Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 14:43

  Ερώτηση Φορτσάκη στη Βουλή για την διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών

  Ερώτηση Φορτσάκη στη Βουλή για την διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ρωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σκοπιμότητα της απόφασής του για διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, με τη δημιουργία δυο νέων Δικαστηρίων.

  Ο υπογράφων Βουλευτής επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι ακατανόητη, αυθαίρετη και δεν εξυπηρετεί καμιά σημερινή λειτουργική ανάγκη της Δικαιοσύνης, όπως είναι η αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η βελτίωση των υποδομών και η αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού του Πρωτοδικείου.

  Ζητά να πληροφορηθεί που ακριβώς αποσκοπεί η απόφαση διάσπασης των Δικαστηρίων της Αθήνας, αν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, αν έχει γίνει κάποια μελέτη σχετικά με τα οφέλη και τις συνέπειες της ίδρυσης δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική και με για ποιο λόγο δεν προτιμήθηκε από τον Υπουργό η στήριξη του υπάρχοντος  Πρωτοδικείου Αθηνών και η διεύρυνση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.

  Ολόκληρη η ερώτηση:

  Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Πρωτοδικείο Αθηνών, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημέρωσε τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για την "αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης", όπως χαρακτηριστικά είπε, σχετικά με τη διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών και την ψήφιση εντός των επόμενων μηνών του νομοσχεδίου στο οποίο θα καθορίζεται ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Ο κύριος Υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι μέσα στο 2018 θα έχει τελειώσει η διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία και ανέφερε ότι η στέγαση των Δικαστηρίων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

  Την επίσκεψη του Υπουργού στα Δικαστήρια, ακολούθησε στις 15-5-2018 σχετικό δελτίο του Υπουργείου, που επιβεβαίωνε την σαφή πρόθεσή του για διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

  Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης είναι ακατανόητη, αυθαίρετη και δεν φαίνεται να εξυπηρετεί καμιά λειτουργική ανάγκη της Δικαιοσύνης. Είναι απορίας άξιο πως, αντί το Υπουργείο να δώσει προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του ήδη υπάρχοντος πρωτοδικείου, όπου, δυστυχώς, επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες, με αποτέλεσμα αφενός να υπολειτουργεί και, αφετέρου, να απειλείται η δημόσια υγεία όλων των συλλειτουργών της, αποφασίζει να ιδρύσει νέα Πρωτοδικεία.

  Είναι σε όλους γνωστό ότι το βασικότερο πρόβλημα στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι η συμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών, λόγω των πολλών υποθέσεων και του μη ικανού αριθμού δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, με αποτέλεσμα τον εξαιρετικά αργό ρυθμό απονομής δικαιοσύνης. Το Υπουργείο θα έπρεπε να δώσει, συνεπώς, βάση στην εφαρμογή και επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης σε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δικαστικές υπηρεσίες και να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων.

  Η εξαγγελία για δημιουργία νέων δικαστηρίων, επιπλέον, δείχνει την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο αντιμετωπίζει το θέμα, αφού δεν έχει έρθει σε διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (Δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους) και δεν έχει αποφασίσει ακόμα την έδρα των νέων Πρωτοδικείων, το ποια κτίρια θα τα φιλοξενήσουν, αλλά και πώς θα στελεχωθούν. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κανένας σχεδιασμός από άποψη ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, αλλά ούτε και συνολική και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των συνεπειών.

  Τυχόν διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, τέλος, αναμένεται να επιφέρει δυσχέρειες στη λειτουργία των μικρών και μεσαίων δικηγορικών γραφείων που διαθέτουν μικρό αριθμό συνεργατών, καθώς οι ίδιοι δικηγόροι θα καλούνται να δικάσουν καθημερινά ή και ταυτόχρονα υποθέσεις σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας.

  Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1)    Η απόφαση για διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών και ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής ποια ανάγκη της Δικαιοσύνης εξυπηρετεί και σε τι αποσκοπεί;
  2)    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήρθε σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν λάβει την απόφαση για τη διάσπαση των Δικαστηρίων της Αθήνας; Αν όχι, γιατί; Πρόκειται να το κάνει; Και αν ναι, πότε;
  3)    Έχει γίνει κάποια μελέτη σχετικά με τα οφέλη και τις συνέπειες της ίδρυσης δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική σε επίπεδο απονομής δικαιοσύνης, δημοσιονομικό και κοινωνικό; Αν ναι, τι κόστος αναμένεται να έχει η δημιουργία των νέων δικαστηρίων για το Κράτος και τι όφελος θα υπάρξει για τους πολίτες; Παρακαλείσθε να καταθέσετε τα σχετικά έγγραφα.
  4)    Με βάση ποιο σκεπτικό το Υπουργείο, αντί να στηρίξει το υπάρχον Πρωτοδικείο Αθηνών, βελτιώνοντας τις υποδομές του ή παρέχοντας νέες και στελεχώνοντάς το με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό, αποφασίζει να δημιουργήσει εξαρχής νέα δικαστήρια;
  5)    Για ποιο λόγο αντί να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών, δίνεται βάρος στην ίδρυση νέων δικαστηρίων στην Αττική;

  Ο ερωτών Βουλευτής


  Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
  Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων