Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 20:35

  Τσίπρας: Εμείς βγάζουμε τη χώρα από την κρίση που τη βυθίσατε εσείς

  Τσίπρας: Εμείς βγάζουμε τη χώρα από την κρίση που τη βυθίσατε εσείς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:35

  Της Νίκης Ζορμπά

  Είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, ο τελευταίος μνημονιακός, που αποτυπώνει την κοινωνική μέριμνα που έχει ως κύρια στόχευση η Κυβέρνηση, είναι συνοπτικά το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018. 

  Ο κ. Τσίπρας, δήλωσε βέβαιος για την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 ενώ προχώρησε σε εκτενή αποτίμηση των οικονομικών στόχων που επιτυγχάνει η Κυβέρνηση. 

  Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να αποκρούσει τις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση αυτή, παρέλαβε άδεια ταμεία και σωρευμένη υπερφορολόγηση και σήμερα ετοιμάζεται, μετά τη εικόνα των ομολόγων που έπεσαν στα επίπεδα του 2006, να βάλει τέλος στο τρίτο μνημόνιο. 

  Για τούτο, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ, και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τον "γιαλαντζί φιλελεύθερο", και "τροικανότερο των τροικανών" ενώ δε φείσθηκε πυρών και για την Κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας πως ενώ επεδίωκε το 2014 να βγει από τα μνημόνια με πιστοληπτική γραμμή, δεν επετράπη στον τότε υποικ κάτι τέτοιο, γιατί δεν είχε πετύχει κανέναν δημοσιονομικό στόχο, τα επιτόκια δανεισμού ήταν στο 8% ενώ ούτε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, είχαν πραγματοποιηθεί. 

  Ο κ. Τσίπρας μάλιστα, εγκάλεσε την Ν.Δ ότι φόρτωσε τους πολίτες με φόρους 30 δις συνολικά, την ώρα που εγκαλεί την Κυβέρνηση για φόρους 5 δις. Είπε μάλιστα ότι δεν έχει κανένα νόημα η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για μείωση των φόρων, αφού η Κυβέρνηση την έχει ήδη νομοθετήσει για το 2019-2020. 

  Επανέλαβε δε για πολλοστή φορά, ότι πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν και ότι οι κάλπες θα στηθούν τον "Σεπτέμβριο του 2019". 

  Περιγράφοντας ωστόσο την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας έκανε και μια αόριστη αναφορά σε επαναφορά των μισθών στο επίπεδο "που θα έπρεπε να είναι", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

  Ο πρωθυπουργός παράλληλα, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για τα Πόθεν Έσχες, είπε ότι δεν έχει καμία κόντρα συλλήβδην με τους δικαστές αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψει να μην ισχύουν τα ίδια για όλους και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ τον ρώτησε ποια είναι η δική του θέση για τα Πόθεν Έσχες. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε για:

  Προϋπολογισμό- Οικονομία

  *Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο κοινοβούλιο

  *Η χώρα αφήνει πίσω μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Ταπείνωσης. Τα κλειδιά των αποφάσεων δεν τα είχαν οι αιρετοί, τα είχαν οι δανειστές . 

  Η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της, έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει. 

  *Παραλάβαμε χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία 27%, με επιτόκια δανεισμού στο 8%, με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα ενώ αδυνατούσε να καλύψει τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους.
  Παραλάβαμε τη χώρα στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής. Εφαρμόσατε μέτρα 30 εκατ. Εμείς δεν ξεπεράσαμε τα 5 εκατ. 

  *Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας γιατί ήδη πριν από το τέλος του προγράμματος, τα επιτόκια έπεσαν στο 3,7%.  Η Ελλάδα διαμορφώνει το έδαφος για να ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία με το τέλος του προγράμματος.  

  Κυβέρνηση Σαμαρά

  *Αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός. Η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των μνημονίων και στα χρόνια της κρίσης. Και έδωσε ο λαός σε εμάς την εντολή της σκληρής διαπραγμάτευσης που την υλοποιήσαμε. 
  Καταλήξαμε σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους αλλά με πιο ρεαλιστικούς όρους. 

  *Γιατί αφού εσείς τα είχατε κάνει τόσο καλά και τόσο τέλεια ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς; Μήπως είναι αδαής ο λαός; Δεν είναι χαζός. Έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει καλά, τι κάνατε αυτά τα χρόνια και θα σας οδηγήσει σε ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2109. 

  *Το 2014 πασχίζατε να  αποκτήσετε γραμμή πίστωσης με σκληρή επιτήρηση και προαπαιτούμενα. Για αυτό τότε, στείλατε και τον κ. Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον να συναντήσει την κ. Λαγκάρντ. Σας τον έστειλαν πίσω όχι γιατί δε σας αγαπούσαν αλλά γιατί δεν μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν. Θα γελούσαν και οι πέτρες να μιλούσατε για τέλος μνημονίων χωρίς βασικές μεταρρυθμίσεις και επιτόκια στο 8%. 

  *Η σπουδή του κ. Σαμαρά να εμφανιστεί πολύ κακό σας έκανε. Καλά είναι εκεί που κρύβεται, δεν χρειάζεται να εμφανίζεται. 

  Κ. Μητσοτάκη


  *Ήρθατε  να συγκρίνετε τα μήλα με τα πορτοκάλια. Λέτε εντάξει έπεσαν τα επιτόκια δανεισμού αλλά είναι πιο υψηλά από χώρες όπως Κύπρος και Πορτογαλία. Να σας θυμίσω ότι η Πορτογαλία , στην αντίστοιχη περίοδο με τη δική μας, είχε επιτόκιο 5%, όχι 3.7%. Η Κύπρος εδέχθη το βαρύτατο πλήγμα με το κούρεμα καταθέσεων. Όταν αναφέρεστε σε αυτές τις χώρες ξεχνάτε ότι καμία από αυτές δεν αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερο μνημόνιο. Καμία από αυτές δεν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της σε δυο χρόνια. Κι αυτά είναι δικά σας κατορθώματα. Του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, που υπερασπίζεστε. 

  *Ήρθατε αδιάβαστος κ Μητσοτάκη γιατί βγήκαν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που λένε ότι ειδικά το 2017 το 70% των νέων θέσεων απασχόλησης ήταν σταθερές.  Μέσα στο 17 καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Εσείς στην περίοδο για την οποία έρχεστε και μας λέτε τι ωραία τα κάνατε, καταγράψατε ρεκόρ ανεργίας και λουκέτα παντού. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;

  Φορολογία

  *Θέλετε να συγκρίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους; Μας λέτε ότι υπερφορολογούμε τη μεσαία τάξη και τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα αυτής. ΥΠερφορολόγηση είναι τα 5 δις ή τα 30 που φέρατε εσείς;

  *Τον ΕΝΦΙΑ ποιος τον έφερε; Το τέλος επιτηδεύματος; Ναι εμείς δεν καταφ΄ραμε να άρουμε αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Όμως τους φορολογικούς συντελεστές, τους αλλάξαμε, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια γίνεται να μοιραστούν τα βάρη. 

  *Εφαρμόσαμε αφορολόγητο για τους αγρότες, ήμασταν οι πρώτοι που τα βάλαμε με τα μεγαλα ψάρια. Μόνο από την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων είχαμε 6 δις, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς. 

  *Μας κατηγορείτε ότι το μέρισμα που εμείς μοιράζουμε, καλύπτοντας όλους όσοι είναι στα όρια της φτώχειας, είναι από την υπερφορολόγηση. Νομίζετε ότι ο κόσμος δε συγκρίνει ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα δεν πετυχαίνατε ούτε έναν στόχο. 
  Αυτό το καταφέραμε γιατί χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά και αυξήσαμε κατά 300.000 τις θέσεις εργασίας. 
   

  *Υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας απροσδιόριστης μείωσης δαπανών. Ποιες θα κόψετε; Μήπως υπαινίσσεστε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων; Μείωση κοινωνικών πόρων. Είπε καθαρά ο κ. Μητσοτάκης: Έξω όλοι οι συμβασιούχοι. Είτε καλύπτουν είτε δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σκληρότερος από την τρόικα. Τροικανότερος των τροικανών. 
  Υπόσχεστε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τότε που εμείς τη θεσμοθετήσαμε, την οποία εσείς καταψηφίσατε. 

  *Έκανε ο κ. Μητσοτάκης και μια αναφορά στο κρεσέντο του ενάντια στο Κράτος.  Αναφερθήκατε στους γενικούς γραμματείς. Δε θέλετε να θυμάστε ότι δεν αφήσατε και καμια τομή. Εμείς σταματάμε αυτό το φαινόμενο που όταν φεύγει ένας υπουργός από ένα υπουργείο έφευγε όλο το υπουργείο. Και μας κατηγορείτε επειδή για τρεις μήνες θα συνυπάρχει ο πρώην με τον νυν γραμματέα.
  Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη κι εσείς τη βλέπετε σαν ψηφοθηρική κίνηση. Εμείς έχουμε διαρκή μέριμνα για την κοινωνία και αποτυπώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Εμείς αυξάνουμε κατά 40% τα οικογενειακά επιδόματα που λέγατε ότι θα τα κόψουμε. 

  Δικαιοσύνη

  Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση για συλλήβδην σύγκρουση. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε μηχανισμούς αποφυγής ελέγχων. Μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές έχουν κάνει δήλωση του Πόθεν Έσχες. 

  Δεν θα κουραστούμε να επιβάλουμε την αρχή της ισότητας. Θα την επιβάλουμε σε όλους όσο υψηλά κι αν βρίσκονται. 

  Κόντρα για Κωνσταντοπούλου

  Ασχολίαστες δεν άφησε ο Α. Τσίπρας τις αναφορές του προέδρου της Ν.Δ σχετικά με όσα του καταλογίζουν "πρώην" σύντροφοί του, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

  Σηκώνοντας το "γάντι", ο κ. Τσίπρας αφού είπε πως καταλαβαίνει την πικρία της κ. Κωνσταντοπούλου αφού πλέον είναι και ανταγωνιστές, απάντησε στην αιχμή "επιστρατεύοντας" παλαιότερες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

  "Σας κατήγγειλε για  βαθύπλουτο που δεν ξέρει τι σημαίνει να βγάζει κανείς το ψωμί του με κόπο.Έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση; Εσείς που ξορκίζετε τον λαϊκισμό αποδεικνύεστε ο μεγαλύτερος λαϊκιστής των λαϊκιστών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων