Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Νοε-2017 17:48

  Νέα έγγραφα εκθέτουν Τσίπρα-Καμμένο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα έγγραφα εκθέτουν Τσίπρα-Καμμένο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:24

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα έγγραφα που φωτίζουν ακόμα περισσότερο την υπόθεση της πώλησης 300.000 βλημάτων μέσω του μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλου προς τη Σαουδική Αραβία. Τα έγγραφα αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, παίρνοντας την ευθύνη για την αποκάλυψη. 

  Με κοινή δήλωσή τους η Πρόεδρος της ΔΗΣΥ και ο επικεφαλής του Ποταμιού καταγγέλλουν την απόπειρα της Βουλής και των υπουργών να αποκρύψουν από τους βουλευτές σημαντικά έγγραφα, ενώ χαρακτηρίζουν τις συμπεριφορές τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου με στόχο να αποτρέψουν την δημοσιοποίησή τους ως αντικοινοβουλευτική.

  Η απόπειρα στέρησης στοιχείων δεν θα περάσει, τονίζουν στην κοινή τους δήλωση. 

  Τα εν λόγω έγγραφα –δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν τη λήξη της σημερινής έκρυθμης συνεδρίασης της Βουλής με αφορμή την επερώτηση της ΝΔαποδεικνύουν, σύμφωνα με την ΔΗΣΥ, ότι ο Πρωθυπουργός είχε πλήρη γνώση της συμφωνίας και των παραμέτρων της ενώ έβαζε την υπογραφή του. 

  Ενώ σε άλλο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι ο Έλληνας πρέσβης στο Ριάντ είχε προειδοποιήσει την  κυβέρνηση για τον μεσάζοντα και ότι η Σαουδική Αραβία θα απέσυρε το ενδιαφέρον της. 

  Επισημαίνεται ότι η Βουλή, τόσο δια του Προέδρου της Νίκου Βούτση νωρίτερα σήμερα, όσο και δια του Νικήτα Κακλαμάνη την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε να παραλάβει απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

  Σήμερα μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της Προέδρου της ΔΗΣΥ κ. Φώφης Γεννηματά για το θέμα των εγγράφων αυτών. 

  "Τι φοβάστε;" είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. "Ολα στο φως δεν λέτε;" ​

  Κοινή δήλωση Φ. Γεννηματά - Στ. Θεοδωράκη 

  Σε κοινή τους δήλωση η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρουν: 

  "Εμείς οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού καταγγέλλουμε την απόπειρα Υπουργών,  αλλά και του Προέδρου της Βουλής να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους.

  Οι σχετικές παρεμβάσεις υπουργών και του Προέδρου της Βουλής αποτελούν αποδείξεις τόσο άγνοιας της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όσο και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Αποτελεί, ωστόσο, και μνημείο υποκρισίας, αφού το ένα από τα τρία αυτά έγγραφα, της δήθεν διακρατικής συμφωνίας, το κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή και την έδωσε στη δημοσιότητα.

  Η απόπειρα στέρησης από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες βουλευτές στοιχείων που διευκολύνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, για πολύ σοβαρό θεσμικό και πολιτικό θέμα, δεν θα περάσει. Καταθέτουμε σήμερα στην Βουλή και δίνουμε στη δημοσιότητα τα τρία έγγραφα που δόθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017. Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής για μια σκανδαλώδη και επικίνδυνη υπόθεση στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών, που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φθάνουν. Και συγκεκριμένα:

  α. Την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρονίου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, την 24η Αυγούστου, πως έρχονται στην Αθήνα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, πως αν δεν επιθεωρήσουν αυτοί τα βλήματα δεν θα τα αγοράσουν και πως αυτοί είναι αρμόδιοι να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία.

  β. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου 2017 να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

  γ. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία (αυτή δηλαδή που γράφηκε τον Ιούνιο του 2017 με τον μεσάζοντα), στην οποία και επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας αυτής.

  Εκ μέρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού

  Φώφη Γεννηματά 
  Σταύρος Θεοδώρακης" 

  Βούτσης: Δεν υπήρχε καμία πρόθεση συγκάλυψης από τη Βουλή 


  Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προέβη σε δήλωση μετά την απόφαση των ΔΗΣΥ-Ποταμιού να δώσουν στη δημοσιότητα τα νέα έγγραφα που αφορούν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης. 

  "Με έκπληξη αλλά όχι με απορία άκουσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ ότι τα δύο κόμματα πήραν την ευθύνη να δώσουν τα έγγραφα στη δημοσιότητα είπε ο ΠτΒ. "Η κατάσταση αυτή δείχνει μερικά πράγματα. Κι επειδή εκ της θέσεώς μου είμαι εμπλεκόμενος αυτό δείχνει ότι από την αρχή αυτή ήταν η πρόθεση: να δημιουργηθεί ένα κλίμα με τη διαρροή τους στον τύπο. Διαφυλάξαμε τη Βουλή από το να γίνει όχημα διαρροής εγγράφων. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση συγκάλυψης από τη Βουλή". 

  Οπως είπε δύο κόμματα μπορούν να πάρουν την ευθύνη για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, και ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τις πράξεις του. "Δεν θα περίμενα ούτε θα ήθελα να κλείσει έτσι αυτή η συζήτηση" είπε και αναφέρθηκε εκ νέου στο ότι πρόκειται για απόρρητα θέματα.  

  "Αλίμονο να με κατηγορούν για συγκάλυψη. Ήταν μια θέση που τιμά τη Βουλή και δεν την αφήνει άθυρμα στις επιδιώξεις διαφόρων". 

  Απαντώντας για το θέμα ο Ανδρ.Λοβέρδος επισήμανε ότι ζήτησε να αποφασίσει ποια μέθοδο από τις γνωστές πρέπει να ακολουθήσει η Βουλή για να μην σπάσει το απόρρητο. 

  Άλλωστε, είπε ο κ. Λοβέρδος, στις 7 Νοεμβρίου ο ίδιος ο κ. Π. Καμμένος έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση. "Ξέρετε πολύ καλά ότι στην αίθουσα 162 έχουν αναγνωστεί απόρρητα έγγραφα. Όμως αυτή την φορά είπατε όχι. Αυτά που κάνετε δεν είναι σωστά". ​

  *Δείτε το έγγραφο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Εγγραφο (2 MB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων