Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 09:14

  Το στίγμα Μητσοτάκη, ενόψει του "γαλάζιου" Συνεδρίου

  Το στίγμα Μητσοτάκη, ενόψει του "γαλάζιου" Συνεδρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:39

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στο... παρά πέντε του ανοίγματος των εργασιών του Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθούν αύριο και την Κυριακή στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του. Ένα στίγμα, το οποίο δε σχετίζεται μόνο με τον προγραμματικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της οπτικής για τις στρατηγικές της επόμενης "γαλάζιας" κυβέρνησης, με στόχευση κεντρική τις πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

  "Έχουμε δουλέψει πολύ καιρό και πολύ μεθοδικά. Κάναμε 7 θεματικά προσυνέδρια και δύο θεματικές ημερίδες, μιλήσαμε με ειδικούς επιστήμονες, επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς. Συζητήσαμε με πολίτες που βρίσκονται εκτός των στενών κομματικών τειχών. Και διαβουλευτήκαμε ανοιχτά με την κοινωνία μέσα από ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτών. Το σχέδιό μας έχει στο επίκεντρό του τον πολίτη και ειδικά τους πιο αδύναμους Έλληνες αλλά και τη μεσαία τάξη. Τη δική τους ζωή θέλουμε να κάνουμε καλύτερη. Και έχουμε και το σχέδιο και τους ανθρώπους και την αποφασιστικότητα για να το πετύχουμε", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος"). Το...διήμερο ραντεβού των "γαλάζιων", που έρχεται ενάμιση χρόνο μετά το 10ο Συνέδριο στη διάρκεια του οποίου υιοθετήθηκαν προτάσεις καινοτόμες για το κόμμα, θα αποτυπώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της οδού Πειραιώς επάνω στα μείζονα ζητήματα της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται ως θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της παράταξης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, όσο τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σκιαγραφούν όχι μόνο την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη διαρκή ενίσχυση του…αέρα κυβερνησιμότητας.

  Στο δρόμο προς το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα τα 15 ερωτήματα, επάνω στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν μέσω κάλπης οι περίπου 2.800 σύνεδροι. Τα ερωτήματα, που θα απαντηθούν μέσω της εσωτερικής κάλπης, η οποία θα στηθεί τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών επιλογών καθώς και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η οδός Πειραιώς ως αυριανή κυβέρνηση. "Πρόκειται για πραγματικά διλήμματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς οι απαντήσεις σε αυτά δεν είναι προφανείς. Οι σύνεδροι δεν καλούνται απλά να επικυρώσουν τους προγραμματικούς άξονες τις Νέας Δημοκρατίας, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση τους με ψηφοφορία σε κάλπες", σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Οι 15 ερωτήσεις, επάνω στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι σύνεδροι είναι οι εξής:

  -Θεωρείτε ως κεντρική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης την άμεση πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια και στις άλλες περιοχές παραβατικότητας.

  -Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών.

  -Τα χρόνια προϋπηρεσίας να μετράνε λιγότερο ή περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα στις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων.

  -Όταν προκηρύσσονται διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ως υποψήφιοι και στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

  -Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών.

  -Να περάσει η διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πρώην πολυϊατρεία Ι.Κ.Α.) στους δήμους, από τις υγειονομικές περιφέρειες που ισχύει σήμερα.

  -Να καθιερωθεί κατώτατος βαθμός εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. τον οποίο να ορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα.

  -Θα πρέπει οι "αιώνιοι" φοιτητές των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. να χάνουν τη φοιτητική ιδιότητα όταν υπερβαίνουν τον απαιτούμενο χρόνο σπουδών αυξημένο κατά δύο επιπλέον έτη.

  -Θα πρέπει να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στην περίπτωση που ο δικαιούχος αρνείται αναιτιολόγητα τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται από τον Οργανισμό.

  -Συμφωνείτε όταν μία νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μία ευκαιρία συμμόρφωσης πριν την επιβολή προστίμου.

  -Να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και υγεία).

  -Προκειμένου να μπορούν οι νέοι αγρότες να λαμβάνουν επιδοτήσεις θα πρέπει να περνάνε υποχρεωτικά από σχολές εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

  -Συμφωνείτε με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

  -Θα πρέπει, εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό χωρίς να προκαλείται διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές.

  Είμαστε το μόνο κόμμα με αξιόπιστες προτάσεις

  Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι του ΕΛΚ.

  "Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία  να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το πώς η χώρα θα πάει μπροστά. Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά, πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Έλληνες είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση. Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.  Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μετά και το συνέδριο του κόμματος, το μήνυμά μας θα έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία", σημείωσε. 

  Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε και στην κρίσιμη ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Εκφράζοντας, για ακόμα μία φορά, τη σοβαρή ανησυχία και την έντονη δυσφορία μου με τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από τον κ. Τουσκ και αφορούν στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης  μπορεί να είναι μικρής έκτασης αλλά έχει λειτουργήσει.

  "Αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη απόδειξη  αληθινής αλληλεγγύης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και εάν αφήσουμε τις εθνικές πολιτικές να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο δεν θα βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα. Προφανώς, ως πολιτικός που προέρχομαι από την Ελλάδα είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης. Όλοι στο Ε.Λ.Κ. είναι υπέρ του καλύτερου ελέγχου των συνόρων μας και της ισχυρότερης συνοριακής διαχείρισης. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζει αυτές τις πολιτικές", ανέφερε, στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της ΝΔ. 

  Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που δικαιούνται διεθνή προστασία, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία ασύλου που ισχύει σε κάθε χώρα. "Αυτό που πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα ευθυγραμμίσουμε τα συστήματα παροχής ασύλου των χωρών μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς μπαίνουμε στο 2018", συμπλήρωσε. 

  Όσον αφορά στο Brexit, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι  η κοινή έκθεση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δυσκίνητων συζητήσεων. "Σίγουρα, έχουμε πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον έχουμε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη και έχουμε κατ' αρχήν λύσει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει το σοβαρό κομμάτι των συζητήσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα τελειώσουν στην ώρα τους", επεσήμανε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων