Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 19:26

  Γ. Δραγασάκης: Η έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα είναι αυτόματος πιλότος

  Γ. Δραγασάκης: Η έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα είναι αυτόματος πιλότος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το τέλος των μνημονίων δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά ένα ξέφωτο για να σχεδιάσουμε το μέλλον με δική μας ευθύνη, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Προϋπολογισμό του 2018. "Δεν θα είναι αυτόματος πιλότος".

  "Με ποιες δυνάμεις όμως;", αναρωτήθηκε. "Τι σημαίνει για τον απλό άνθρωπο το τέλος των μνημονίων; Δεν θα λυθούν αμέσως και δια μαγείας όλα τα προβλήματα  αλλά θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες. Κρίσιμο είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες. Θα είναι δυνάμεις που προασπίζονται τους πολλούς όπως κάνει η σημερινή; Η αποκατάσταση αδικιών θα αρχίσει από τα κάτω προς τα πάνω; Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επιθυμεί έχει κάθε λόγο να υπερβεί το παρελθόν, γιατί φτάσαμε ως εδώ αφού συγκρουστήκαμε με τον παρελθόν", τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης. "Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πολιτική σταθερότητα".  

  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η καθαρή έξοδος είναι επιλογή της κυβέρνησης. Ενώ ανέφερε και τις άλλες δύο επιλογές που προσφέρθηκαν:   "να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε  από τον ESM γιατί πράγματι ήταν  χαμηλότερο το επιτόκιο, κι όπως λένε στην Ελλάδα μόνο υπό πίεση θα είχαμε σταθερότητα. Και η άλλη ήταν η έξοδος με προληπτική γραμμή, η οποία όμως θα συνεπάγετο νέες δεσμεύσεις αν την επιλέγαμε και γι’ αυτό την απορρίψαμε".

  "Εμείς επιλέξαμε καθαρή έξοδο έχοντας διαμορφώσει οι ίδιοι ένα απόθεμα που θα θωρακίσει χώρα έναντι απειλώ" είπε. "Και ίσως να το κρατήσουμε και μετά μέχρις ότου αποκτήσει η ΕΕ θεσμούς δανεισμού  ύστατης ανάγκης. Δεν ήταν  εύκολος ούτε αποδεκτός και δεν ήταν βέβαιο ότι μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς το QE. Ομως η στάση της κυβέρνησης είναι πως είναι εφικτή η καθαρή έξοδος".

  Τόνισε όμως ότι θα χρειαστεί στήριξη μέχρι τέλους αυτή η επιλογή. Ενώ είπε ότι θα ήταν χρήσιμο  να είχαμε την γνώμη της ΝΔ σε αυτό. "Θεωρώ ότι πρέπει να έχει καλύτερη δυνατή στήριξη γιατί είναι η πλέον συμφέρουσα." υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

  Ο ίδιος επιτέθηκε στις δυνάμεις εκείνες που καλλιεργούν μια σύγχυση κι έναν ισοπεδωτισμό, ο οποίος έρχεται και από τμήματα της αριστεράς, όπως είπε.

  "Θέλουν να πουν ότι ίδιοι είναι. Προσπαθούν να φέρουν στον ίδιο παρονομαστή όσους παλεύουν την διαπλοκή κι όσους την παλεύουν  όσους άφησαν τα κόκκινα δάνεια να γιγαντωθούν με εμάς που έχουμε  καθαρή πολιτική στόχευση και ιδεολογική αναφορά".

  Καταλήγοντας ανέφερε ότι το βέβαιο είναι τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουν τα μνημόνια και μαζί τους το καθεστώς επιτροπείας. "Η νέα διευθέτηση δεν θα είναι ένα ειδικό καθεστώς αλλά τους κοινούς κανόνες όλων των χωρών. Η ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικής επιστρέφει σε εμάς. Η έξοδος δεν επισημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα".

  Μαρία Νταλιάνη 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων