Νέες αιχμές Βενιζέλου κατά Γεννηματά

Τρίτη, 27-Μαρ-2018 16:06

Νέες αιχμές Βενιζέλου κατά Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με τρόπο εμφατικό, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζει να εκφράζει τη διαφωνία του για την κίνηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Λίγες ώρες μετά την επιστολή, που απέστειλε η κ. Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής) ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε, εκ νέου, κατά των χειρισμών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

"Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα ιστορικό γεγονός που προϋποθέτει συναίνεση. Προϋποθέτει συναίνεση, πρώτον, γιατί χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση. Δεύτερον, γιατί στην αναθεώρηση συμφωνούμε και παίρνουμε κάποιες αποφάσεις για θέματα μακράς πνοής και μακράς διάρκειας. Η δημοκρατία είναι συγκυριακή, η δημοκρατία δεν είναι ιστορική, η δημοκρατία αποκτά ιστορικά χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμα στο επίπεδο του Συντάγματος, όχι στο επίπεδο του νόμου. Άρα, δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση η οποία εκβιάζει τους θεσμούς κι όταν ως αντιπολίτευση ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτήν τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών. Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση, από ποιον ζητάς συναίνεση; Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, διότι αριθμητικά, πριν πάμε στα πολιτικά, εάν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, δεν υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση. Άρα για τι μιλάμε; Μιλάμε για κάτι στο οποίο πρέπει να συμπράξει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα, απευθύνεσαι αυτήν τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντί να λες, ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος, λες, ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη, που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για maxi θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του "Σκάι”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε, εκφράζοντας συνεχώς τη διαφωνία του, ότι η κ. Γεννηματά πήρε μία πολιτική πρωτοβουλία, για την οποία ο ίδιος δεν ήταν ενημερωμένος, ούτε για την ουσία, αλλά ούτε και για τους χειρισμούς.

"Είπα την άποψή μου στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το πολιτικό κλίμα και την πολιτική στρατηγική, αλλά εγώ δεν είμαι ένα στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, δεν είμαι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είμαι ένας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου που επιφορτίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, από τον Κώστα Σημίτη με το βαρύ καθήκον του Γενικού Εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1995 έως το 2001 που έγινε η μεγαλύτερη και πιο συναινετική αναθεώρηση. Κανένα πρόβλημα της χώρας –η οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρκικά, η ανάπτυξη, η έξοδος από το μνημόνιο– δεν συνδέεται με το Σύνταγμα, κανένα πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως συνταγματικό ή ανυπερθέτως συνταγματικό”, είπε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς, δε, εάν η κ. Γεννηματά ζητά συναίνεση από το ΣΥΡΙΖΑ κι εάν αυτό είναι λάθος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: "Απολύτως. Νομίζω ότι αντιφάσκει με τη βασική στρατηγική επιλογή μας να προστατεύσουμε το Σύνταγμα και τους θεσμούς και να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας και κράτους δικαίου και προστασίας των θεσμών απέναντι σε αυτό που γίνεται, που εγώ στη Βουλή, είπα μιλώντας με πολύ μεγάλη σαφήνεια, ότι φτάνει στο όριο της εσχάτης προδοσίας. Δηλαδή, ο ορισμός της εσχάτης προδοσίας στο νόμο, στον ποινικό κώδικα είναι, μεταξύ άλλων –γιατί έχεις πολλούς τρόπους τέλεσης– ο σφετερισμός της ιδιότητας του κρατικού οργάνου που λέγεται κυβέρνηση, για να αλλοιωθούν βασικοί θεσμοί, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και απαντά ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα, ο οποίος είναι αναπληρωτής Υυπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης, ότι "βεβαίως, χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται. Και εμείς θέλουμε μία ριζοσπαστική αναθεώρηση, δεν θέλουμε αυτά που λέει η κ. Γεννηματά" και προφανώς ουδείς είναι διατεθειμένος να αλλάξει τη στρατηγική του”.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε και την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε ούτε τον ίδιο, αλλά ούτε και τον κ. Λοβέρδο. "Δεν είμαι στο δημόσιο βίο γενικότερα, για να εκφράζω την άποψη ενός κόμματος σε θέματα όπως το Σύνταγμα ή σε θέματα όπως η εθνική στρατηγική ή σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική. Έχω μία υποχρέωση να μιλάω στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος, δεν με ενδιαφέρει καμία μικροκομματική σκοπιμότητα. Επιπλέον, κατά παράδοση, η οποία γίνεται απολύτως σεβαστή, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εκτός πάσης κομματικής πειθαρχίας. Αυτό έγινε σεβαστό από όλα τα κόμματα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα; Λοιπόν, αυτές είναι κινήσεις οι οποίες δημιουργούν στρατηγική σύγχυση, διότι, εκεί που έχεις στο στόχαστρο την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση κατά των Θεσμών, καλείς την Κυβέρνηση, από ίση απόσταση, να σου πει εάν συμφωνεί και εάν συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν συμφωνεί προφανώς, δεν αρκεί αριθμητικά, αριθμητικά εξαρτάσαι από τη συμφωνία του κ. Τσίπρα”, τόνισε.