Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 11:32

  "Σημαντική η συμμετοχή προοδευτικών δυνάμεων στην κυβέρνηση"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου συμμετείχε στο Βερολίνο σε συνέδριο του επιστημονικού ιδρύματος της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων για κοινωνικά ζητήματα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης παραχώρησε συνέντευξη στην DW.

  Η επίσκεψη της ελληνίδας υπουργού την Πέμπτη στο Βερολίνο συνέπεσε με τις μέχρι στιγμής άκαρπες προσπάθειες που καταβάλλονται για το σχηματισμό κυβέρνησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, η Έφη Αχτσιόγλου εκφράζει την άποψη ότι το κυβερνητικό αδιέξοδο θα πρέπει να ξεπεραστεί σύντομα: "Το σίγουρο είναι ότι μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση είναι κομβική για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που έχει κατά τη γνώμη μου σημασία είναι να υπάρχει στη γερμανική κυβέρνηση ένα μείγμα που θα επιτρέψει να τεθεί με εμφατικό τρόπο το ζήτημα των κοινωνικών ζητημάτων και ιδίως της άμβλυνσης των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν και προοδευτικές δυνάμεις σε αυτή την κυβέρνηση", δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου εννοώντας προφανώς το SPD.

  Στο προσκήνιο οι "αθέατοι" εργαζόμενοι

  Στην ΕΕ θα πρέπει να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στη "ρητορική" για την αναγκαιότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, εργαζόμενους με πολύ χαμηλούς μισθούς, ανασφάλιστους. Αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται παντού στην ΕΕ - όχι μόνο σε χώρες που βιώνουν οικονομική κρίση και προκαλείται κοινωνική δυσφορία, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι για παράδειγμα ή ενδυνάμωση των ακροδεξιών δυνάμεων - ακόμη και στη Γερμανία. Αυτή η εξέλιξη καθιστά αναγκαία μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει την κοινωνική ανισότητα. Εξ ου και η σημασία μιας γερμανικής κυβέρνησης με κοινωνικές ευαισθησίες.

  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο στόχος του υπουργείου της δεν είναι μόνο η αποκατάσταση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων. Επιδιώκει και "νέες παρεμβάσεις" για να αποκτήσουν δικαιώματα οι "αθέατοι" εργαζόμενοι, αυτοί που εργάζονται επισφαλώς: αδήλωτοι, υποδηλωμένοι, απλήρωτοι αλλά, επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου, και "πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν τα μειονεκτήματα του αυτοαπασχολούμενου (καμία προστασία) αλλά και τα μειονεκτήματα της μισθωτής εργασίας (χαμηλό εισόδημα). Σε όλες αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν αποτελούν περιθώριο της κοινωνίας αλλά τον κύριο πυρήνα της κοινωνικής πραγματικότητας πρέπει να μπορέσουμε να τους εγγυηθούμε βασικά δικαιώματα, να γίνουν ορατοί και να γίνουν διαμορφωτές των πολιτικών εξελίξεων."

  Θετικό μομέντουμ για την ολοκλήρωση

  Η υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει στη συνέντευξη της με την Deutsche Welle τις πληροφορίες πως η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος θα ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτικό παράδειγμα για αυτή την εκτίμηση είναι και τα σημεία της αξιολόγησης που αφορούν το χαρτοφυλάκιό της. Η επισκόπηση της εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 έχει τελειώσει, στα δε εργασιακά, η όλη συζήτηση για το συνδικαλιστικό νόμο "περιορίστηκε" σε μια αλλαγή σε σχέση με τη λήψη απόφασης για απεργία ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη τα οικογενειακά επιδόματα. Σε όλα τα θέματα "επέρχονται συμφωνίες, δεν μένουν ανοιχτά" δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου.

  Σε τι οφείλεται αυτή η στάση των θεσμών, η οποία διαφέρει αισθητά από τη στάση της κατά τη δεύτερη αξιολόγηση; Για τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης ευθύνονται οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εκτιμά η Έφη Αχτσιόγλου. Η θέληση που επιδεικνύουν οι δανειστές τώρα, ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, σχετίζεται με προόδους που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα: "Η επίτευξη των στόχων, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καλά νούμερα σε σχέση με τις άμεσες επενδύσεις και τις εξαγωγές – όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ ευνοϊκό μομέντουμ, το οποίο είναι εμφανές και από τη διάθεση των υπολοίπων που κάθονται στο τραπέζι."

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων