης της πΓΔΜ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε να ξηλώνει ήδη συμφωνηθέντα "κομμάτια" οδήγησαν σε εμπλοκή και "πάγο" των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. 

  Μέχρι χθες το απόγευμα οπότε και σημειώθηκαν οι αιφνίδιες επιπλοκές στις διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων, αρμόδιες πηγές , επέμεναν ότι παρέμενε ανοιχτό το  θέμα της ονομασίας χωρίς να έχει αποκλειστεί κανένα από τα τρία ονόματα που έχουν "προκριθεί" για την ονομασία της γείτονος.

  Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και νέα Μακεδονία, παραμένουν στο "ταμπλό" της επιλογής Ζάεφ αλλά με την sine qua non  προϋπόθεση, να αλλάξει η πΓΔΜ το Σύνταγμά της, ώστε να εφαρμοστεί εμπράκτως  η ισχύς της σύνθετης ονομασίας που θα επιλεγεί "έναντι όλων", το γνωστό "erga omnes".

  Εμπλοκή

  Η Αθήνα επιμένει πως η ελληνική πλευρά  έχει διανύσει την απαιτούμενη απόσταση για να "συναντήσει" την πΓΔΜ και πλέον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Ζόραν Ζάεφ να αναμετρηθεί με το εσωτερικό του στο τι δύναται και τι όχι να πράξει.

  Παρά τις επίμονες " διαρροές"  των τελευταίων ημερών ότι η συμφωνία όπου να ναι κλείνει και είναι θέμα… ωρών να επισφραγιστεί με τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανιζόταν εξαρχής συγκρατημένο σχετικά με το κλίμα αισιοδοξίας που διαχεόταν από έτερες πλευρές.

  Την δυστοκία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ να περάσει στο εσωτερικό του την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής και το "erga omnes", ιδιαίτερα μετά την στεντόρεια άρνηση του εθνικιστή προέδρου Γκόργκι Ιβάνοφ σε συνταγματικές αλλαγές, "κάρφωσε" χθες κυβερνητικός αξιωματούχος.

  "Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

  Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται.

  Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, βάσει της οποίας:

  1. Το κλίμα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε "τελική ευθεία" και είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί, διαψεύδεται πανηγυρικά από το Μαξίμου

  2. Ομοίως … πανηγυρικά διαψεύδονται και οι περίεργες διαρροές ότι έχει "κλειδώσει" σχεδόν το ραντεβού Τσίπρα –Ζάεφ στις Πρέσπες.

  3. Η δήλωση του   Νίκου Κοτζιά περί "συμφωνίας που συνήφθη" με την γείτονα (παρότι επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί για να καλυφθεί η διάσταση κλίματος μεταξύ ΥΠΕΞ και Μαξίμου ως αναφορά Κοτζιά στο τεχνικό σκέλος), ήταν μάλλον… εκτός τόπου και χρόνου σε ότι αφορά την αποτίμηση των εξελίξεων από κυβερνητικής σκοπιάς.

  Αδειάζει η κλεψύδρα

  Αυτό που επιχειρεί η Αθήνα από την αρχή σχεδόν της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ, είναι να εμφανιστεί ως έχουσα την πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση με τη γείτονα μεν αλλά όχι ως έχουσα κανένα ιδιαίτερο άγχος.

  Αυτό έχει διαμηνύσει ήδη επανειλημμένως ο Αλέξης Τσίπρας σε δημόσιες δηλώσεις του, προδήλως – μεταξύ άλλων- και για να αποκρούσει  ερμηνείες και εκτιμήσεις ότι η Κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από Βερολίνο και ΗΠΑ να λύσει την εκκρεμότητα του ονοματολογικού με την πΓΔΜ προκειμένου να ανάψει το "πράσινο" φως σε ένταξή τους σε Ε.Ε και ευρωατλαντική συμμαχία.

  Ο χρόνος πιέζει ξεκάθαρα πλέον την άλλη πλευρά, καθώς στις 25 Ιουνίου, πραγματοποιείται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ που θα λειτουργήσει ως "πρόκριμα" για το εάν η Σύνοδος Κορυφής των κρατών- μελών στις 28-29 Ιουνίου, θα βρει την πΓΔΜ να έχει δώσει χέρια με την Ελλάδα, ώστε να πάρει "πρόσκληση" για ένταξη της στην Ε.Ε.

  "οδικός χάρτης" 

  Σήμερα στα Σκόπια πραγματοποιεί το VMRO συγκέντρωση για το ονοματολογικό, πρεσάροντας έτι περαιτέρω τον Ζόραν Ζάεφ.

  Το εθνικιστικό κόμμα και ο Γκόργκι Ιβάνοφ είναι ξεκάθαρο ότι πιέζουν στην κατεύθυνση της μη υποχώρησης του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για συμφωνία με την Ελλάδα και κυριότατα δεν δέχονται επουδενί την απαίτηση της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους.

  Ο Ζόραν Ζάεφ "παίζει" ανοιχτά το ευρωπαϊκό χαρτί, καθώς η ένταξη της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν όλων των διπλωματικών και γεωπολιτικών οφελών , θα φέρει και …  φρέσκο ευρωπαϊκό χρήμα στα κρατικά ταμεία, ωστόσο η τρεκλίζουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, δεν του επιτρέπουν μάλλον να επιδείξει την ευελιξία που φέρεται να θέλει.

  Το βέβαιον είναι ότι βάσει των απαιτήσεων της Αθήνας εάν και εφόσον ξεπεραστεί η εμπλοκή και τελικώς επιτευχθεί συμφωνία , τότε αυτή θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις ( παρότι όλα θα έχουν συμφωνηθεί "πακέτο"- εξαρχής).

  Βάσει όσων διαμηνύονται από αρμόδιες πηγές, εάν τα Σκόπια κάνουν αποδεκτό το αίτημα της Αθήνας για μια από τις τρεις ονομασίες που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, με ισχύ "έναντι όλων"  , τότε η Αθήνα θα συναινέσει να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στην Ε.Ε. Θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες στη γείτονα ( δημοψήφισμα, συνταγματική αναθεώρηση) και μόλις αυτές ολοκληρωθούν ( και μόνον τότε), η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην  βουλή , με απλή και όχι διευρυμένη πλειοψηφία, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

  Όταν ολοκληρωθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, τότε η πΓΔΜ θα πάρει την οριστική έγκριση της Αθήνας για ένταξή της στην Ε.Ε.

  Από την Κυβέρνηση, έχουν ήδη  ξεκαθαρίσει ότι άλλη διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, εξού και απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται σε "σαλαμοποίηση" της συμφωνίας με κίνδυνο να παραβιάσουν οι βόρειοι γείτονες όσα θα έχουν στο μεταξύ, συμφωνηθεί.

  Καίτοι ουδείς μπορεί να αποκλείσει αιφνίδια τροπή στις διαβουλεύσεις, το κλίμα που δόθηκε χθες από την Κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν άμεσα θετικές ανακοινώσεις.

  Διαβάστε ακόμα:

  - "Πάγος" στη διαπραγμάτευση -έκανε πίσω η πΓΔΜ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων