Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 09:29

  Το Μαξίμου της… σιωπής

  Το Μαξίμου της… σιωπής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Εν μέσω σεναρίων που…συνεχίζουν το χορό της πρόωρης κάλπης, ένα νέο συγκρουσιακό μέτωπο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων έρχεται, για να ενισχύσει το… άρωμα ενός σκηνικού που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παραπέμπει σε οιονεί προεκλογική περίοδο.

  Η επιστολή που έστειλε στα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής) ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας τα σε συνάντηση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, άναψε "φωτιές", με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να… βλέπει επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνητρα πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση, αναφωνώντας "όχι" εμφατικό, εάν δεν τεθούν επί τάπητος οι εκπεφρασμένες θέσεις του κ. Μητσοτάκη και της οδού Πειραιώς, οι οποίες σχετίζονται με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

  Το… γαλάζιο πυρ κατά βούληση για την… αφωνία του κυβερνητικού οικοσυστήματος επί της προτάσεως Μητσοτάκη ορίζει τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, με την υπενθύμιση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει το σχετικό πλαίσιο ήδη από το 2016 να δομεί τα κεντρικά στοιχεία της επιχειρηματολογίας.

  Η πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της επιστολής Σκουρλέτη, είχε τέμπο πηγών. "Μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στη σαφή πρότασή μας για την χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση, όπως αυτήν την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους", ανέφεραν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

  Στο σχόλιο με…χρονοκαθυστέρηση του Μεγάρου Μαξίμου που ακολούθησε και, σύμφωνα με τους "γαλάζιους" πετούσε τη μπάλα στην εξέδρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε, χρησιμοποιώντας τόνους ευθέως δηκτικούς.

  "Με καθυστέρηση 36 ωρών ο πρωθυπουργός έλυσε την αμήχανη σιωπή του χωρίς, ωστόσο, και πάλι να πει αν συμφωνεί με την πρόταση της Νέα Δημοκρατίας -μαζί με την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας- να δοθεί επιτέλους το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως σε όσους έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Τσίπρα θα του θυμίσουμε ότι την πρόταση αυτή η ΝΔ την έχει καταθέσει δύο φορές ήδη από το 2016, ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί σε ανύποπτο χρόνο να την προωθήσει το συντομότερο θεωρώντας την αυτονόητη.

  Ο ίδιος ωστόσο ο κ. Τσίπρας παριστάνει και σήμερα ότι την ακούει για πρώτη φορά, καλώντας τη ΝΔ να λάβει θέση μόνο για την κατάτμηση της Β Αθήνας, παραβλέποντας ότι και αυτή υπάγεται στην πάγια πρόταση της", σχολίασε το "γαλάζιο" στρατόπεδο.

  Στη Νέα Δημοκρατία και σε πλαίσιο γενικότερο υπενθυμίζουν ότι έχουν καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου από το 2016, στην οποία περιλαμβάνεται η κατάτμηση της περιφέρειας Β΄ Αθήνας σε τρεις μικρότερες περιφέρειες και της περιφέρειας υπολοίπου Αττικής σε δύο μικρότερες περιφέρειες.

  "Στην ίδια αυτή πρόταση νόμου έχουμε εισηγηθεί τη χορήγηση του αυτονόητου δικαιώματος της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

  Η κυβέρνηση τότε ούτε που δέχθηκε να συζητήσει την πρότασή μας. Ήδη στις 28 Ιανουαρίου του 2015 ο Άγγελος Συρίγος είχε παραδώσει το φάκελο με την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας για ψήφο στους Έλληνες του Εξωτερικού στον κ. Βούτση, που μόλις αναλάμβανε τότε υπουργός Εσωτερικών, και εκείνος είχε χαρακτηρίσει την πρόταση αυτονόητη, δεσμευόμενος να την προωθήσει. Ούτε για αυτό το ζήτημα έπραξε ποτέ κάτι η κυβέρνηση.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνέντευξή του, επανέφερε την ξεκάθαρη και δίκαιη πρότασή μας. Πρότεινε να ψηφιστούν ταυτοχρόνως αφενός η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ιδίως της Β΄ Αθήνας, και αφετέρου οι ρυθμίσεις που θα  δίνουν στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας  που βρίσκονται στον  τόπο της διαμονής τους", σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την οδό Πειραιώς, άλλωστε, το πεδίο είναι διαυγές.

  Με την πρόταση αυτή για από κοινού ψήφιση των δύο αυτών αλλαγών στον εκλογικό νόμο, επισημαίνουν οι "γαλάζιοι", αντιμετωπίζονται όλες οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη μεγάλων εκλογικών περιφερειών και παράλληλα δίδεται στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

  Τι περιλαμβάνει η πρόταση της ΝΔ για τους Έλληνες του εξωτερικού

  Τις ώρες που ακολούθησαν την κατάθεση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των αποδήμων, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε φέρει στο προσκήνιο τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του σχεδίου Νόμου, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

  -Καθολικότητα: Με την αξιοποίηση των δομών των Πρεσβειών και των Έμμισθων Προξενείων, όσοι έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και διαμένουν στο εξωτερικό αποκτούν άμεσα το δικαίωμα του εκλέγειν στη χώρα όπου διαμένουν.

  -Άμεση συμμετοχή του ελληνισμού στις κρίσιμες αποφάσεις: Οι Έλληνες του Εξωτερικού που επιλέγουν να συμμετάσχουν στις Εθνικές Εκλογές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των κομμάτων και των συνδυασμών κομμάτων που καταρτίζουν ψηφοδέλτια Επικρατείας και αποκτούν έτσι άμεσο λόγο στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας. Οι εν λόγω συνδυασμοί μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και επομένως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των Ελλήνων του Εξωτερικού παραμένει αναλλοίωτο.

  -Ευελιξία: Δε δημιουργείται χωριστός εκλογικός νόμος, αλλά ένα ευέλικτο πλαίσιο, έτσι ώστε ο εκάστοτε ισχύων να συμπληρώνεται, για να καθίσταται εφαρμόσιμος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων