Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 09:40

  Ο Τύπος των Σκοπίων για την επίσκεψη Stoltenberg

  Ο Τύπος των Σκοπίων για την επίσκεψη Stoltenberg
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η διήμερη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στα Σκόπια, που ξεκινά σήμερα Τετάρτη, απασχολεί, όπως είναι λογικό, το σύνολο του Τύπου της γειτονικής χώρας.

  Η εφημερίδα "Nezaviusen Vesnik” σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως από τυπική άποψη πρόκειται για μία επίσκεψη ρουτίνας που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της πΓΔΜ, η χρονική σύμπτωσή της επίσκεψης με την κινητικότητα στο θέμα του ονόματος της προσδίδει εκ των πραγμάτων διαφορετικό χαρακτήρα.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται εκτιμούν ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα στηρίξει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης Zaev, θα επαναλάβει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές και θα χαιρετίσει τις προσπάθειες για επίλυση του θέματος του ονόματος .

  Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Stevo Pendarovski, σημειώνει ότι αν το 2008 το θέμα του ονόματος ήταν το μοναδικό εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σήμερα αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο αλλά όχι και το μοναδικό, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας η Συμμαχία έθεσε μία σειρά κριτήρια και προϋποθέσεις που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σύστημα ασφαλείας στην πΓΔΜ.

  Όπως αναφέρει ο Pendarovski, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, πουτ ανέδειξε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ο Zoran Zaev, έριξε βαριά σκιά στην υποψηφιότητα της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ: αν οι τηλεφωνικές υποκλοπές γίνονταν από τις κρατικές υπηρεσίες, τότε δείχνουν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία, ενώ o αν ο δράστης ήταν άλλος, τότε το σύστημα ασφαλείας της χώρας είναι διάτρητο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ.

  "Οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία και στον τομέα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικές για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παράλληλα με την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. Όλες οι προσπάθειες πλέον έχουν ως στόχο την εκπλήρωση των κριτηρίων πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες”, σημειώνει ο Πεντάροφσκι.

  Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ, Radmila Šekerinska, τόνισε πως η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια "αποτελεί από μόνη της ένα μήνυμα”, δείχνοντας ότι τους τελευταίους έξι μήνες η κυβέρνηση της πΓΔΜ κατάφερε να επαναφέρει τη χώρα σε ευρωατλαντική πορεία. Η Radmila Šekerinska τονίζει ότι η επίσκεψη Stoltenberg αποτελεί ευκαιρία για την πΓΔΜ να παρουσιαστεί ως χώρα που λύνει τα προβλήματά της, εργάζεται για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της και πιστεύει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ θα φέρει μεγαλύτερη ευημερία στους πολίτες.

  "Η επίσκεψη του Γ.Γ. δεν αποτελεί δώρο, αλλά κάτι που το αξίζουμε. Δεν αρκεί για την ένταξη, αλλά δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Ο Stoltenberg δεν θα λύσει το πρόβλημα του ονόματος, αλλά θα στείλει το μήνυμα πως όταν μία χώρα θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες – εγγυάται το κράτος δικαίου και όσα αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της Συμμαχίας – τότε αποκτά τη δυνατότητα ένταξης”, προσθέτει η αντιπρόεδρος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων