Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 16:56

  Οι έρευνες του ΠΑΜΑΚ στο στόχαστρο βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- Εν. Κεντρώων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την έλλειψη θεσμικού πλαισίου στον έλεγχο των δημοσκοπήσεων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος. Στην ερώτηση υπενθυμίζει παλαιότερη επιστολή για το ίδιο θέμα του ίδιου και των βουλευτών, Θ. Παπαχριστόπουλου (ΑΝΕΛ) και Γ. Σαρίδη (Ενωση Κεντρώων), προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

  Με την επιστολή τους οι τρεις βουλευτές είχαν  ζητήσει  από το ΕΣΡ να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης. 

  Με την ερώτησή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ο κ. Σκουρολιάκος εκφράζει προβληματισμό ειδικά για τις έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και ζητά από την κυβέρνηση να πει ποιες είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει ώστε οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται να έχουν υποστεί  τον κατάλληλο έλεγχο πληρότητας και γνησιότητας και να μην αρκεί μια απλή εγγραφή στο μητρώο φορέων και επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ;

  Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έρευνά του το ΠΑΜΑΚ προσδιόρισε την δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 12 μονάδες. 
   
   
    
  Αναλυτικά η ερώτηση  του κ. Σκουρολιάκου: 
   
  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
  Αθήνα 19 Δεκεμβρίου 2017
  Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης.
  Θέμα: "Έλλειψη θεσμικού πλαισίου στον έλεγχο δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται από το Ε.Σ.Ρ. ".
  Στις 28 Νοεμβρίου του 2017 οι Βουλευτές Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (Βουλευτής ΑΝΕΛ) και ο Ιωάννης Σαρίδης (Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων) με κοινή τους επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την σύννομη δημοσίευση δημοσκοπήσεων από την Μονάδα Ερευνών Κοινής  Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας – ΠΑΜΑΚ.
  Στην συγκεκριμένη επιστολή οι Βουλευτές τόνισαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανήκει "Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς – ΣΕΔΕΑ" και ως εκ τούτου  δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς  ελέγχους, δεν υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων  ή να ανακοινώσει την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ενώ  κατά καιρούς οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει αποκλίνουν από την πραγματικότητα όπως αυτή αποκαλύπτεται στη συνέχεια. 
             Κλείνοντας, ζήτησαν από το ΕΣΡ, να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης. 
              Ο πρόεδρος του ΕΣΡ με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου  5803 απαντητική επιστολή προς τους Βουλευτές απάντησε πως ο έλεγχος γνησιότητας και πληρότητας των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε ορισμένη δημοσκόπηση που διενεργείται από φορέα ή επιχείρηση, εκ φεύγει της αρμοδιότητάς του.
                Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός.
  Ποιες είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει ώστε οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται να έχουν υποστεί  τον κατάλληλο έλεγχο πληρότητας και γνησιότητας και να μην αρκεί μια απλή εγγραφή στο μητρώο φορέων και επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ;
  Ο ερωτών βουλευτής

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων