Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 09:18

  Συνέδριο επισφράγισης της "νέας" Νέας Δημοκρατίας

  Συνέδριο επισφράγισης της "νέας" Νέας Δημοκρατίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Εξ’ αρχής, οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας είχαν στίγμα διαφορετικό, σε σχέση με τα Συνέδρια της "γαλάζιας" παράταξης που είχαν προηγηθεί στη 40χρονη πορείας της. Όταν η αυλαία έπεσε, με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, τα μηνύματα εντός και εκτός των συνόρων της οδού Πειραιώς ήταν εμφατικά. Μηνύματα πανστρατιάς. Μηνύματα συμπόρευσης. Μηνύματα περαιτέρω ενίσχυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μηνύματα κοινού βηματισμού, ενόψει μίας χρονιάς, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία ως "εκλογική". Κυρίως, όμως, μηνύματα προς την κοινωνία. Που έσπασαν το φράγμα του "εμείς" και απευθύνθηκαν σε όλους. Ανεξάρτητα πώς τοποθετήθηκαν δια της ψήφου τους στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. "Εμείς είμαστε το μεγάλο φιλελεύθερο λαϊκό κόμμα της Ελλάδας. Είμαστε το κόμμα όλων των Ελλήνων. Το κόμμα που ενώνει τους φτωχούς και τους πλούσιους. Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο". "Έχουμε το σχέδιο, για να οδηγήσουμε την Ελλάδα εκεί που πραγματικά της αξίζει". "Όλοι έχουν ρόλο, χωρίς αποκλεισμούς". Αυτές ήταν ορισμένες από τις φράσεις-κλειδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε μία αίθουσα στην οποία προηγουμένως δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, έδιναν το στίγμα του "όλοι μαζί". Σε ένα κόμμα, πλέον, που ο πρόεδρός του το έχει θέσει σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, καίριο στοίχημα είναι η επικοινωνία του νέου προγραμματικού λόγου. Μία Νέα Δημοκρατία, που έρχεται και σπάει τα σύνορά της, απευθύνεται σε ολόκληρη την κοινωνία και θα βρεθεί σε κάθε πόλη και κάθε γειτονία, ώστε να συνεχίσει τη στρατηγική των ανοιγμάτων και να αποτυπώσει το θετικό της αφήγημα για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια.

  Συνέδριο, λοιπόν, ενωτικό. Χωρίς τα…παρατράγουδα άλλων εποχών. Συνέδριο ενδυνάμωσης θέσεων και προτάσεων για την οικονομία, την καθημερινότητα, την Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλεια, το Κράτος. Συνέδριο με το βλέμμα στη μεσαία τάξη "που φορολογήθηκε χωρίς έλεος" από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με το βλέμμα στη νέα γενιά. Αλλά και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Συνέδριο που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως απαρχή πραγματικών λύσεων στα πραγματικά προβλήματα. Συνέδριο που έθεσε το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Για να αποτελέσει παρελθόν "μία κυβέρνηση ανίκανη, ανέντιμη και ανήθικη", όπως διεμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι αυτό το διακύβευμα, το όρισε, ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Οι επόμενες εκλογές δεν είναι μια μάχη για πολιτική κυριαρχία. Είναι μια μάχη για την ψυχή του Έθνους", τόνισε.

  Η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, έτσι κι αλλιώς, μία παρέμβαση που περνούσε πέρα και επάνω από τη λογική ενός Συνεδρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απευθύνθηκε μόνο στους 2.800 "γαλάζιους", που βρέθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Metropolitan Expo. Δεν απευθύνθηκε μόνο στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες. Το σύνθημα "είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη χώρα" ήρθε μαζί με την αναγνώριση σφαλμάτων του παρελθόντος και με γενναία αυτοκριτική. Άλλωστε, βασικό πρόταγμα των πολιτών είναι να δουν μία παράταξη ανανεωμένη σε ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα. Αυτή η ανανέωση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Έτσι πρέπει να την δουν άπαντες στο "στρατόπεδο" της οδού Πειραιώς. Και σε καμία περίπτωση ως απειλή. Σε καμία περίπτωση και αυτό έγινε απόλυτα διαυγές μέσα από τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά δε διακυβεύεται η ενότητα. "Η αλλαγή, το ξέρω και το ξέρετε καλά, προκαλεί οδύνες. Όπως και η γέννηση. Αυτό ισχύει και στην πολιτική. Ιδίως όταν βεβαιότητες ετών ή και δεκαετιών αμφισβητούνται στον πυρήνα τους, όταν συστήματα, ιεραρχίες και συνήθειες ανατρέπονται, όταν νέες ιδέες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλιές. Η πρόοδος ενοχλεί και ξεβολεύει. Ό,τι όμως δεν αλλάζει, παρακμάζει και τελικά πεθαίνει. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή. Άλλωστε πώς θα πείσουμε τους πολίτες ότι θα αλλάξουμε τη χώρα αν δεν αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι; Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Αλλάζουν οι συνήθειες μας. Αλλάζει η λειτουργία μας. Αλλάζει ο ίδιος ο τρόπος που κάνουμε πολιτική", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Η αλλαγή μέσα από την ενότητα, λοιπόν, μετατρέπεται σε προμετωπίδα. Η αυτοκριτική θέτει τις βάσεις για το νέο. "Έχουμε και εμείς ευθύνες για τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Παθογένειες που, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας, έφεραν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και θεσμική χρεοκοπία.  Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, Διαφθορά. Αυτές είναι μερικές από τις παθολογίες της Μεταπολίτευσης για τις οποίες φέρουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα, και πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε, δεν εξαιρώ και το δικό μας. Της Μεταπολίτευσης που είχε αναρίθμητα καλά, αλλά τα οποία σε κρίσιμες στιγμές δεν τα υπερασπιστήκαμε. Έχουμε και για αυτό ευθύνες. Και έτσι επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως δήθεν εκφραστές του νέου που θα μας λύτρωνε από τα δεινά του παλιού πολιτικού συστήματος", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

  Πέρα από τη σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού οικοσυστήματος των Τσίπρα-Καμμένου, κομβικό σημείο της ομιλίας Μητσοτάκη και ορισμός της από εδώ και πέρα "γαλάζιας" κίνησης ήταν πως η αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει "πόρτες και παράθυρα" σε όλους εκείνους, που αναζητούν όραμα. Σε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απογοητεύτηκαν από την πολιτική του. "Σας υποσχέθηκαν όσα σας υποσχέθηκαν και τους ψηφίσατε. Τους δώσατε δύο ευκαιρίες. Την Αντιμνημονιακή και τη Μνημονιακή. Απέτυχαν διπλά. Αναίρεσαν το λόγο τους διπλά. Σας εξαπάτησαν διπλά. Κρίνετε τους όπως τους αξίζει. Γυρίστε τους οριστικά την πλάτη. Δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία. Έχουν εξαντλήσει την υπομονή της κοινωνίας. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Και δεν θα αργήσει αυτή η ώρα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων