Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Δεκ-2017 07:58

  Πρόσκληση Τσίπρα σε ΠΓΔΜ για επίλυση του ονοματολογικού

  Πρόσκληση Τσίπρα σε ΠΓΔΜ για επίλυση του ονοματολογικού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να είναι είναι το 2018, έτος-ορόσημο στην επίλυση του ονοματολογικού, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΠΓΔΜ, καλώντας τη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου στο Βελιγράδι. 

  Θεσμοθετείται ουσιαστικά η Σύνοδος που άρχισε με ελληνική πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι επόμενες σύνοδοι θα πραγματοποιηθούν  τον προσεχή  Μάρτιο στο Βουκουρέστι και τον Μάιο Θεσσαλονίκη. 

  Η Βουλγαρική Προεδρία της  ΕΕ θα είναι μια "Βαλκανική Προεδρία" και ύστερα από ελληνική πρόταση, προγραμματίζεται να  πραγματοποιηθεί τον Μάιο στη Σόφια, Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων με σκοπό την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003 για τη διεύρυνση.  

  Πρόκειται για Σύνοδο η οποία θα  προετοιμάσει τη Σύνοδο της  ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις εργασίες της Συνόδου που ολοκληρώθηκαν χθες, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

  1. Πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που έχει υποστεί η Σερβία με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, μέσω της ένταξής της στην ΕΕ.

  2. Σε αντίθεση με το 1884 σήμερα δεν περιμένουμε κάποιο Υπουργό Μεγάλης Δύναμης να καθοδηγήσει τη συνεργασία μας ή να λύσει τα προβλήματά μας. Με εφαλτήριο την ΕΕ και τις συμμαχίες μας, πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Οι συνομιλίες μεταξύ μας και με τους γείτονές μας είναι αναγκαίες, όσο δύσκολες και αν είναι. Ωστόσο πρέπει να βασιστούν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά της Συνθήκης της Λωζάννης. Βούλγαρος Πρόεδρος έσπευσε να στηρίξει ΠΘ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρησή της.

  Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα projects που συζητήθηκαν αφορούν στην Ενέργεια ( IGB) και τις Σιδηροδρομικές Διασυνδέσεις: Θεσσαλονίκη-Βάρνα-Βουκουρέστι και Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.

  Ν. Ζορμπά

  *Διαβάστε ακόμα:

  Αλ. Τσίπρας: Μόνο μέσα από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα ζήσουμε ειρηνικά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων