Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 14:08

  Τζανακόπουλος: Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους πλειστηριασμούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τζανακόπουλος: Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους πλειστηριασμούς

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.44

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των λαϊκών κατοικιών, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από την αίθουσα της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, απαντώντας στην ερώτηση του Capital.gr, εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να λάβει δέσμη έξτρα μέτρων.

  Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι "θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίτευξη του στόχου" και υπενθύμισε πως έως τις 31/12 "τρέχει" η προθεσμία για ένταξη στον νόμο Κατσέλη.

  Διευκρίνισε πάντως πως είναι άλλο η προστασία της λαϊκής κατοικίας  και άλλο των στρατηγικών κακοπληρωτών αφήνοντας αιχμή για τα κινήματα εναντίον των πλειστηριασμών τα οποία -ασχέτως προθέσεων- όπως είπε, καταλήγουν να προστατεύουν πλούσιους κακοπληρωτές. 

  Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος αφού ανέφερε ότι οι διαδικασίες των συζητήσεων με τους Θεσμούς πάνε "εξαιρετικά καλά", χαρακτήρισε "υπαρκτή πιθανότητα" για Staff Level Agreement στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. 

  Για την περιβόητη συμφωνία με την Σαουδική Αραβία, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι είναι "παγωμένη" και για την κατάληξή της παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο ευρωκοινοβούλιο το οποίο συζητά να θέσει εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

  Για το εάν θα ληφθεί υπόψη η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής η οποία θα συνεδριάσει με αντικείμενο την ανάκληση της απόφασης της συμφωνίας  απάντησε "φυσικά και θα ληφθεί". 

  Επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων

  Κύριο θέμα της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Τζανακόπουλου ήταν η επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (swap) ήταν το βασικό θέμα της εισαγωγής του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  Επ αυτού ανέφερε: 

  1. "ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά από αυτήν του Ιουλίου και η οποία στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί ευκολότερα διαπραγματεύσιμο στις διεθνείς αγορές".

  2. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας "επιτεύχθηκαν οι κεντρικοί στόχοι που είχαν τεθεί, όπως: "Η εξομάλυνση και κανονικοποίηση της αγοράς ομολόγων με την απορρόφηση των μη τυπικών ομολόγων του PSI". Επίσης "έγινε μια σημαντική ένεση ρευστότητας και το ελληνικό χρέος κατέστη πιο ελκυστικό για τους μη μοχλευμένους επενδυτές".

  3. Κατά τη διαδικασία ανταλλάχτηκαν ομόλογα ύψους περίπου 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από μια ‘δεξαμενή’ 29,6 δισεκατομμυρίων, η εθελοντική, δηλαδή, συμμετοχή δηλαδή άγγιξε το 86,1% γεγονός που "καθιστά τη συγκεκριμένη συναλλαγή μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συναλλαγές που έχουν γίνει ποτέ".

  Ανταλλάχτηκαν 20 ομόλογα του PSI με 5 νέα τυπικά ομόλογα λήξης από το 2023 μέχρι το 2042. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε: "Η ανταλλαγή αυτή κλείνει οριστικά τον κύκλο που άνοιξε το PSI και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία".

  Δυτική Αττική


  Αναφερόμενος στο σχέδιο στήριξης των πληγέντων στη δυτική Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών σε ελάχιστο χρόνο όλες οι αυτοψίες και η καταγραφή των ζημιών".

  Επιπλέον, χθες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος των 5000 ευρώ στα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Και, σήμερα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις αιτήσεις των πληγέντων στο Δημαρχείο της Μάνδρας και στο ΚΕΠ της Νέας Περάμου. "Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στα νοικοκυριά προβλέπεται να αρχίσει εντός δύο ημερών", διαβεβαίωσε εξάλλου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσθετης αποζημίωσης των νοικοκυριών θα ακολουθήσει η διαδικασία για την πρόσθετη αποζημίωση των επιχειρήσεων.

  Επίσης σε ό,τι αφορά το συνολικό σχέδιο αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία την περασμένη Παρασκευή να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία εκπόνησης πενταετούς σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης από την Επιτροπή.

  Διαπραγμάτευση με Θεσμούς

  "Σημαντική πρόοδος" διαπιστώνεται στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όπως σημείωσε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  Η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017,  "θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα τη μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία  η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

  "Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία  και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος".

  Επίθεση σε Ν.Δ

  Η Ν.Δ "επιχειρεί να δηλητηριάσει τη δημόσια ζωή με γραφική σκανδαλολογία, ανυπόστατες καταγγελίες, με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική", τη στιγμή μάλιστα που "η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς θριαμβολογίες να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018".

  *Διαβάστε ακόμα

  -Παρέμβαση Φίλη για τους πλειστηριασμούς: Χρειάζεται δέσμη μέτρων

  -"Διέξοδος" ή προσωπικό "παιχνίδι" Φίλη τα περί ανάκλησης της συμφωνίας;
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων